用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門:St.Mary vs 天神 vs Marymount vs 聖羅撒
go

叩門:St.Mary vs 天神 vs Marymount vs 聖羅撒 [複製鏈接]

請問如果預備叩門,St.Mary vs 天神 vs Marymount vs 聖羅撒 邊間易叩D? 預備1-1-0
   11    0    0    0

亞花 發表於 21-6-2 09:07
請問如果預備叩門,St.Mary vs 天神 vs Marymount vs 聖羅撒 邊間易叩D? 預備1-1-0

天神已經考咗筆試了

亞花 發表於 21-6-2 09:07

三間一定SRL易D。因為三間直屬中學SRL未到SMCC, MSS層次。

咩都係講比較,SRL絕對唔差,比上不足比下有餘。利申1個已畢業,1個今年畢業。

HK-MAN    發表於 21-6-9 09:07

回覆樓主:

SMCS 行小班應該最少叩門位
天神 叩門申請已截止
SRL 應相對較 SMCS/MPS 易啲

Poyau 發表於 21-6-2 14:13
SMCS 行小班應該最少叩門位
天神 叩門申請已截止
SRL 應相對較 SMCS/MPS 易啲

想請教下,天神係幾時出叩門資料?想了解定,下年早作準備(emoji)(emoji)

Aquapob 發表於 21-6-2 15:51
想請教下,天神係幾時出叩門資料?想了解定,下年早作準備(emoji)(emoji)

天神 2021年小一叩門14/5中午截止

http://hacs.edu.hk/latest_news/2021-2022-插班生入學申請更新版

2021-2022 插班生入學申請(更新版)

日期: 26/03/2021

天神嘉諾撒學校

2021-2022年度插班生入學申請(更新版)

招收年級︰升小一(叩門)
     升小二至小五(插班)

申請手續︰於 2021年5月14日(星期五)中午12:00或以前,親身遞交或郵寄以下資料,遞交之文件必須用公文袋封妥,並在公文袋上註明「插班生申請」;請確保付足夠郵費,如因郵資不足而延誤,導致逾期申請,將不予受理。(恕不接受電郵或傳真申請)

其實st. Mary 同 天神有咩分別?

回覆樓主:

我報咗st mary,但無交portfolio,你地有無交?

回覆 pokipoki 的帖子

Yes,  I have sent before the central allocation result released.
Both portfolio and application letter.

回覆 亞花 的帖子

St Mary's:-油尖旺區,總派位 100 個,4 班
-係正書院隔離,如父母係中學部/家姐就讀中學部,可以自行 20 分收硬。
-校歌跟中學部,英文校歌
-中文小學,但成績表係中英文(評語、職務全英文,學生資料同學科名中英文)
-除左英文,有 Science(P1-6)、Geog (P4-6)用英文教,都係呈分科目,比例由常識科拆出,應該係常:科:地=3:2:1 (不過都唔重要,已經一條龍)
-英文教快一年,即係 P1 用 P2 書,其他冇教快,不過出題方式就當然深啲。
-依家校長係以前天神校長

天神:
-九龍城區,總派位 75 個,3 班
-校舍細同殘啲
-校歌係中文,完全唔同
-中文小學
-冇額外讀 Science 或者 Geog
-英文教快一年,數學快半年
-依家校長係 St Mary's 副校長,佢再之前係教中文科。

主要共同點:
-校監係聖心私立部校長(聖私校長以前係 St Mary's 小學部校長)
-大家一條龍
-相比其他學校,課外活動唔多,體育唔係焦點,好傳統樸素嘅讀書學校。

Poyau    發表於 21-6-5 06:55

Fraser 發表於 21-6-4 09:52

Yes,  I have sent before the central allocation result released.

我就係見無話要portfolio,所以無send

回覆 Fraser 的帖子

Hv u received any reply?

我打過電話去,佢哋話唔收portfolio

我是放榜前兩日寄出,未有reply, 應該沒有咁早吧?
不過因為派位滿意,所以不用再叩了。(emoji)

回覆 亞花 的帖子

間間都唔易,同埋SRL唔係你地想像咁水泡囉!你報曬見完收你先算啦!

亞花 發表於 21-6-2 23:04
其實st. Mary 同 天神有咩分別?

兩間都直升St Mary中學一條龍,不過論校舍,設施,位置和活動等都St Mary小學比較好,如果有得揀St Mary小學較受歡迎,但難抽好多,25分入唔哂,大抽獎我聴身邊的人入同鄕的會多。

1998Ruby1998 發表於 21-6-4 11:30
回覆 亞花 的帖子

SMCS聽聞今年小一已開始英數了

BBCOW2009 發表於 21-6-9 09:52
SMCS聽聞今年小一已開始英數了

肯定唔係了!六年級下學期為銜接先英數。始終 St Mary's 係中文小學。

1998Ruby1998 發表於 21-6-4 11:30
回覆 亞花 的帖子

你意思係science 同geography 係常識科既教材,只係這两部份抽出用英文書英文教?

回覆 cafeva 的帖子

內容係咪一樣我唔知(比較唔到),我估計大致差唔多,Science 去到五六年級都係讀共桿原理、折射、動植物 photosynthesis、草食肉食雜食嗰啲,三年級我記得係學過 Acid rain。應該其他學校都有只不過係中文書。Geog 我記得多啲,可能學多少少咁?我印象嘅係有七大洲五大洋、緯線、Monsoon typhoon、地球 axis、香港歷史同地理、中國地理同農作物(mountain range、plateau、basin 嗰啲),冰川融化成河、Suez Canal Panama Canal、美國五大湖、Andes Mountains、Ural Mountains、Rocky Mountains、睡火山 Mount Fuji。我唔記得左點解要知五大湖同嗰啲山,但印象好深刻,除非 syllabus 完全轉曬。GS 有學香港政制、毒品。
其他冇拆開讀嘅學校可以講下高年級 GS 內容。
‹ 上一主題|下一主題