用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DddddDelete
go

DddddDelete [複製鏈接]

Del

0    0    0    0

kudon 發表於 21-6-6 14:54
求意見!
住東區,女,學術不錯,細佬跟尾

聖彼得/舊基灣升中俱佳 前者較佳
雖然中西區(HK1)升中利女不利男
聖彼得男生升中成績幾好

聖彼得
《KTS vs 拔萃小學 (41區)VS 聖彼得(11區)》#7
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3855366&pid=48942603

舊基灣
《2020/21 各校升中派位資料》#49
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3831806&pid=48663524

Delete

回覆 Poyau 的帖子

很淸楚的分析。

同埋如果住東區,建議近的學校比較理想。因為小朋友的長遠競爭力,也與他們的課後空間有關係,如:閱讀空間、參加其他活動、溫習空間、休息。 同埋,睇吓現時手上有什麼offers。 如果有弟弟跟尾,你會唔會打算讀同一間,同埋比較近家,方便些。 可以考慮埋小朋友的特質。

不同特色(百貨應百客):
聖彼得:中小、津校、有歷史、生源派位、聖公會、西環
舊基灣:中小、津校、生源派位、中華基督教、西灣河

HK-MAN    發表於 21-6-8 16:15
Poyau    發表於 21-6-7 15:52

Delete

求意見!

建議舊基灣, 一來近屋企、二來無聖彼得咁谷、三來升中時東區B1、B2學位足夠.

中西區非常短缺B1、B2中學比男生, 派位時B1得KC同得幾個位的SJC及幾個位的RC可選, B2得St Louis同呂明才兩間可選. 但東區有好多間B1、B2中學

加上聖彼得近幾年的升B1率年年下跌. 以前有6成幾依家得4成幾同舊基灣差不多.

pccw2017 發表於 21-6-8 15:46
建議舊基灣, 一來近屋企、二來無聖彼得咁谷、三來升中時東區B1、B2學位足夠.

中西區非常短缺B1、B2中學 ...

點解聖彼得 d band 1 率會年年下跌? 是否因為中西區真係嚴重唔夠 band 1 中學? Thx

Siuefsae 發表於 21-6-8 16:27
點解聖彼得 d band 1 率會年年下跌? 是否因為中西區真係嚴重唔夠 band 1 中學? Thx
...
可能其他小學Pre-S1成績進步而聖彼得之前的師兄師姐Pre-S1考得唔太好.
其他原因如升中選校保守, 隨機編號唔靚都有D影響

...

中西區男生B1位不足
男英中聖類斯成績未達B1水平
聖彼得計英中(包括B2)過6成升讀

...

派B1英中唔一定係本區B1生,中西區不少B2女生係可以上移派入英中,亦會令到表面嘅B1率有浮動,始終上移係要靠運氣,和隨機號碼嘅影響~~~

pccw2017 發表於 21-6-8 15:46

中西區非常短缺B1、B2中學 ...

Delete

kudon 發表於 21-6-8 20:26
謝謝建議,其實我都會首選舊基灣,不過我見升中好少向外區闖,反而我諗聖彼得升中支援會唔會做得好d,定 ...

女生不用擔心中西區B1位不足
如樓上所言 B2女生有機上移B1餘位
中西區B1女生起碼可升SCGS(B1B)
東區B1女生保險線為嘉諾撒(B1C)

回覆 kudon 的帖子

明白了! 播道都多人寫信求位,不過,全部都係要經番面試,基本上是機制,睇二面或三面表現而出offer。 六叩門表,大約是六七月面試,主要填補少量九月前的流動位。  樓主似乎比較適合港島區,近行重要噢。

謝謝建議,其實我都會首選舊基灣,不過我見升中好少向外區闖,反而我諗聖彼得升中支援會唔會做得好d,定 ...

當然B1抽唔到KC就好大機會跌去SLS. 一般中西區家長都放SLS係乙二/乙三做止蝕位. 自然跌去SLS. 所以如果你簡聖彼得, 在升中時最好能夠在直資、自行階段離場.

選舊基的話,6年後起碼唔駛擔心自己會唔會唔好彩

中西區津小,升中派位一向最出色既其實係愉景灣既偉綸
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

求意見!
你可以咁樣考慮:
(1)中西區B1女生位多,女生派到機會高,揀聖彼得,對女生升中前景唔錯。你要比較過兩區女生升中邊區好啲,就去好啲嗰區;

(2)中西區B1男生位依家唔多夠(移民潮下,N年後唔知夠唔夠?),學位分佈又散收收,如果仔跟家姐讀聖彼得,到時可以考慮轉區抽獎,跟屋企地址轉抽東區,中西區轉東區,應該唔會跌B。

5星猩 發表於 21-6-9 19:40
你可以咁樣考慮:
(1)中西區B1女生位多,女生派到機會高,揀聖彼得,對女生升中前景唔錯。你要比較過兩區女 ...

聖彼得兩存其美攻守兼備

回覆 5星猩 的帖子

要少一半男仔先可以夠用,但唔排除其他區二線又插過黎中西區嘅小學,到時候又係填返呢個窿。但如果中西區小學轉東區,一動不如一靜,舊基都係當區升中強嘅學校。

Poyau 發表於 21-6-8 21:52
女生不用擔心中西區B1位不足
如樓上所言 B2女生有機上移B1餘位
中西區B1女生起碼可升SCGS(B1B)

pccw2017 發表於 21-6-9 16:47
當然B1抽唔到KC就好大機會跌去SLS. 一般中西區家長都放SLS係乙二/乙三做止蝕位. 自然跌去SLS. 所以如果你 ...

‹ 上一主題|下一主題