用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 觀塘or深水埗,哪個校網好?
go

觀塘or深水埗,哪個校網好? [複製鏈接]

我女女現時係娘家觀塘讀K2,但我地住址係長沙灣,兩邊小學都可以選擇,現心儀觀塘小學。
糾結咗好耐,觀塘英中較多,深水埗就有較出名名校。定等佢中學先再決定?
   0    0    0    0

我會選深水埗,主要離家近~

0030 發表於 21-6-2 14:07
我會選深水埗,主要離家近~

其實我較心儀觀塘尼邊,
因為阿女讀緊嘅幼稚園,揀觀塘某小學有分加,間小學都唔錯,我都好鍾意,我係觀塘大,所以觀塘嘅學校我都清楚。
反而深水埗區嘅學校我唔熟悉,又無幼稚園加分墊底,驚派咗唔好嘅小學   

回覆 kinmi 的帖子

幼稚園除非龍幼,不然點會加分,小學都活動,個人覺得返學太遠,小朋友會累~

幼稚園同小學冇分加....最多只係叩門加少少分。
觀塘同深水埗都有機會派去唔好嘅小學。反而諗下邊個地區可以擺嘅乙二乙三冇咁差。

0030 發表於 21-6-2 14:33

幼稚園除非龍幼,不然點會加分,小學都活動,個人覺得返學太遠,小朋友會累~

加分好似係因為幼稚園同小學係同區同一個辦學社團,上次參觀小學,小學校長講嘅。
阿女兩邊都可以住,所以遠近問題我就唔擔心,反而問題係阿女住觀塘,我地就少咗時間相處,無人教育佢。住長沙灣我返工就要做pt,否則無人照顧佢。
主要我糾結嘅位係唔熟深水埗區學校,唔識揀。而觀塘我熟悉,把握大啲。

同一辦學團體,應該系for摳門/自行著數點~如果大抽獎應該無分別,你決定就好~但我個人覺得深水埗的學校整體來講視乎好過觀塘~特別女仔升中學都係深水埗好d

1998Ruby1998 發表於 21-6-2 14:48
幼稚園同小學冇分加....最多只係叩門加少少分。
觀塘同深水埗都有機會派去唔好嘅小學。反而諗下邊個地區可 ...

我完全唔清楚深水埗區嘅中小學情況
最多都係聽過邊間小學好,邊間中學band 1
觀塘我就好清楚,因為本身觀塘長大,行出行入見到啲學生返放學,佢地品行都一目了然 ,連中學邊間學校成日有人食煙打架,邊間成日攞獎都知。

0030 發表於 21-6-2 15:00

同一辦學團體,應該系for摳門/自行著數點~如果大抽獎應該無分別,你決定就好~但我個 ...

哦!!!原來係咁!!!我都唔係好清楚加分制度,小學校長咁講我咁聽咋 其實都仲未好明升小整個過程。
我都聽人講過呀!話女仔係深水埗有好嘅中學,着數啲,但其實到底係咩中學都唔知。話如果男仔深水埗區無着數,揀觀塘就應該好啲。

kinmi 發表於 21-6-2 15:02
我完全唔清楚深水埗區嘅中小學情況
最多都係聽過邊間小學好,邊間中學band 1
觀塘我就好清楚, ...
如果係女仔, 深水埗區的中學有利, 因為多Band 1  女校

女仔一定要揀深水埗,有上智同聖母玫瑰兩間女校,然後仲有德雅女校包尾,交通方便又近屋企。
你清楚觀塘小學,知唔知邊間擺乙一穩入?邊間可以乙二三仲有位?嗰啲學校你又接受嗎?知道嘅話,咁尚可一試。既然你冇分加,只係叩門有分加,咁你可以照樣叩門觀塘間小學,但大抽獎深水埗區。

深水埗小學,你肯努力呢度爬文一定會搵到資料。深水埗有一間善導,乙一應該仍然穩入(睇埋今年有冇人可以乙二報喜先),升中唔差,都過 4 成入讀 Band 1 。觀塘最勁嗰幾間最盡都只係 ~45% 入讀 Band 1,但佢哋肯定乙一爭崩頭。

日常運作 : 如果返觀塘, 交通時間 ?
每日功課多少, 默測考要跟要溫習,
做功課要時間, 溫習預備默測考要時間,
仲有學校課外活動要留校,
跟唔到課程進度要補習, 又要時間
全部要預計一下

kinmi 發表於 21-6-2 13:57
我女女現時係娘家觀塘讀K2,但我地住址係長沙灣,兩邊小學都可以選擇,現心儀觀塘小學。
糾結咗好耐,觀塘 ...

深水埗B1女生升中應較觀塘佳
觀塘B1位不足 B1生可能下移B2校
從油基法升中結果可見端倪

油基法 學校資訊日影片直播重溫 7:54
https://www.kfps.edu.hk/sc/video/video1.html

「除歷屆升中成績優異外(最近三年學能測驗第一組別百分比為54%)......」

油基法2020年40%升B1/近B1中學

Band^ 官津本區+他區+直資
B1官津 43+16=59 (31.72%)
B1直資 8 (4.30%)
------------------------------------------------------
B1 43+16+8 =67 (36.02%)
B2A-1C 0+3+4=7 (3.76%)
------------------------------------------------------
B1/近B1 43+19+12=74 (39.78%)
B2 18+6+0=24 (12.90%)
NR^^ 30+3+8=41 (22.04%)
名單上 91+28+20=139 (74.73%)
無公布 47^^^ (25.27%)
總數: 186人^^^

B1 43+16+8=67
聖言 4 觀瑪 9 | 
藍祿 8 聖潔靈 3 梁式芝1 | 
觀官 7 蒙民偉 11 /
BPS 1 上智 1 聖母玫瑰 1 | 
中婦 3 伊中 1 民生 1 華英 1 
協和 2 保一 1 迦密主恩 1 景嶺 3
直資 GHS 1 | 滙基KE 5 福建 1 香島 1

B2A-1C 0+3+4=7
銘基 1 體藝 2
直資: 中基 2 培基 1 播道 1

B2 18+6+0=24
SJAC 2 | 聖安當 6 | 
羅陳楚思 4 寧公 4 寧二 2 /
衞理 1 基道 1 王華湘 3 何玉清 1

NR^^ 30+3+8=41
梁季彜 7 基孝 8 基智 3 五邑 10 
堅樂 2 /
唐乃勤 1 基督 1 慕德 1
直資: STCC 8

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
^^ NR包括部份坊評B2及B3校
^^^ 以首/首三/首五志願率推算

學校計劃書及報告書
https://www.kfps.edu.hk/mgt_and_org/report

2019-2020年度學校報告 (p.9)
https://www.kfps.edu.hk/uploaded_files/20201229_071437.pdf

kinmi 發表於 21-6-2 14:53
加分好似係因為幼稚園同小學係同區同一個辦學社團,上次參觀小學,小學校長講嘅。
阿女兩邊都可以住,所以 ...
到左小學, 好多野要跟, 如果無人睇功課(尤其初小), 很容易跟唔上, 如果可以當然自己跟最好。
‹ 上一主題|下一主題