用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC ONE
樓主: culver
go

[英國] HSBC ONE   [複製鏈接]

回覆 dlh525 的帖子

thanks。

CircleFat 發表於 21-8-14 15:50
7月2日申請,今日才收到 welcome pack, 內附一信有埋戶口號碼。信內亦說7日內應該會 收到debit card and  p ...

我老公未收到卡之前已需要急用户口,所以轉過錢入去,又過咗幾次錢俾人。後來收到卡打去activate ,對方問咗幾個問題,除咗普通個人資料,仲問埋佢對上一次用呢個戶口支出轉帳日期及金額,又唔可以收線住,嘥咗幾分鐘通話時間搵返個收支記錄出嚟,激到佢死
8-)

anitawong21 發表於 21-8-14 16:32
我老公未收到卡之前已需要急用户口,所以轉過錢入去,又過咗幾次錢俾人。後來收到卡打去activate ,對方問 ...
你點轉到錢畀人, 你已有online banking?  

CircleFat 發表於 21-8-14 18:34
你點轉到錢畀人, 你已有online banking?

我老公收到welcome pack之後,等咗個幾月都未收到卡及密碼,於是打去嘈話趕住要轉錢。嗰邊就當寄失卡處理,幫佢重發卡及密碼,開通埋online banking。又提佢如果收到第一張卡就掉咗佢,因為已經廢咗。結果大約一個星期就收到卡,佢仲懷疑緊張卡係第一張定第二張,都唔知打唔打去activate 好,好彩過多幾日收到另一張,但密碼就只收咗一次,真係亂到冇朋友

你個戶口係咪小朋友用?如果佢走都仲未收到卡,或者到時打電話同嗰邊講,叫佢重發卡及密碼去英國宿舍。我仔上次去尖沙咀簽開戶文件時,職員有話過可以咁樣做。但可能你要俾小小現金、附屬咭或者tap and go佢用住先。
8-)

anitawong21 發表於 21-8-14 19:04
我老公收到welcome pack之後,等咗個幾月都未收到卡及密碼,於是打去嘈話趕住要轉錢。嗰邊就當寄失卡處理 ...
係呀畀孩子用的。如果飛之前仲係未收到卡就去嗰邊hsbc叫佢重發卡及密碼去宿舍。多謝你的提醒。

我昨日終於收到welcome pack.
6月頭申請,7月收到verification letter,但仲未見card。
雖然我未要用住。。。但真係好跨張

Joe8889 發表於 21-8-15 10:31
我昨日終於收到welcome pack.
6月頭申請,7月收到verification letter,但仲未見card。
雖然我未要用住。。 ...
都幾亂黎, 你6月申請同我7月申請, 居然差不多一齊收到 welcome pack.   疫情加上英國郵政混亂, 幾時會收到 debit card and pin, 真係無人知, 要講彩數!

我今日一次過收到  debit card and pin 喇!  真好彩,7月2日申請開戶口。

下一步是打去英國 activate 張卡。請問用什麼方法打 IDD 最平?  用手提打去英國好貴。

CircleFat 發表於 21-8-27 14:36
我今日一次過收到  debit card and pin 喇!  真好彩,7月2日申請開戶口。

下一步是打去英國 activate 張卡 ...
用SKYPE打平好多。

有人教過大約香港時間下午三、四點左右,打去HSBC HK,話要activated 張英國卡,叫CS幫你接駁去英國,然後慢慢等到英國嗰邊有人聽電話,你可以試吓,反正唔使錢

回覆 CircleFat 的帖子

Delete

anitawong21 發表於 21-8-27 15:00

有人教過大約香港時間下午三、四點左右,打去HSBC HK, ...
謝謝。我試下。

CircleFat 發表於 21-8-27 15:11
謝謝。我試下。

預多 d 時間,上次我地等駁線,加講電話,用咗一個鐘,仲要比對方 cut 線,好在成功 activate 張卡。

大笨鐘 發表於 21-8-27 16:19
預多 d 時間,上次我地等駁線,加講電話,用咗一個鐘,仲要比對方 cut 線,好在成功 activate 張卡。
...
成個鐘, 咁耐!!!   問好多問題架?  

我今日都收到卡,但冇pin, 又冇welcome pack?咁我仲打唔打去activate

hyngok 發表於 21-8-27 16:52
我今日都收到卡,但冇pin, 又冇welcome pack?咁我仲打唔打去activate
你沒有pin 應該都用到張卡, 而且卡面已有齊 sort code + account number + debit card 16 digits number。  
我會照打去 activate, 順便叫佢 重發 pin.

CircleFat 發表於 21-8-27 16:22
成個鐘, 咁耐!!!   問好多問題架?

係呀,HSBC UK係問乜都要等,等到有人聽,跟住又接駁⋯⋯係咁等⋯⋯
8-)

CircleFat 發表於 21-8-27 17:12
你沒有pin 應該都用到張卡, 而且卡面已有齊 sort code + account number + debit card 16 digits number。  ...

好,我返去再睇下,謝謝你

可唔可以online/app activate 張卡?

anitawong21 發表於 21-8-27 17:22
係呀,HSBC UK係問乜都要等,等到有人聽,跟住又接駁⋯⋯係咁等⋯⋯
多謝你話畀我聽。
‹ 上一主題|下一主題