用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同定Marymount
樓主: AAAE
go

港同定Marymount   [複製鏈接]

AAAE 發表於 21-6-2 19:15
自行

無可能有2個 offer揀, 接受1個另一個必須放棄, 不能同時有, 接受港同既話自行同大抽獎都必須放棄

Charlotte_mom 發表於 21-6-2 23:20
最底,2020 dse及Jupas
MSS 4以上較港同高,但港同Jupas成績較MSS好,個人解讀:MSS 4以上雖理想,但5以上 ...

你指3322 ?

MSS 2019/2020
Local 68%
Overseas 32%

Local 三大 65.6%
HKU 41.8%, CU 13.4%,HKUST 10.4%

Local 五大 77.6%
加 CityU 3.0%, PolyU 9.0%

源自 MSS 2019/20 Annual School Report。同EK嘅附表係有出入,因greenapple1093 係用全部人數去計,呢個計法係會拉低入三/五大%,用於有~1/3學生放洋,未必適用,亦可以睇返該po#529嘅另一計法~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-6-2 23:44

你指3322 ?

我係睇呢個source
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104&extra=&page=27

港同嘅Jupas rate,基數係所有畢業生(包括無升學/海外升學學生)。學校係直接睇Jupas offer官方數字而非做問卷,所以total係所有學生中85.7%的jupas breakdown (其餘14.3%沒有jupas offer的人係有計埋入去)

https://hkugac.edu.hk/f/news/651/1834/JUPAS_2020_v2.pdf

MSS嘅Jupas rate(即annual report),基數係最後決定本地升學畢業生(即已排除無升學/海外升學學生)。而無升學/海外升學學生,有機會拎到好好Jupas offer但選擇海外,有機會無,很難說。但好肯定65.6%三大,不是以全體畢業生計算
http://www.mss.edu.hk/AdminReport/2021/annualreport1920.pdf

所以本質上不能直接比較

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-6-2 23:44

你指3322 ?

當間間學校都係用全部畢業生去計,就無話拉低
事實上係MSS只用本地升學生做基數,拉高咗數字

Charlotte_mom 發表於 21-6-3 00:31

當間間學校都係用全部畢業生去計,就無話拉低

點會唔係拉低,當MSS放洋率高於平均值,一個有資格入咗3大而去咗放洋,而你係份母就計埋佢,份子就踢走佢,就已經拉低咗~~~

HKUGA近2年DSE成績,都係取自校網:
2020 332233係71.3% 即係16分以上
2020 332222係78.3% 即係14分以上

2019 332244係58.6% 即係18分以上
2019 3322  係78.9% 即係18分以上

回覆樓主:

放洋率32%而當中全部係不符合入3大資格,不可能吧。

引用2018
HKU最低收Best 5 22分,即係平均每科 4.4分

4C + 2X 26分,即係平均4.34分

2020一般會比2018低DD,而HKU最低收生分數唔會比另外兩大要求低吧~~~

hahaha1231 發表於 21-6-2 23:34
無可能有2個 offer揀, 接受1個另一個必須放棄, 不能同時有, 接受港同既話自行同大抽獎都必須放棄
...

又係喎,換言之,當接受了港同offer時自動放棄咗mps offer....可能先要打電話確認先

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-6-3 00:53
放洋率32%而當中全部係不符合入3大資格,不可能吧。

引用2018

你要咁講,根本唔公道,無法討論落去
Green apple個表,全部學校都係用「所有學生」計
MSS個表,自己選擇只用本地學生計(所有學生嘅68%)

呢個世界唔係只得MSS有畢業生留學
港同都有26%,女拔都肯定不少人出國,兩間公佈嘅jupas %,
都係raw data ,而不是只公佈本地生,其他學校公佈嘅Jupas %亦係講緊全部學生,所以同一個表做adjustment係正確做法

1. 我無「份母用埋佢份子踢走佢」,如果係,咁個三大數應該直接將65.5%x68%=44.54!
2. 我無話過放洋=不符合入3大資格。事實上,放洋有叻有唔叻,大家都知,MSS放洋放去邊你有無breakdown?肯定無foundation? 台灣都係台大?全部大學排名都前過3大?你都講唔出啦。我已好中立咁去分析d數字,係你一直make lots of assumptions 去誤導

要講嘅講晒,公唔公道留俾大家決定

回覆樓主:

先要搞清楚,我係指greenapple既分析,用劃一標準去表達結果係可以理解,亦從無指出佢係有任何錯誤,始中分析就係供參參考,看者要理解當中嘅限制~~~

若果A校係計68%學生人數,B校係計100%人數,而得出升讀3大率,B校成績係優於A校,而數字只係已經差別不大,是否係一個豪無疑點嘅論據,而A校係主科4 係優於B校,但兩校所顯示嘅係有分別,一間係只有4 + ~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-6-3 09:28
先要搞清楚,我係指greenapple既分析,用劃一標準去表達結果係可以理解,亦從無指出佢係有任何錯誤,始中分 ...

你對,我改返了,我唸用school report數字會較可靠

kennethchen97 發表於 21-6-3 08:48
又係喎,換言之,當接受了港同offer時自動放棄咗mps offer....可能先要打電話確認先
...
可能港同 call waiting 呢

kennethchen97 發表於 21-6-3 08:48
...
可能港同 call waiting 呢

如果係accept offer, 係自動放棄自行,因offer accepted 為要交上教育局

佢話昨天call, 就係呢幾日要決定。因為接受咗港同就要放棄MPS

回覆 hahaha1231 的帖子

好明顯係一早自行入咗MPS,但啱啱先收到港同call waiting

回覆樓主:

甘容易,揀港同,除非有妹妹跟尾
因為港同可能有得揀IB
雖然兩校收生源差唔多

kennethchen97 發表於 21-6-3 19:39

甘容易,揀港同,除非有妹妹跟尾
點會生源差不多呀?港同直資,要交12年學費,學校仲有按人頭收政府資助,學生揀完再揀,the best of the best咁濟 。mps 津校,搞珠入,住12網加運氣好就入到,雖然兩者dse output 成績差唔多。

打錯,不是收生源,係收小朋友的特質

kennethchen97 發表於 21-6-3 20:12
打錯,不是收生源,係收小朋友的特質
你意思係output 特質嗎?因為mps冇得揀學生㗎,除咗叩門或收插班階段。

醒目開學勳章 王國長老

PTL_L 發表於 21-6-3 20:36
你意思係output 特質嗎?因為mps冇得揀學生㗎,除咗叩門或收插班階段。

MPS無,MSS 有丫嘛(講到dse應該睇埋中學吧)
成績唔得就升唔到MSS,理論上唔會有band 3生(除非體藝優才?)

倒轉港同小一有揀人,而讀到小6嘅基本上都9成直升,就算band 3都可以直升

而兩間中一收外來生都係拔尖

‹ 上一主題|下一主題