用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GHS DGS HYS F.2-F.5插班 一問
go

GHS DGS HYS F.2-F.5插班 一問 [複製鏈接]

今年有家長想送囡囡插班以上女校嗎?囡囡上星期已收到DGS筆試通知,唔知係個個都有定shortlisted咗先有?歡迎大家一齊討論
   7    0    0    0

回覆樓主:

dgs-shortlisted

回覆樓主:

last 2 years
no proper exam nor competition, rather difficult/unfair for school doing the shortlist....

回覆樓主:

probably based on current school and family background, wondering........

回覆樓主:

what i understand
GHS and DGS shortlisted
HYS all applicants

回覆樓主:

GH deadline on 28 May 2021
HY until to 5.6.2021

DGS 每級會揀大約30幾人一齊筆試,筆試一天完成,內容涵括中英數,但每場考試時間都是充裕的。然後你會被通知女女在七月中面見校長 ,面試之後大約一個星期便會有offer,大部份有面見的,都會有Offer
HYS 也許會比之前容易少少,今年上學期走咗好多,好多去左海外讀書。
但GHS 我就唔知多唔多位了,不過我估計應該都多去海外讀書掛~~

再別康橋 發表於 21-6-1 10:09
DGS 每級會揀大約30幾人一齊筆試,筆試一天完成,內容涵括中英數,但每場考試時間都是充裕的。然後你會被通 ...

30 each form? or 30 for all forms?
thanks

mlth 發表於 21-6-1 10:26
30 each form? or 30 for all forms?
thanks

i overlooked, you wrote 30 each form.

回覆 mlth 的帖子

每級,每級有30幾人考。(此乃我女復述,無仔細去數,但肯定是每級30人左右)

再別康橋 發表於 21-6-1 10:28
回覆 mlth 的帖子

每級,每級有30幾人考。(此乃我女復述,無仔細去數,但肯定是每級30人左右) ...

謝謝

同埋想講埋呢。。插班階段應該不會太看家庭背景了,因為我們連同和我女一起考入的那其中一個女同學,都是普通屋苑(我們住同一區),那同學媽咪做小學教師(已詢問她可以在ek說),而我只個是家庭主婦。Frist round(三十幾人筆試)相信校長只是按成績表選人筆試。
儘管叫女女去考!記住預備一個心要作文ok 了

今年真空期,準備出國的上一年可能擔心外國疫情而暫時不走,今年見到基本就係咁,所以可能打算出國的/轉國際學校的,都退學,即係多人走。而內地精英也是因為疫情,還返唔到香港,或者只有少數過來。所以應該短時間多位,而少人掙

回覆 再別康橋 的帖子

聽講中文英文都要作議論文,冇得揀選其他文體

再別康橋 發表於 21-6-1 10:38
同埋想講埋呢。。插班階段應該不會太看家庭背景了,因為我們連同和我女一起考入的那其中一個女同學,都是普 ...

housewife=rich family, father can support you stay home, haha.

回覆 annyyeungmag 的帖子

請問是插F.2嗎?

回覆 annyyeungmag 的帖子

我上次聽阿女講中文作文係描寫,不過可能次次唔同?!好難捉摸...

回覆 mlth 的帖子

傻呀!因為意外又有左個細女,分身不暇的情況下,先迫於無奈做家庭主婦!!我老公係一個營營役役嘅普通打工仔而已!我細女仲讀緊幼稚園,真係諗起都覺得有排捱

回覆 小黑牛 的帖子

插高中,競爭力是否相對較小?
‹ 上一主題|下一主題