用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 做風紀對升中有幫助嗎?
go

做風紀對升中有幫助嗎?   [複製鏈接]

我小朋友成績是可以的,中上的,但(emoji)是風紀,唔知會唔會影響叩門或自行取錄嘅結果呢?
   10    0    0    0

Paypaybear 發表於 21-5-31 08:46
我小朋友成績是可以的,中上的,但(emoji)是風紀,唔知會唔會影響叩門或自行取錄嘅結果呢?
...
咁你諗下每間學校有幾多個風紀?
係咪對個個都有幫助呢?

升中首要永遠係成績,操行

Amymichelle    發表於 21-6-4 21:28
Amymichelle    發表於 21-6-4 21:28
Amymichelle    發表於 21-6-4 21:27
王家爸爸    發表於 21-6-1 09:10
HK-MAN    發表於 21-5-31 13:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-31 08:50
咁你諗下每間學校有幾多個風紀?
係咪對個個都有幫助呢?

我小朋友學校都有百幾個個風紀,我小朋友就唔 係風紀,聽你咁講,問題不是很大,咁應該多focus 返讀好d書同操行品德上, 謝謝回覆

...

大隊長可能有分加,但咩都係成績行先,不過升中申請表又唔係單單填成績,仲有校內服務,校外服務…即係基本公職點都要做個(班長/風紀/圖書館…)。唔會加分,但人人都有冇就唔好睇,同埋其實D細路好鍾意校服多個章,同埋服務時間又唔影響讀書!

我覺得就冇幫助,不過操行分會靚d, 服務過程中又學到野,幫助個人成長

babycute2009 發表於 21-5-31 08:58
我覺得就冇幫助,不過操行分會靚d, 服務過程中又學到野,幫助個人成長

我小朋友都有另一些職務,但不是風紀,感覺風紀好像高層次一點

Paypaybear 發表於 21-5-31 09:00
我小朋友都有另一些職務,但不是風紀,感覺風紀好像高層次一點

班長,大隊長就感覺高D。數量少麻!其他冇乜分別。

應該幫助不大, 成績行先

回覆樓主:

如果收到老師邀請做風紀,就最好唔好推卻。
我小朋友冇(得)做風紀,自行填表時“服務”項真係幾空蕩蕩,失落自2可能都係唔夠全面,因為同級4個小朋友報同一中學,計ro獎項我小朋友應該排最頭,但那間學校收了另3間不收我小朋友。。。可能因個3個都係風紀。

服務有好多種,校內:風紀/班長/科長/開放日服務大使等等。。。校外: 賣旗/清潔海灘/探望老人院等等

最終都係成績行先啦

...

首要呈分試成績+操行

風紀都有少少幫助,始終係為學校服務,有啲中學係會睇埋服務項目。

而且我地小學唔係人人可以做到風紀,申請者要有3位老師簽名及過埋2位訓導主任,學期尾有感謝狀,好formal.

我2個都有做風紀,2個1st round 已有offer。

babycute2009 發表於 21-5-31 09:26
服務有好多種,校內:風紀/班長/科長/開放日服務大使等等。。。校外: 賣旗/清潔海灘/探望老人院等等

最終都 ...

我學校科長係唔會寫落成績表,細職位唔會寫,我小朋友係科長,成績表無顯示的話,係唔會有人知=.=

...
如果本身小朋友好多輝煌獎項的話,填唔填風紀無咩所謂。如果係普通小朋友,填好過唔填,我始終覺得係有少少分加嘅,係同等成績之下,有服務分一定比無服務分優勝!

我就認為聊勝於無, 即係點都有d用!!!
當間間學校六年級全級有近百人都做風紀時, 如果都冇份, 係咪被中學扣印像分既藉口呢?

總之當兩個學生overall同分時就係睇呢d雞毛蒜皮既野黎分吧!!!

當要填中一自行申請表時,你就覺得有野寫,好有用。起碼有D野填,好過咩都無。

Paypaybear 發表於 21-5-31 09:29
我學校科長係唔會寫落成績表,細職位唔會寫,我小朋友係科長,成績表無顯示的話,係唔會有人知=.=
...

現實D都要做成績表會寫,我個細真係班長6年都冇試過,風紀P4開始申請到P6申請都冇份 唯由走去申請做圖書館。因為成績表只出 班長/風紀/圖書館。

風紀能讓小朋友學到如何做個leader,管理EQ,協調幫助,也讓小朋友有榮譽感。可惜,我女學校做了童軍就不可以做風紀。
其實,很多學校的申請表都需要填服務,只要有心服務他人,就好了。我女因爲之前要參加其他活動,在四年級才參加童軍,所以在申請學校的時候只是一個普通隊員。我估計在加分欄目裏,只能算不扣分。
但最後都有band 1 的自行取錄。總結來説,自行都是要看成績,然後成績差不多的情況下再看獎項,而服務是獎項的一種。

做風紀但成績差,無用。成績好,無做風紀,無影響。成績好又做風紀是錦上添花。

王家爸爸    發表於 21-6-1 09:17
LeeCC    發表於 21-5-31 13:03
2jkidsfather    發表於 21-5-31 11:03

回覆 ysnmama 的帖子

我相信樓主不會蠢到小朋友考包尾都想靠做風紀突圍吧!!!
要比較一定要簡單假設其他科目及獎項加起來同分, 這時侯有服務及管理經驗的風紀便有優勢!!!

大仔做風紀,感覺考學校時冇咩特別。細仔是風紀隊長,考學校時有幾間會問他吓職責和感受⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題