用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學 留位費
樓主: kawaiiB
go

德萃小學 留位費   [複製鏈接]

Babyfungmama 發表於 21-6-11 18:26
回覆 giegieb 的帖子

我仔面試果陣仲有一位小朋友面試緊,到最後收咗我仔,但無收果位小朋友

Del

FACEBOOK有賣廣告話仲有少量空位..(估計都唔少)..如果一心想讀直私但冇OFFER係手.咁德萃都算係一個保底選擇..

Ericci 發表於 21-6-12 10:53
FACEBOOK有賣廣告話仲有少量空位..(估計都唔少)..如果一心想讀直私但冇OFFER係手.咁德萃都算係一個保底選擇 ...

我係例子,女兒同我講佢想要英小,LMC third in 衰左,St Margaret waiting...派位又衰左,而家仲叩緊其他,我照留位德萃。

無論呢間學校係咪商業化學校,定係人都收,校長對女兒評語的確令我有返信心…

Ericci 發表於 21-6-12 10:53
FACEBOOK有賣廣告話仲有少量空位..(估計都唔少)..如果一心想讀直私但冇OFFER係手.咁德萃都算係一個保底選擇 ...

據學校網頁 少量學額 立即申請

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 heamom 的帖子

呢啲唔好係度問會被版主屏敝

拿,話比你知,朱校長的確係一位好令人尊重嘅人,佢有好好理念同埋比好多心機係學校度,如果經濟能力許可,你唔駛理咁多,你個小朋友一定會有收穫!

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Poyau 發表於 21-6-12 12:56
據學校網頁 少量學額 立即申請

收"小一至小六"?

收小一至小四都叫合理, 小五都叫可接受, 但小六就.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-14 15:07
收"小一至小六"?

收小一至小四都叫合理, 小五都叫可接受, 但小六就.......

吸納G6準備升讀G7非本地課程?

xubin2008 發表於 21-6-14 13:31

呢啲唔好係度問會被版主屏敝

Sorry 新用戶唔知道

xubin2008 發表於 21-6-14 13:34

拿,話比你知,朱校長的確係一位好令人尊重嘅人,佢有好好理念同埋比好多心機係學校度 ...

呢度好多家長唔鍾意SH, 我努力搵緊用家分享,但又好多人話打手⋯⋯

因為我小朋友都好大機會會去呢間。

唔鐘意既家長根本無了解過德萃,覺得學費貴,學校新,難道CKY學費唔貴?只不過佢做到神校家長們覺得值得俾,話唔埋德萃遲早都變神校喎
德萃新校幾年,讀前要考慮就係,適唔適小朋友讀,問下真正用家意見,親身了解學校理念,同校長老師主任傾下計,覺得適合信任迷讀,唔信任迷唔讀,好簡單

我自己睇法係,鐘意佢行半國際,英文語境一定唔擔心,我仔應該會讀得開心,當然每間學校都有覺得好或唔好,如果到時我仔讀得唔開心,我迷同佢轉校囉,最緊要家長們跟到小朋友學習進度,陪伴學習和成長

回覆 Babyfungmama 的帖子

不過講完好多人又以為我係打手

講句公道說話,德萃學費唔平,但係校長老師都好好,好有心去搞好間學校,我識得位朋友轉到德萃讀,小朋友好開心,如果經濟唔係個問題,我覺得完全冇問題,你冇須介意其他人,打手?我可唔得閒做

Babyfungmama 發表於 21-6-14 19:57

唔鐘意既家長根本無了解過德萃,覺得學費貴,學校新,難道CKY學費唔貴?只不過佢做到 ...

Thanks for ur sharing

xubin2008 發表於 21-6-14 20:04

講句公道說話,德萃學費唔平,但係校長老師都好好,好有心去搞好間學校,我識得位朋友 ...

Thanks for sharing

大家真係要爬下文:
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 8%90%83&page=30

第30頁

再睇下會員 wong06 既日誌, 就可以見識到現今教學團隊 (當時既新校長) 既作風
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-14 20:18
大家真係要爬下文:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3648903&extra=&highlight= ...

Thanks for sharing.

xubin2008 發表於 21-6-14 20:04

講句公道說話,德萃學費唔平,但係校長老師都好好,好有心去搞好間學校,我識得位朋友 ...
我都唔瞭解呢間學校。但識得一個同一個屋苑入面經常一起玩的哥哥讀呢間,最後搞到要轉校重讀小一。再者就前早幾年EK有前輩講緊佢地網頁錯誤,佢地即改。講教育,還是腳踏實地好。我唔系好中意呢滴過份著緊名聲的學校。況且偷步招生之類的新聞也給人負面印象。
‹ 上一主題|下一主題