用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 本地感染英國變種病毒
go

[英國] 本地感染英國變種病毒 [複製鏈接]

剛剛睇電視有個記者發問,依家有個本地感染英國變種病毒?會唔會要再禁英國航班飛香港?每日都有其他國家輸入病變種病毒,又唔見你哋話禁佢哋?
   0    0    0    0

Taimum 發表於 21-6-5 17:04
剛剛睇電視有個記者發問,依家有個本地感染英國變種病毒?會唔會要再禁英國航班飛香港?每日都有其他國家輸 ...
都未調查傳播途徑就話禁英國航班,個記者好有立埸

幸福花海 發表於 21-6-5 17:19

總有些人唯恐天下不大亂

之前日日都有印度變種病毒輸入個案,又唔見班黑記話禁

感染英國變種病毒,但係由邊度黎?

yuyueng 發表於 21-6-5 19:13
這款Alpha病毒,在全世界100多個國家已流行。
印尼、台灣,深圳,……也有案例。

summer14 發表於 21-6-5 18:10
之前日日都有印度變種病毒輸入個案,又唔見班黑記話禁

米係,成日針對英國!

yuyueng 發表於 21-6-5 19:13

個17歲女仔香港讀書,又是輸入個案,但佢阿媽要定時檢測,都唔知做咩職業要定時檢測,好似都已經確診。

幸福花海 發表於 21-6-5 17:19

問題完全無邏輯,本地學生本地感染,要禁英國?! 禁菲律賓、印尼、印度都未到英國喇!

Taimum 發表於 21-6-6 00:10
個17歲女仔香港讀書,又是輸入個案,但佢阿媽要定時檢測,都唔知做咩職業要定時檢測,好似都已經確診。
...

因為她媽媽有去探病之類所以有做檢測,她只是家庭主婦。時常出入社區街市餐廳,可能媽媽接觸到機會大
盡量打疫苗啦⋯⋯唉

你地會唔會仔女回來之後做一次抗體 test ? 我細女叫我安排,佢懷疑佢中過招,不過可能係輕微或無症狀。如果有抗體,只需要打一針,無需要2針
問左醫生,話隨時可以去抽血驗,兩日知結果。佢話唔少人打完針都有去驗,因為係有人打完兩針,都無抗體的,知個數值,自己心中有數

回覆樓主:

日前見到某藝人一晚連去3個parties, 西九那個200人,個個無帶口罩,警察到場前走哂,如場內有人中咗,有冇人會話自己去過可能違反限聚令聚會?有時,都想想咁多冇源頭個案從何而來?那個女孩住北區,如有人帶病毒過關回港,check 唔到又冇需檢疫,四圍走。唉,大家小心

醒目開學勳章

wloi 發表於 21-6-6 00:26
你地會唔會仔女回來之後做一次抗體 test ? 我細女叫我安排,佢懷疑佢中過招,不過可能係輕微或無症狀。如果 ...

如果懷疑自己曾經中過, 我都認為先做抗體測試才打疫苗較穩妥, 檢測費大約幾佰元? 阿仔話half term好多宿生去左倫敦及其他地方住或見朋友, 有些人沒有跟學校指示做每星期兩次的例行檢測

wloi 發表於 21-6-6 00:26
你地會唔會仔女回來之後做一次抗體 test ? 我細女叫我安排,佢懷疑佢中過招,不過可能係輕微或無症狀。如果 ...

請問邊度有得做?我已打針,兩星期後飛。

etoile 發表於 21-6-6 10:39
請問邊度有得做?我已打針,兩星期後飛。
我問我家睇開的屋苑醫生,你不妨問問你睇開的醫生

wloi 發表於 21-6-6 11:13
我問我家睇開的屋苑醫生,你不妨問問你睇開的醫生

ic, thank you.

3b 發表於 21-6-6 09:41
如果懷疑自己曾經中過, 我都認為先做抗體測試才打疫苗較穩妥, 檢測費大約幾佰元? 阿仔話half term好多 ...

我大女公司,逢星期5都叫大家返office ...佢話第一個星期只係食個lunch...擒日就誇張,食lunch...跟住 煲煙吹水....晏d就去酒吧 happy hour...我女雖然有抗體,都無跟去酒吧....全程當然無人戴口罩或特別衛生,就同未有肺炎之前咁生活
‹ 上一主題|下一主題