用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖類斯 vs 華仁小學
go

聖類斯 vs 華仁小學 [複製鏈接]

要錢 vs 免費
無教深考深 vs 教淺考深
弟弟大機會收vs弟弟必收
85%上中學vs 65%上中學
三級歷史校舍vs 新校舍
港島中西區 vs港島東區
無精英班 VS 精英制
有功課班 vs 無功課班

會如何選擇?
thank you
   1    0    0    0

唔覺華仁教淺考深。
精英制?沒有。

水泥媽媽 發表於 21-6-3 00:34
要錢 vs 免費
無教深考深 vs 教淺考深
弟弟大機會收vs弟弟必收

聖類斯2020年30%升B1中學
另有5%升B2A-1C 共35%升B1/近B1
加上45%升B2直中 共80%升英中

1920小六升中派位結果
https://www.stlouisps.edu.hk/sites/default/files/files/sheng_zhong_pai_wei_jie_guo_.pdf

Band^ 官津本區+他區+直資
B1 7%+7%+16%=30%
皇仁 SJC 英皇 / 港華 長天
直資: SPC 英華 | 港同 赤提

B2A-1C 0%+0%+5%=5%
直資: 中基

B2 45%+0%+0%=45%
聖類斯(直中)
----------------------------------------
英中 52%+7%+21%=80%
中中 20%
----------------------------------------
總數: 100%

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

回覆樓主:

兩間直中 港華B1 聖類斯B2
雖然聖類斯升英中%可能高於華仁
華仁升B1%遠高於聖類斯

回覆樓主:

請問有冇華仁升中派位資料?

雲牛 發表於 21-6-3 00:45
唔覺華仁教淺考深。
精英制?沒有。

請問可否多分享華仁實況?
65%升港華,其實35%是否跌入band 2 or 3?thanks

上唔到華中的, 大多是 Band 3.

如果你是ok 讀津小, 咁就應該揀華小.

如果你因為私小而揀 St Louis, 你可以考慮揀私小的因素, 例如升Band 1 率, 英文語境係咪好勁, 想想 St Louis 係咪你杯茶.

至於你心議的功課班, 我估初小可能有用, 之後你小朋友可能要學樂器, 運動, 他都可能上唔到功課班.

至於華小, 就是一間正常的津小, 課程算是津小中深的, 但比私校淺. 老師關心學生, 氣氛融洽, 讀書壓力不是太大, 家長也不是跟得很辛苦.

Poyau 發表於 21-6-3 00:54
兩間直中 港華B1 聖類斯B2
雖然聖類斯升英中%可能高於華仁
華仁升B1%遠高於聖類斯

其實華仁書院仲算唔算b1中學?

你無有上過小一先導班? ZOOM可以了解到老師英文質素

晴晴小B 發表於 21-6-3 10:29
其實華仁書院仲算唔算b1中學?

港華2020年過半5科4+(日校: 21.7%)
有一半畢業生屬日校頭22%(B1B)
據此達B1水平

哥哥在st lu 已畢業,但哥哥嗰屆好多细佬都冇收番,包括我細仔。但他們有d在叩門收番
‹ 上一主題|下一主題