用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網:踏上叩門之路
樓主: sharon0606
go

91網:踏上叩門之路 [複製鏈接]

leo0429 發表於 21-7-2 09:11
去星小網頁睇下
睇左,衰左了連後備都無

leo0429 發表於 21-7-2 09:11
去星小網頁睇下

唉!連Waiting都無我份

sharon0606 發表於 21-7-2 09:58
唉!連Waiting都無我份
你有無其他offer 在手 ? 我有2間,  都仲有得揀  揀左間近d既 都多K3 同學仔一齊讀 你都收拾心情 我睇過人信義d 片其實都幾好   住得近嗎?   

truth121 發表於 21-7-2 12:19
你有無其他offer 在手 ? 我有2間,  都仲有得揀  揀左間近d既 都多K3 同學仔一齊讀 你都收拾心情 我睇過人信 ...

收到張煊昌offer,會轉讀張,睇過間學校,都好滿意,而且今年新增至七個net,一年級下午課每班一個net。
禾信其實啲人話都算好,但始終沙田三大寶校,除非小朋友好出眾,如果唔係第時孭住禾信個名叩門都好難,我志在要脫寶。
其實仲有間沙崇,交咗表後完全佛系無消息,亦未聽其他家長有沙崇消息

sharon0606 發表於 21-7-2 12:41
收到張煊昌offer,會轉讀張,睇過間學校,都好滿意,而且今年新增至七個net,一年級下午課每班一個net。
...
現在未有著落, 可在小一/二努力去考插班
坦白講, 以升中派位表現睇, 張其實未必好得過信義 ..........

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sharon0606 發表於 21-7-2 12:41
...
如果係我, 會揀信義, 除非近大圍多d , 信義 d sir / 校長講野聽落好正路排名都前D
信義 33
張煊昌 37

truth121 發表於 21-7-2 15:28
如果係我, 會揀信義, 除非近大圍多d , 信義 d sir / 校長講野聽落好正路排名都前D
信義 33
張煊昌 37

係喎,我都不停喺度揾資料,兩間都揾唔到升英中實際數據,但張煊昌好多人好評,禾信都係有人讚好,但又被稱寶校,但睇返個排名又真係後過禾信,突然間又好爭扎

sharon0606 發表於 21-7-2 15:34
係喎,我都不停喺度揾資料,兩間都揾唔到升英中實際數據,但張煊昌好多人好評,禾信都係有人讚好,但又被 ...
張煊昌咪又係88網4寶, 你近唔近先? 嘉田苑位置都幾上下, 好在而家有馬鐵顯徑站

我而家其實都係叩中2間寶校有offer咋, 而家決定揀近D既一間, 同埋有舊K3 同學  
既然大家都寶校又差唔多質數, 一係你去一次學校感受下先
禾信都隔涉, 一係bus,  一係walk ~ 行去火炭/沙田都各自15mins-20mins, 要考慮第日落雨點返學, 幾多次EXAM TEST etc

leo0429 發表於 21-7-2 08:57
收到星小電話
你係正選?

truth121 發表於 21-7-2 15:45
我而家其實都係叩中2間寶校有offer咋, 而家決定揀近D既一間, 同埋有舊K3 同學  
既然大家都寶校又差唔多質 ...

張,我就搭校車
禾,喺樓下
地點嘅話一定係禾近
所以而家俾人講講吓又好爭扎
但張煊昌我又無聽過被稱寶
88得11間學校都話有4間寶?
3寶我就聽過,不過⋯我唔係住沙田好耐,我都係靠上網資訊

sharon0606 發表於 21-7-2 16:34
張,我就搭校車
禾,喺樓下
地點嘅話一定係禾近
咁好好再考慮下啦張- 始終係居屋旁邊 就好d, 但禾信真係好近你~
‹ 上一主題|下一主題