用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC ONE
樓主: culver
go

[英國] HSBC ONE   [複製鏈接]

sese 發表於 21-8-30 21:59
謝謝大家回覆。

另外,想請教,在英國用debit card買東西時,是否要在付款時告訴cashier 是用debit? 因為 ...

唔好意思我想問吓你個所講要入pin個張Debit卡係英國Debit卡還是香港Debit卡?因為我在HSBC One開咗一張附屬特別卡比兒子去英國用只係set 左一個6位數字密碼,唔知道有一個4位數字密碼,想問吓你張卡係英國還是香港? thx

回覆 wonglwy 的帖子

HSBC HK的debit卡密碼係6位,HSBC UK係4位

之前聽講過英國有啲舊式終端機只可輸入4位密碼,唔知現在情況如何。

iamderek 發表於 22-4-8 20:53
回覆 wonglwy 的帖子

HSBC HK的debit卡密碼係6位,HSBC UK係4位

明白,那麼你知不知道香港的HKB Debit card 應該唔需要輸入密碼?

wonglwy 發表於 22-4-8 23:36
明白,那麼你知不知道香港的HKB Debit card 應該唔需要輸入密碼?

Contactless payment唔駛入密碼,最新英國的contactless limit係100英鎊,即係100英鎊以下唔駛入PIN。如果終端機未更新,limit係45英鎊。

如果小朋友有手機,登記debit卡入Apple Pay或Google Pay,因為有生物認證,所以無limit,唔駛入PIN

iamderek 發表於 22-4-9 00:57
Contactless payment唔駛入密碼,最新英國的contactless limit係100英鎊,即係100英鎊以下唔駛入PIN。如果 ...

已做,thx

wonglwy 發表於 22-4-8 23:36

Debit card 有時細數 唔過 limit
基於保安理由 亦要插卡 入密碼

醒目開學勳章

請問香港開嗰張HSBC Master Debit 附屬 card比孩子(未夠18歲)去英國用,係咪都一樣用到?因為9月先至夠18歲,恐怕嚟唔切開英國嗰張debit card.

yeesumyin 發表於 22-4-9 16:48
請問香港開嗰張HSBC Master Debit 附屬 card比孩子(未夠18歲)去英國用,係咪都一樣用到?因為9月先至夠18 ...

我都想問同一個問題,我在香港HSBC one 開咗個戶口申請咗一張附屬咭Debit 卡比仔攞去英國用,咁其實兒子就唔需要有英國戶口?但是我本人申請咗英國HSBC在戶口進行中,諗住用嚟交學費用。

wonglwy 發表於 22-4-17 19:34
我都想問同一個問題,我在香港HSBC one 開咗個戶口申請咗一張附屬咭Debit 卡比仔攞去英國用,咁其實兒子就 ...

我孩子在英國開電話號碼,需要一個英國地址,所以雖然去英國前已開東亞英國戶口,自己在英再開,用大學地址。問過東亞,你可以改英國戶口去英國地址,但暑假或搬屋又要轉,所以東亞戶口一直用香港地址

wonglwy 發表於 22-4-17 19:34
我都想問同一個問題,我在香港HSBC one 開咗個戶口申請咗一張附屬咭Debit 卡比仔攞去英國用,咁其實兒子就 ...

香港張綠色debit card可以在英國拍咭搭車買嘢,仲有小小回贈,但記得要在香港櫃員機activate海外提款功能,方便攞現金

不過長遠來說最好開英國户口,因為怕小朋友整唔見張咭甚至連電話都唔見咗,咁補領時,你要DHL張咭去英國,至於Hsbc會唔會幫你安排英國攞,我唔清楚但機會唔大

我仔未夠16歲,家長在網上申請hsbc debit card然後出埋小朋友debit card 的附屬咭比佢用,又可mon 住佢用$情況, 包括12種貨幣,用時有回增。非常方便。

醒目開學勳章

回覆 twcheung 的帖子

請問你指嗰款debit card是否綠色嗰張萬事達卡debit card呀?
謝謝

Sebastian@ 發表於 22-4-18 00:27
香港張綠色debit card可以在英國拍咭搭車買嘢,仲有小小回贈,但記得要在香港櫃員機activate海外提款功能 ...

我仔今年14歲,遲啲先開英國戶口

yeesumyin 發表於 22-4-18 11:46
回覆 twcheung 的帖子

請問你指嗰款debit card是否綠色嗰張萬事達卡debit card呀?
我剛收到小朋友的綠色Mastercard debit card (佢冇HSBC戶口), 但activate 唔到(我HSBC online banking activate card 版面冇佢張card),請問你哋點樣activate?

醒目開學勳章

回覆 ema 的帖子

我前一個星期先online申請張附屬咭,仲未收到實體咭。睇吓今個星期會唔會收到,到時再update。

yeesumyin 發表於 22-4-18 21:39
回覆 ema 的帖子

我前一個星期先online申請張附屬咭,仲未收到實體咭。睇吓今個星期會唔會收到,到時再upd ...
Thanks!
‹ 上一主題|下一主題