用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同定Marymount
樓主: AAAE
go

港同定Marymount   [複製鏈接]

littlechen 發表於 21-6-6 13:29

我知道的是剛剛相反。

MSS嘅符合大學資格似乎係近90%,點解入唔到大學?MPS前列生係會轉DGS/SPCC,亦非甚麼弱,上年DSE SPCC狀元,小學係讀MPS的~~~

freshbt 發表於 21-6-6 14:03
多謝分享
恭喜你朋友
也許考小學揀左就入讀,之後無需望高再轉校,因為很多學校也已經很優質。

其實不一定因為就讀學校唔好就轉校
好似港同,據知有不少學生留低直上中學,亦有一部份係target spcc
瑪利曼每年有不少高小升讀海外中學

所以每人目標不同,只是校內小朋友一開始已經決定海外留學

所以決定小朋友入讀小學,是要考慮小朋友將來會否往外國升學

mcl203 發表於 21-6-6 14:46
MSS嘅符合大學資格似乎係近90%,點解入唔到大學?MPS前列生係會轉DGS/SPCC,亦非甚麼弱,上年DSE SPCC狀元 ...

聽番以前家長講,係因為fail DSE中文,不能入本地大學,而要去外國

其他科目則好強

littlechen 發表於 21-6-6 15:13
聽番以前家長講,係因為fail DSE中文,不能入本地大學,而要去外國

其他科目則好強

個別事件啫,唔達3嘅要求有幾個原因,本身中文弱係其中之一,有啲根本係英文人,亦有啲係非華人去考DSE中文。MSS中文弱,只係相對嘅比較,同某些中學以中小生為主既比較可能會覺得弱咗啲,但未至於差,始終目標達3並非太難~~~

mcl203 發表於 21-6-6 16:44
個別事件啫,唔達3嘅要求有幾個原因,本身中文弱係其中之一,有啲根本係英文人,亦有啲係非華人去考DSE中 ...

不論DSE成績如何,還是協助小朋友選擇最適合的小學

沒有最好,只有最適合

mcl203 發表於 21-6-6 16:44
個別事件啫,唔達3嘅要求有幾個原因,本身中文弱係其中之一,有啲根本係英文人,亦有啲係非華人去考DSE中 ...
小朋友班既同學, 唔係non Chinese 係黃皮膚黑頭髮的香港人,唔止一個,mother language 好似唔係廣東話咁,今日考完中文,叫哂救命

考中文叫救命?

其實入得Marymount,預咗要谷中文至中學,如果考dse的話
將來普通話會十分重要,到時更難追

kennethchen97 發表於 21-6-7 19:47
考中文叫救命?
唔好咁誇張先叫好難,比上學期難,我小朋友都覺得難咗,但對佢嚟講,唔係大問題。

littlechen 發表於 21-6-7 19:50
其實入得Marymount,預咗要谷中文至中學,如果考dse的話
將來普通話會十分重要,到時更難追
...

又咁講,我覺得家庭教育既取向會影響大啲。香港好多家庭,無論任何一個組別,都是重英輕中,諗住自己是係華人,中文一定處理到,所以放好多資源落英文到,資源包括金錢、時間等,試問自少以英文作為重心既教育取向,點可以單靠學校可以改善到呢?

唉,呢個就係點解有DSE中文死亡之卷lor

kennethchen97 發表於 21-6-7 20:02
唉,呢個就係點解有DSE中文死亡之卷lor

我唔清楚其他家庭點樣培育小朋友,但我自己從小朋友小時就將中、英平均培養,家中母語對話,工人姐姐英語溝通,故事書必定朗讀中時又會朗讀英,但如果講比例,中文佔7成、英文佔3成,原因就算大時英文不足,起香港既資源下,搵英文導師幫手絕對比搵中文導師容易。

補充一下先,所有方法的成效都是因人而異,我小朋友成功可以唔代表其他小朋友都可成功,只是小小分享。

其實,中文對一個香港學生係咪真係咁難達標?定係坊間誇張咗中文嘅可怕性?呢幾年係身邊從小學至中學嘅觀察,見到嘅都係因為從不重視中文科,先至出現中文有機會炒嘅學生,家庭口口聲聲重視中文,但係生活週邊全部以英文為主,如何鼓勵自己子女重視中文科呢?一個唔介意會炒中文嘅香港學生,如何可以迫佢重視中文科?問題係在學生本身,多於源自學校問題~~~

回覆 mcl203 的帖子

你講得實在太有道理

近幾年已經重視了中文科,家長已經加強了閲讀
但大家完全忘記了學習語文最重要係閲讀和語境,學校幾乎佔了全日的時間,只有日常生活才使用中文
所以學校是重要的一環,反而直接影響到學生,學校的鼓勵會改變學生的語文能力
所以問題不只是在學生身上,家長和學校都十分重要

拉回正題
簡單一句
如果係留港考DSE,就港同,可以保持中英水平
否則,如果揀mps,就係要自己keep番中文水平

多謝大家俾咗咁多保貴意見。

kennethchen97 發表於 21-6-7 22:36
近幾年已經重視了中文科,家長已經加強了閲讀
但大家完全忘記了學習語文最重要係閲讀和語境,學校幾乎佔了 ...
認同,家庭、學校、小朋友三者環環緊扣,缺一不可。

最後選擇了港同,希望小朋友讀得輕鬆啲,又可以同我仔(表哥)一間學校;同埋真正一條龍,真的完全冇升中壓力。

Poyau    發表於 21-6-8 14:37

醒目開學勳章 王國長老

AAAE 發表於 21-6-8 12:08
最後選擇了港同,希望小朋友讀得輕鬆啲,又可以同我仔(表哥)一間學校;同埋真正一條龍,真的完全冇升中壓 ...

希望佢讀得開心
叩到MPS嘅都會好多謝你
‹ 上一主題|下一主題