用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道叩門
go

播道叩門   [複製鏈接]

心儀哩間,有無媽媽首輪in 後 ,係後補
期間多次send 信都無回音。
你地會明天再報叩門做後補生嘛?
仲有冇乜野可以做?
有冇過來人可以分享下?或者準備再叩門既媽媽分享吓。謝謝啊
   7    0    0    0

艾妃兒 發表於 21-6-2 01:22

播道有得叩門嗎?佢今年有冇第二輪招生?

chantelle321 發表於 21-6-2 08:36
播道有得叩門嗎?佢今年有冇第二輪招生?

播道 2021年小一第二輪申請

http://www.evangel.edu.hk/ecube/index.php/admission/admission-primary-school/6709-12-2021-2022

艾妃兒 發表於 21-6-2 01:22

播道 曾經申請不用再次申請

http://www.evangel.edu.hk/ecube/index.php/admission/admission-primary-school/6709-12-2021-2022

*如申請者於二零二一年五月或以前已經遞交2021-2022年度小一入學申請,便不用再次申請。

即係如之前已申請,寄portfolio 就行人止步,學校會再重新喺個pool度再call人interview?

我之前交拍片後完全無機會in, waiting.....交左兩次信,等到頸都長埋(emoji)仲未有機會in 下!

以家播道又收新一輪申請,之前已遞交過不用交,真係唔理解,即係完全冇機會?

同面試表現有關。播道,很重視面試表現,會透過面試揀適合學校的小朋友。 一般有二面或三面,面試表現良好,一般兩星期內收到offer。 如果未有offer,如心儀,就要求位,即交求位信,最好連K3成績和證書。睇下仲再有無面試機會。

六月有「叩門」只有很少位了。為未申請過的小朋友給予機會。 六月的面試主要給「叩門」小朋友面試和部份「求位」小朋友二面或三面機會。

如有面試機會,要留意 禮貌、專心、定些(禮貌十分重要)。學術上,播道重視中英文能力、表達能力,中文詞語、續句子、英文詞語、中文篇章連理解、英文朗讀、情境解難、看圖、個人對答睇應對(基本上同其他學校差唔多)。播道由淺問深,細心觀察小朋友。

加油!

bearbear1206 發表於 21-6-2 20:32
我之前交拍片後完全無機會in, waiting.....交左兩次信,等到頸都長埋(emoji)仲未有機會in 下!

以家播道又 ...

我都係咁。完全無機會in!
可以照申請過嗎?
點解唔比機會我小朋友in下呢(emoji)

我email過去查詢,佢哋話叫我補交成績表就算。不知道

Macy 發表於 21-6-2 20:53
同面試表現有關。播道,很重視面試表現,會透過面試揀適合學校的小朋友。 一般有二面或三面,面試表現良好 ...

過往經驗,如果係這個reject 求位會再有機會嗎?

Due to high competition for our Primary One places, we are sorry to inform you that your son’s / daughter’s Primary One application in Evangel College was unsuccessful in this round of interview (Should any vacancies arise, we will reconsider your child for interview). We believe that every child has his / her own talents and hope your child is able to find a suitable school in the very near future.

今天收到 email offer

chantelle321 發表於 21-6-2 21:44

過往經驗,如果係這個reject 求位會再有機會嗎?

我係收到哩款,但都係*等了又等* 音樂枱剛開始轉。大家都仲有機會㗎。never give up

Poyau 發表於 21-6-2 14:18
播道 曾經申請不用再次申請

http://www.evangel.edu.hk/ecube/index.php/admission/admission-primary-sc ...

明白,繼續等(emoji)(emoji)

beebee2008 發表於 21-6-2 23:41

請問你是什麼時候去interview?

艾妃兒 發表於 21-6-3 00:21
我係收到哩款,但都係*等了又等* 音樂枱剛開始轉。大家都仲有機會㗎。never give up
...

你係幾時in的?

chantelle321 發表於 21-6-3 10:16
你係幾時in的?

去年底喔

beebee2008 發表於 21-6-2 23:41

你之前有冇得interview?定係淨交portfolio就有offer?

回覆 beebee2008 的帖子

恭喜!唔容易,好叻!

我第一次interview係今年三月,當然也沒有收到Offer,不過想不到學校又再重新接受申請

艾妃兒 發表於 21-6-3 10:17
去年底喔

舊年年尾interview,學校咁遲先出Offer,請問中間有冇遞交任何小朋友嘅文件之類
‹ 上一主題|下一主題