用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一叩門經歷及須知 [長文]
樓主: YANHK01
go

小一叩門經歷及須知 [長文] [複製鏈接]

回覆 YANHK01 的帖子

我自己就唔信母乳令人聰明啲健康d
父母付出,栽培和資源重要d
我相信地址因素佔好少
間間學校都想提升自己學校
會揀叻和有潛力的學生
(識人靠關係就例外啦)

jennylady 發表於 21-6-9 20:16
連女拔無得叩都未知🤣

其實係有個九龍塘名幼小朋友嘅Grandpa同佢地講佢個孫女叩緊女拔,然後呢兩位開心媽媽真係信,仲問佢點樣叩。

所以話呢,有時都要輔導一下屋企嘅長老唔好一知半解就喺公園同人地分享,會鬧出笑話呀。

hkpapa852 發表於 21-6-10 08:31
其實除非派到學術表現好差既小學(如升中派位入B1中學比例20%都無),或升中網極差(如離島和南區手),否 ...

認同。雖然我自己都搏殺到小二,插班嘅係有B1直屬中學的小學,我真的怕了派位。

回覆 sandra1004 的帖子

其實你唔使灰心,12月細b係直私遊戲入面係蝕底的。當然每次講呢樣就會有人話唔係,不作討論。
每個人有唔同追求,同happy幼冇問題,讀happy幼都可以入神校,同神幼都可以冇offer。有啲小朋友係天生註定不適合interview遊戲。咁唯有努力插班,用學術取勝。

如真想入直私,細b你仲有一年機會,其實你讀住小一再玩多一年,會發現有大不同,問題係小朋友接唔接受啫。我個小朋友就係咁,一開始我就plan係第一年試驗,讀住小一再報多年直私。如你而家間小一可以有三至四成升band one中學的成績,你都可以係入面努力做精英,反正去邊都係有壓力,除左某些直龍好少少。

tummypooh 發表於 21-6-11 16:52
回覆 sandra1004 的帖子

其實你唔使灰心,12月細b係直私遊戲入面係蝕底的。當然每次講呢樣就會有人話唔係 ...

謝謝你鼓勵

藴藴 發表於 21-6-8 11:23
Yes.理性討論,學生面試表現重要,但家庭背景都重要,仲有部分天時地利人和,家長有壓力,小朋友都會有自 ...

同意要配合天時地利人和。

如準備充足又好運入到Top tier,家長 又要開始準備下一關(默書、測驗考試等)

家庭support 也十分重要,好多在職家長未必可以付出咁多時間,間接亦會影嚮小朋友家長關係。

看情況和條件選擇適合的學校都很重要。

jennylady 發表於 21-6-9 20:09
無錯
我都認為讀happy school 無問題
但父母唔可以一心打算抽獎

我都係一安排得唔好嘅家長!

當初揀幼稚園係因為方便照顧我係雙職家庭,搵咗間類似托兒所放工可以接佢放學,可以話係冇學術程度。

我自己沒受過高等嘅教育(初中已經冇讀)由育兒到升學都係邊睇邊學靠雜誌睇返嚟嘅資訊,係冇谷同培訓底下參加直私考試,諗住靠集郵識嘅證書去突出小朋友,當然大家都知道個結果(emoji)

到參加大抽獎又咁唔好彩抽咗一間三線接近寶校,仲好天真報叩門淨係報咗五間得兩間有得面試,我仲好記得上年七月二日之後到註冊日死線都收唔到電話,嗰一晚我反思自己係咪我嘅安排令到自己小朋友接受一啲好啲嘅教育機會都冇?

我絕對冇埋怨怪就怪自己冇為自己小朋友好好安排,當其時我心目中有兩個選擇,repeat直私小一,小二插班,我選擇後者就咬緊牙關檢討小朋友能力上面嘅不足就用一年培訓小朋友學術上面嘅成績。

因為小朋友之前讀緊幼稚園太過happy疫情又停咗一段時間我諗中文字識字量係100以下(emoji),我相信大家睇到呢度都覺得你插小二嘅可能性係極低,但我想講小朋友係有能力做得到㗎只要唔好放棄,有準備個機會就係你。

五月去考兩間地區一線都可以通過筆試其中一間面試後第二日就有電話收我小朋友仲要係最心儀最近屋企嗰間,好感恩!成個升小過程我真係玩左兩年幾。
happy得滯定係要還,經過呢次經驗之後我同小朋友都會繼續努力

Damon1913 發表於 21-6-13 06:52
我都係一安排得唔好嘅家長!

當初揀幼稚園係因為方便照顧我係雙職家庭,搵咗間類似托兒所放工可以接佢放 ...

有心唔怕遲,好彩你識幫小朋友補救。

幼稚園睇家長背景 地址 呢個我信,大把老師朋友講到明 佢地要睇你有無$有無心同學校一齊谷

但去到考小
地址:係同一個offer group, 公屋 / 私樓 遠近 乜都有。

大細B : 10-12月b 又有,9月超大B 又有, 可能比例上大B 到3-4月最多,但細b都唔係小

Happy Sch : 直私有權簡叻既學生,名幼唔係大哂,大把人以為讀到就入硬名小 最後乜offer 都無。卷幼入名校都有好多,發功一定係父母,直私睇面試表現 學術對答解難 差一樣都無offer。疫情更見真章!

所以好努力裝備自己去考直私 要比人話過份催谷又係虎媽,不如諗下萬一考直私0 offer, 抽獎到寶校 先上黎EK 救求 一切都太遲

我自己頂唔順做比人抽獎,我選擇左主動出擊考直私 買個安心 如未能有一線直私offer 拎住個二線玩抽獎 或叩門 成個心態都好唔同

機會永遠留比有準備既人 共勉之

kc33 發表於 21-6-13 09:02
幼稚園睇家長背景 地址 呢個我信,大把老師朋友講到明 佢地要睇你有無$有無心同學校一齊谷

但去到考小

所以面試班產業有生意,因為那些面試加做task 模式,不是小朋友聰明就做到,是要長時間訓練。 學校其實都係想收啲教育資源投入最多加上個小朋友精叻嘅家庭。

回覆 Damon1913 的帖子

我覺得小朋友一年的差別真係可以好大我仔k2 和k3 的分別都好大
所以小朋友要追,只要肯努力一定可以

我都想有本事比小朋友讀happy school 幼稚園
但知道香港的教育制度和遊戲規則
睇埋自己想入的學校,就知道條路點行
我接受唔到靠抽獎
而且我小朋友讀重學術的學校 ,一樣有愉快童年
返學好開心

我細個就係屋企有資源,但父母唔識幫我考好學校
為了自己工作,搬家轉校
由一間好小學轉去差小學
父母覺得讀到書去邊間都一樣
呢個係大錯特錯

所以我一定盡力幫仔女考好學校

jennylady 發表於 21-6-16 23:30

我覺得小朋友一年的差別真係可以好大我仔k2 和k3 的分別都好大
好學校和沒那麼好的學校,可以差好遠。
好可以係

1. 收生好
2. 學校做得好

做家長的,最想係1,2都好。如果要二選一,我覺得1更重要,收生好唔好好多時唔係老師嘅問題,而係睇歷史因素同埋有冇好嘅直屬中學。

收生好嘅學校,學生學習差異較小,課室管理比較容易,老師教學都順暢好多,而且可以學術上再教得深入啲。而收生好嘅學校,同學之間嘅良性競爭,或曰學習氣氛,同一般嘅學校可以差好遠。

不過係咪一定要最好,都未必,中游學校去到高小,按成績分班,其實都有呢個效果。

至於2.學校做得好唔好,我都想為好多寶校講句公道話,好多收生唔太好嘅學校,老師都好有心,學校收生不佳好多歷史因素同地區因素。真正做得唔好嘅,上一輪殺校潮已經冇咗。

所以我偏向揀直私,學生差距無咁大家庭教育理念差不多

jennylady 發表於 21-6-16 23:30

我小時候父母也是有一點錢,但是但求方便送去隨便幼稚園,小學(都倒閉了)。。
所以自覺小時候過得比較悲劇。。

現在當然希望自己小朋友過得好一點
父母能為小朋友創造的其實就是教育而已,大學之後想幫忙都能力有限
所以父母要係幼稚園小學盡力提供條件,否則以後沒機會了

隨便也有朋友條件好得多,不過也是隨便安排他們子女讀書
替他們孩子可惜。。

jennylady 發表於 21-6-18 01:22

所以我偏向揀直私,學生差距無咁大家庭教育理念差不多
另一方面睇,其實即係競爭大咗
官津小學要突圍,普遍只需同3/4成人去競爭B1位置,係重成績既直私,競爭對手係全級同學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Azzurro 的帖子

我父母當年話讀到書間間學校一樣
好彩我地最後移民去外國讀書

hkpapa852 發表於 21-6-18 08:07
另一方面睇,其實即係競爭大咗
官津小學要突圍,普遍只需同3/4成人去競爭B1位置,係重成績既直私,競爭對手 ...
我老公都咁講話讀名津會容易d 考到高名次
因為d 人只係好彩抽到
起碼叻過一半人先。

jennylady 發表於 21-6-18 23:20
我老公都咁講話讀名津會容易d 考到高名次
因為d 人只係好彩抽到
起碼叻過一半人先。
令朗間小學, 好似近年取消咗公佈學生全科既全級排名, 咁對學生同家長嚟講係好事, 起碼壓力會細咗
不過升中限制好似未有打算修改/取消, 呢點要留意
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題