用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC ONE
樓主: culver
go

[英國] HSBC ONE   [複製鏈接]

wslam1 發表於 21-6-23 21:59
回覆 大笨鐘 的帖子

咁申請兩個星期之後,佢會唔會通知你申請成功?

我地啱啱收到 welcome pack,有 account number。

大笨鐘 發表於 21-6-23 22:25
我地啱啱收到 welcome pack,有 account number。
咁唧係未收到Debit card?

CircleFat 發表於 21-6-23 23:45
咁唧係未收到Debit card?

未呀~

回覆 connielcl 的帖子

請問孩子需要英國地址親身去開戶口?我沒有英國戶口,監護人可否代辧?只有14歲⋯謝謝

wslam1 發表於 21-6-14 10:46
請問係咪要家長先有英國戶口,才能幫18歲以下小朋友申請英國戶口?
家長有香港戶口就得。

whoo99 發表於 21-6-16 15:12
先開HK HSBC ONE Account, 再開 UK HSBC Account是不是要18歲以上
唔需要,我小朋友17歲前已經開到香港戶口。未夠18歲都開到英國戶口,過程中無問小朋友有無香港戶口。

whoo99 發表於 21-6-16 15:33
謝謝,這樣18歲以下開聯名戶口,18歲以上自己開
18歲以下係開唔到聯名戶口既,18歲以上先可以開聯名戶口。

回覆 spain 的帖子

要預約, 小朋友需要親身到中環HSBC總行辨理, 我女申請時13歲 (要收$800手續費),當時我都沒有英國戶口, 我直接網上申請不用另外收費, 大概4-5星期收到卡

回覆 大笨鐘 的帖子

我孩子今天開了HSBC one account, 亦在網上申請了開UK 户口。希望順利趕及飛之前收到debit card 啦!

CircleFat 發表於 21-7-2 14:48
回覆 大笨鐘 的帖子

我孩子今天開了HSBC one account, 亦在網上申請了開UK 户口。希望順利趕及飛之前收到d ...

Good luck ~

大笨鐘 發表於 21-7-2 14:57
Good luck ~
Thanks.   等你報告幾時收到 debit card.

CircleFat 發表於 21-7-2 15:06
Thanks.   等你報告幾時收到 debit card.

OK. 申請咗一個月,暫時未收到

YuYuMother 發表於 21-6-4 09:34
講開順便講下hk hsbc debit card, 呢張卡好好用,每次消費有0.4%現金回贈。

喺英國用呢張debit card ,直 ...
係申請邊種戶口有呢隻debit card? 我申請hsbc uk離岸戶口,uk有寄debit card給我。但hk debit card就未見過。

YuYuMother 發表於 21-6-9 12:34
唔同,香港呢張可以用12種貨幣,直接喺多種貨幣戶口扣數。

我女剛去完泰國都有用呢張,照用港幣兌返泰銖 ...
係邊種debit card? 係換定錢係戶口,之後用debit card直接在戶口扣數嗎?仲有回贈?

回覆樓主:

我致電HSBC HK 問status, 佢話我戶口6月17號已成功開戶, 但唔知debit card要等幾耐先收到!

Charissema 發表於 21-7-4 01:26
我致電HSBC HK 問status, 佢話我戶口6月17號已成功開戶, 但唔知debit card要等幾耐先收到!
...

我本身有戶口但冇debit card, 申請debit card 只需四丶五個工作日已經收到card ,密碼就再遲啲。

happyfamilybaby 發表於 21-7-4 00:30
係申請邊種戶口有呢隻debit card? 我申請hsbc uk離岸戶口,uk有寄debit card給我。但hk debit card就未見過 ...

直接hk Hsbc 網上申請就可以。

happyfamilybaby 發表於 21-7-4 00:34
係邊種debit card? 係換定錢係戶口,之後用debit card直接在戶口扣數嗎?仲有回贈? ...

可以換定錢,有12種貨幣,我多用英鎊同日圓就換定喺戶口,用時直接扣。

如果戶口無要扣既外幣,會用當日匯率兌返扣港幣。

我女試左用完回贈會入返戶口,雖然唔多,但每次都有幾好。

想請教咁多位, 我已經幫小朋友開咗HSBC one, 頭先想入去網上面開UK戶口, 佢要我填寫UK大學嘅名稱, 但還未放榜未知道, 想請問成功開到的媽媽怎樣做?

唔填大學名,過唔到嗰版, 小朋友已過了18歲, 麻煩咁多位請教

teabag 發表於 21-7-8 22:00
想請教咁多位, 我已經幫小朋友開咗HSBC one, 頭先想入去網上面開UK戶口, 佢要我填寫UK大學嘅名稱, 但還未 ...

我地無寫,之後佢 email 問我地,我地照答 university 名,話如果 meet 到 offer 就入讀。
‹ 上一主題|下一主題