用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
go

德雅小學 [複製鏈接]

各位家長好,
今日小一放榜,開始要決定揀地區小學或私校(有德雅,培道)。

覺得德雅學術較好,想請讀書壓力太唔大?
功課量(eg抄寫)比較一般資助小學會唔會多D?

http://www.tnps.edu.hk/class.php?id=121

Website 睇到有不少小測,家長壓力是否好大?

感謝
   1    0    0    0

should be德雅

Swooki 發表於 21-6-3 00:35
各位家長好,

請問大抽獎獲派那一間

Swooki 發表於 21-6-3 00:35
各位家長好,
論學術就徳雅。若係女生更加不用諗必定德雅,因為深水埗升中網利女生。

回覆樓主:

德雅肯定比培道好

回覆 apple1990 的帖子

請問知唔知德雅讀書壓力太唔太,好似日日都小測

Swooki 發表於 21-6-3 11:24

相對,要成績好就要努力讀書

Swooki 發表於 21-6-3 11:24

雖然我女只讀左小一就轉校,不過呢條都答到。係,多quiz,不過quiz唔計分,所以你可以當平日溫書。

聽講高小功課都多都辛苦,不過講真我覺得間間高小都唔會容易,為左學生考得好我可以了解。小一我就唔覺得谷,而且返全日的話,下午係有功課堂,乖嘅係可以在功課堂內完成功課。

希望幫到你了解德雅,德雅係間好學校,我地係私人原因要轉校(同學校功課、壓力、師資呢d全部無關)。

回覆 Freesia_cat 的帖子

非常感謝,其實我哋派到青衣主恩,屬青衣最好,屋企住青衣,可以令小朋友減少校車時間.
其實兩間都是好學校,如果唔計學費(因為唔算高),主要分別是德雅升中band 1較高及平均叻啲。德雅較好
老實講,可能中學會到海外升學或甚至移民。但此終香港是我們的家,要計劃埋如果係香港讀書點安排。

講遠一點,我作為女女白日爸爸,以為都是屋邨小學讀,入到大學認識到很多名校生及狀元,工作上亦過Harvard/Oxbridge,一開始都大開眼界,但其實能力唔是好大分別,之後,亦知道佢哋讀書時付出很多,沒有太多機會玩,到了大人就吃喝玩樂。

最後,我帶小朋友到兩間學校睇,及解釋分辧,佢直接回答係青衣讀,因為有幼稚園同一齊。make sense 除非有神校收佢,我就唔會問佢,等佢試吓follow 叻人嘅路。

All the best to the new school btw.

回覆 Swooki 的帖子

Sorry, 好多錯字

非常感謝,其實我哋派到青衣主恩,屬青衣最好,屋企住青衣,可以令小朋友減少校車時間.
但其實兩間都是好學校,如果唔計學費,主要分別是德雅升中band 1較高及平均學生叻啲。整體德雅較好。
老實講,可能中學會到海外升學或甚至移民。但此終香港是我們的家,要計劃埋如果係香港讀書點安排。

ll the best to the new school btw.

講遠一點,我作為女女的爸爸(以前於屋邨小學讀),入到大學認識到很多名校生及狀元,工作上亦過Harvard/Oxbridge,一開始都大開眼界,但時間久了其實能力

最後,我帶小朋友到兩間學校睇,及解釋分辧,佢直接回答係青衣讀,因為有幼稚園同一齊。make sense 除非有神校收佢,我就唔會問佢,等佢試吓follow 叻人嘅路。

All the best to the new school btw.

德雅英文教深一級,其實數學都相對一般學校要深,不過深唔緊要,小朋友都一樣吸收到,考試前非常多小測,不過不計分的,當溫習,每學期3係默書 中英各x3。除了頭三名 餘外沒有排名,老師有愛心,各方面都唔錯,不過硬件方面比較守舊,不是新派學校 。大概就係咁多。
‹ 上一主題|下一主題