用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48校網 vs 41校網
go

48校網 vs 41校網 [複製鏈接]

明年仔仔升小學,現住48校網,請問是否值得由48網搬去41網嗎?
41網除了LS, 還有其他學校好嗎?
請問觀塘多英中嗎?觀塘校網是否很差?
謝謝。
   1    0    0    0

Yin96 發表於 21-6-5 13:41
明年仔仔升小學,現住48校網,請問是否值得由48網搬去41網嗎?
請問觀塘多 ...

如非要選喇沙 想升中KL3可考慮35網

回覆樓主:

41網除了喇沙 男生可考慮DPS
DPS升讀DBS有優勢

除非非喇沙不可,非喇沙就唔讀書

唔係就無謂搬,搬屋好玩咩?

Yin96 發表於 21-6-5 13:41
請問觀塘多 ...
係48網就自抽到3大強津小,6年後又係要頭痛
搬屋唔只為抽小學,更係鋪路入好中學

35網應係全九龍較理想既一區
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 jn880 的帖子

當然唔係,我都唔想搬。想清楚知道九龍城中學係咪好過觀塘好多?如果唔係,我就唔搬了。
由頭到尾都係為小朋友升學,否則一動不如一靜。
搬屋真係好麻煩。

回覆 hkpapa852 的帖子

請教九龍城中學真係好過觀塘嗎?

回覆 Poyau 的帖子

我都好喜歡DPS,但學位太少,好難抽中。

hkpapa852 發表於 21-6-5 19:10

35 有咩好學校介紹?點解35 係九龍較理想嘅一區?

Poyau 發表於 21-6-5 14:02
如非要選喇沙 想升中KL3可考慮35網

弱弱一問,請問咩叫KL3 ?

吹水媽媽 發表於 21-6-6 18:13
弱弱一問,請問咩叫KL3 ?

升中校網 九龍城區(KL3)
34/35/41網升中屬九龍城區(KL3)
中小學校網對照可參孝以下列表

區域與小一學校網對照表
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/Dist_Net_Lookup_Table_TC.pdf

hkpapa852 發表於 21-6-5 19:10

請教
1)48網3大強津指兩兆同聖馬太?
2)就算入到48網3大強津,如果有35網小學收,都應該揀35網?
請指教

Yin96 發表於 21-6-6 13:29
回覆 hkpapa852 的帖子

請教九龍城中學真係好過觀塘嗎?

以近9屆DSE成績計,觀塘未有中學能達B1A水平。

就算能恒常維持B1B水平嘅,亦只有兩間。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

吹水媽媽 發表於 21-6-6 18:12
35 有咩好學校介紹?點解35 係九龍較理想嘅一區?

35網奉基2020年40%升B1中學
另有7%升B2A-1C 共47%升B1/近B1
見以下分享 上年大抽獎有人乙4中
有無其他網4成升B1嘅小學乙4有位?

《35網選校與派位》#38
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3825815&pid=48614517

hkpapa852 發表於 21-6-7 08:07
以近9屆DSE成績計,觀塘未有中學能達B1A水平。

就算能恒常維持B1B水平嘅,亦只有兩間。

觀塘區恆常維持B1B水平 聖言/藍祿?

主科5+ 聖言 | 順天 | 聖傑靈 | 藍祿
2020 ~18% | 21.0% | [^]
2019 ~22% | 15.4% | 13.1% |
2018 ~19% | 15.8% | 14.1% |
2017 ~25% | 16.3% | 15.6% | 21.7%
2016 ~24% | 17.6% | 21.9% |

整體5+ 聖言 | 藍祿
2020 26.5% |
2019 29.7% |
2018 23.8% |
2017 32.1% | 23.2%
2016 29.6% |

主科4+ 聖言 | 順天 | 觀瑪 | 藍祿
2020 59.7% | 58.6% | ~55% |
2019 65.9% | 51.7% | ~55% |
2018 59.7% | 54.8% | ~51% |
2017 62.6% | 55.3% | ~54% | 66.0%
2016 66.6% | 55.6% | ~54% |

整體4+ 聖言 | 藍祿
2020 64.0% |
2019 69.1% |
2018 61.1% |
2017 65.4% | 64.9%
2016 67.9% |

^ 2020年改為公布4+ 主科4+ 57.4%

Poyau 發表於 21-6-7 16:55
35網奉基2020年40%升B1中學
另有7%升B2A-1C 共47%升B1/近B1
見以下分享 上年大抽獎有人乙4中

奉基點解咁吾受歡迎呢

happynewyear16 發表於 21-6-10 08:13
奉基點解咁吾受歡迎呢

奉基對手有吸引力 35網幸福的選擇
黃宣升中✓ 奉千校舍✓ 紅馬聯繫位✓

Poyau 發表於 21-6-10 12:20
奉基對手有吸引力 35網幸福的選擇
黃宣升中✓ 奉千校舍✓ 紅馬聯繫位✓

請問黃宣升中好幾多?紅馬有幾多聯繫位

happynewyear16 發表於 21-6-10 12:35
請問黃宣升中好幾多?紅馬有幾多聯繫位

黃宣2020年48%升B1%居35網之首
紅馬可同3間官小抽伊中15個聯繫位

Poyau 發表於 21-6-10 12:48
黃宣2020年48%升B1%居35網之首
紅馬可同3間官小抽伊中8個聯繫位
紅馬同九龍城其它3間官小, 4間官小一齊抽 15/16個聯繫位喎?
8個聯繫位係油尖旺個3間官小

‹ 上一主題|下一主題