用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 預訂學生機票
go

[英國] 預訂學生機票 [複製鏈接]

有事請教大家, 阿女8月尾至9月頭要飛往University of Glasgow 讀書, 請問大家會在哪裏預訂學生機票? 怎樣通知airline要加大行李重量? 唔該大家!
   3    0    0    0

BA 6月15號有學生飛賣,七千幾咋!你等多幾日上網望下,一年期來回42Kg 行李。

yuyueng 發表於 21-6-6 12:12
BA 6月15號有學生飛賣,七千幾咋!你等多幾日上網望下,一年期來回42Kg 行李。 ...

唔該哂! 請問來回是否open ticket?

Charissema 發表於 21-6-7 08:51
唔該哂! 請問來回是否open ticket?
機票唔可以open, 要有來回日子, 學生票可以更改日子同class cose便免費,無果個class就補錢上, 出票後1年內要出發,出發後1年內要回程.所以如果回程未訂到,你可以是但訂1日,一到系統可以訂到立即更改想要既日子, 英航而家可以訂到2022年5月27日,明天可以訂5月28日咁樣數...即係大約系統可以訂到354日內既機位. 另外,飛機上Glasgow仲有德航, 荷蘭航空飛緊,都可以考慮, 暫時Emirates就唔好喇Dubai係red list內,將來啦,幾好坐既.

cfs 發表於 21-6-7 09:46
機票唔可以open, 要有來回日子, 學生票可以更改日子同class cose便免費,無果個class就補錢上, 出票後1年內 ...
但點解唔訂普通來回票? 仲平 D, 維珍一樣可以免費改

Ericau 發表於 21-6-7 11:00
但點解唔訂普通來回票? 仲平 D, 維珍一樣可以免費改
樓主問緊去 Glasgow維珍無飛Domestic,只係coreshare BA,咁無理由要自己轉terminal麻,至於買普通定學生甚至倒頭,有好多個人原因有啲人唔會咁做.樓主應該係Year 1所以先咁問,Year 1應該好多野要帶包括煮食用品,46kg佢都未必夠用,同中學生唔同只係衣物小食. 另外,大部份航空公司既Book with confidence policy,都有期限,你熟維珍以維珍計, all flights up to 30th April 2022, you can change your dates as often as you like, You’ll just need to make sure you travel by 30th April 2023,暫時佢既policy未包括你更改至暑假.

回覆 cfs 的帖子

明白, 謝謝解釋

醒目開學勳章

回覆樓主:

如果要帶多幾件行李, 搭BA比較好, 因為每件行李附加費不是太貴, 而CX的費用可以是一張economy的價錢。 預訂機票後在網上加行李, 好似有少少折扣

3b 發表於 21-6-7 13:49
如果要帶多幾件行李, 搭BA比較好, 因為每件行李附加費不是太貴, 而CX的費用可以是一張economy的價錢。  ...

我見CX 8/2021去英國+6/2022回香港來回學生飛要$14000, 呢個價正常嗎?
因為之前 坐BA, 唔清楚cx嘅價錢.
請指教

cfs 發表於 21-6-7 09:46
機票唔可以open, 要有來回日子, 學生票可以更改日子同class cose便免費,無果個class就補錢上, 出票後1年內 ...

好清楚! 好多謝你解釋 因為要 轉機又要隔離, 好似搭BA方便啲...

cfs 發表於 21-6-7 11:11
樓主問緊去 Glasgow維珍無飛Domestic,只係coreshare BA,咁無理由要自己轉terminal麻,至於買普通定 ...

好聰明! 阿女係Year 1, 想指教下, 除咗衫褲鞋襪電腦, 有乜嘢帶過去? 唔該哂!

3b 發表於 21-6-7 13:49
如果要帶多幾件行李, 搭BA比較好, 因為每件行李附加費不是太貴, 而CX的費用可以是一張economy的價錢。  ...

明白...Year 1 好似搬家咁....

yuyueng 發表於 21-6-6 12:12
BA 6月15號有學生飛賣,七千幾咋!你等多幾日上網望下,一年期來回42Kg 行李。 ...

請問這個價錢是Econ or Premium Econ?   包一件hand carry?

如果改機票,直接打上BA hotline改? Or 直接可以網上改?

謝謝!

Charissema 發表於 21-6-7 20:36
好聰明! 阿女係Year 1, 想指教下, 除咗衫褲鞋襪電腦, 有乜嘢帶過去? 唔該哂!
...
我覺得可以的話帶兩部laptop...我女十月開學時帶左部新機 (Lenovo的 carbon)過去,唔知係造工問題定點樣,總之Easter 假期時,舊電又壞motherboard又壞。一唔 lockdown就叫左 Lenovo上門整,換左電同 motherboard技工就走人。我女根本set 唔到部機來用。最後因為趕住返大學宿舍,無法子,立即買多部 laptop. 我叫佢記得帶部carbon回來,等我拎去香港 lenovo再整
所以我覺得最好帶兩部laptop

醒目開學勳章

Charissema 發表於 21-6-7 20:42
明白...Year 1 好似搬家咁....

其實, 英國網購好方便, 好多嘢可以在當地買, 當然平安藥就必須自備

bbpoon03 發表於 21-6-7 21:03
請問這個價錢是Econ or Premium Econ?   包一件hand carry?

如果改機票,直接打上BA hotline改? Or 直 ...
Econ, 不嬲都可以有一件hand carry。
我舊年打過電話上hotline 因為阿仔未夠16歲online做唔到,當時係有人聽既,不過而家好多人話hotline 無人聽,果時感覺BA條hotline好似外判左比旅行社同佢做咁。如果16 以上係可以起online 改野,要補錢就再碌卡。

wloi 發表於 21-6-7 21:16
我覺得可以的話帶兩部laptop...我女十月開學時帶左部新機 (Lenovo的 carbon)過去,唔知係造工問題定點樣, ...
我仔部Lenovo 用左半年個充電火牛條線壞左,之後再半年放完暑假帶返宿舍就成部壞埋,最後起英國華為官網買左部£499 , 我仔話好用。

yuyueng 發表於 21-6-7 21:57
我仔部Lenovo 用左半年個充電火牛條線壞左,之後再半年放完暑假帶返宿舍就成部壞埋,最後起英國華為官網買 ...
我女原本用緊Lenovo carbon 5th gen...見用左3年就幫佢換部新的 Lenovo Carbon 8th gen去開學...用唔夠一年就咁樣,英國 Lenovo service centre,雖然部機已經係 premier service...都要3催四請先來整,仲要就咁換左 hardware就走。最後在 John Lewis買左部 ASUS GBP699...由 JL 保用3年...我大女話買laptop經 JL買好過經 Amazon...service好得多
我有問過DHL可以寄laptop , 約 HKD1,600...不過想到佢部Carbon 5th已經用左3年,就索性買過部

讀大學同讀中學好唔同,讀中學 laptop有事,學校一定有spare laptop同埋好多課程都唔駛用電腦。大學就唔同,laptop壞要自己想辦法

你地都好, 用咗一排先壞
我女新買那部lenovo 在上機前7日到手, 在上機前一日才發現一邊speaker 冇聲, 維修中心確定是hardware 壞, 但不夠時間整, 趕住飛, 唯有照用, 今年回來, 都唔知去唔去整, 怕越整越壞

yuyueng 發表於 21-6-7 21:53
Econ, 不嬲都可以有一件hand carry。
我舊年打過電話上hotline 因為阿仔未夠16歲online做唔到,當時係有人 ...

明白,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題