用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 isf vs cdnis
go

[小學] isf vs cdnis [複製鏈接]

小朋友今年3歲,報左2間學校,好彩地2間都有offer,但唔知點選擇好?家人講廣東話,想小孩有一定程度中文水平。鐘意isf 有大程度d的中文,但聽說isf怕功課壓力會較大,而且小學行校本,怕上ib 接軌唔到。鐘意cdnis 小學開始行ib,學生輕鬆愉快上學,但怕中文程度不夠。我知自己係好矛盾,不過這個月決定要放棄一家,不知如何取捨,想請求瞭解這2間學校的情況真實用家多多分享,比我瞭解cdnis 同isf學校氣氛和真實情況,再做決定,你地又會點選擇?先謝謝大家意見。
   5    0    0    0

Isf好像之前也有不少負面的評價,你可以爬下之前其他jm 的文參考。

回覆樓主:

CDNIS係IS ISF非定位為IS

CDNIS聽講中文是is裡教得比較多,而且英語語境也比isf更好,課外活動也很豐富。普遍口碑很好。

回覆樓主:

兩間都係decent的學校,一般香港人應該會較傾向Cndis,大陸家庭會較喜歡Isf。

我自己會揀Cndis,但唔會覺得Isf係差的學校。

回覆樓主:

CDNIS!!!!

兩間都係好好嘅學校,我自己覺得CDNIS活動教學D 適合活潑嘅小朋友 ISF academic D 適合重視學術嘅家庭

CDNIS

真正鍾意國際學校應該會揀cdnis. 揀isf 應該係鍾意間學校谷同埋好多功課,家長會覺得實在啲。

小兒剛由LS 轉CDNIS 讀Gr 7,覺得中文水平雖然無LS 咁深,少文言文,但在課文教學上都接近LS,中一教‘差不多先生’,平時一樣有默書,作文,有指定圖書要學生在學期內完成,及做讀書報告,當然要求一定比LS低。Pre - Gr 4 在一個cycle 6日內,有 7x40mins 中文堂,全部分學生程度上課。
我認知,CDNIS 在IS 學校中,可算非常注重中文課程的學校,如與ISF 比可能差啲啲,但我喜歡CDNIS學生比較國際化,尤其低年級,如想小朋友接觸多啲不同文化,可算一個唔錯嘅選擇

ISF小學中文及數學用本地課程教才,另中文要學拼音及第子規唐詩等,但都算愉快學習,鐘意中國文化嘅會好適合。校內國內學生多(比數越來越大),佢哋嘅中文同數嘅成績一般都比較好(純粹個人觀察)。

幼稚園學嘅嘢唔深,所以好多上小學都會在外補中英數。

真係鍾意國際就會揀CDNIS

mister 發表於 21-6-5 19:12
ISF小學中文及數學用本地課程教才,另中文要學拼音及第子規唐詩等,但都算愉快學習,鐘意中國文化嘅會好適 ...

咁如果本地學生會唔會讀得好辛苦?同埋如果成績追唔上,會唔會被勸退?謝謝!

回覆 oilywater 的帖子

有聽過過學校會比意見學生,坦白講,如果咁貴學費的學校都叫你走,可能家長都要認真考慮小朋友的情況。勉強留,亦未必好。
有無勸退唔敢講,但Isf升中走去另外另外一線IS,學生人數就真係唔少。

oilywater 發表於 21-6-7 21:15
咁如果本地學生會唔會讀得好辛苦?同埋如果成績追唔上,會唔會被勸退?謝謝!
...
如果FY一路上應該問題不大吧。主要都係要習慣國語上課認字學拼音。但上到一半都會有學生覺得中文太深,始終要中文好要多睇中文書(唔計做閱讀功課那些),呢樣唔係個個小朋友都有興趣。

回覆 Moonlight819 的帖子

哦,請問有什麼負面評價?

回覆 nervousmichelle 的帖子

課外活動真係好多選擇,我都覺得感覺會讀得好開心。

回覆 gfkwong 的帖子

我都擔心會好大功課壓力

回覆 mister 的帖子

聽朋友話isf pre school 同小學都較輕鬆,中學就轉IB,有點適應不來,所以大部分同學完小學就會走。

CDNIS用家,小朋友好鐘意,讀得非常開心~
‹ 上一主題|下一主題