用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 delete
樓主: Mablelin
go

[中學] delete [複製鏈接]

回覆 ol_bb 的帖子

小朋友讀得開心嗎? 老師都好嗎?

見學校website係分兩個學制,DSE or A Level,請問是如何區分? 學生可以自行選擇嗎?

Mablelin 發表於 21-5-30 19:41
回覆 virgokaren 的帖子

你小朋友讀緊中幾? 開心嗎? 學校多實體教學活動嗎? 我地而家什麼也只係睇youtube, ...

两年來都不正常地上課,少左好多 activities 和 outing 了。
可以做活動時都有做,包括上 PE & ECA.
荔枝角去荔景坐東涌線不算遠。
粉嶺就轉折D,可考慮去沙田坐校車。
提提你港青基信書院不是國際學校,只是有辦 GCSE, GCE 的直資中學,不要搞錯。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

siuwing6 發表於 21-5-30 20:56
見學校website係分兩個學制,DSE or A Level,請問是如何區分? 學生可以自行選擇嗎? ...

因為教育局規定直資要有 51% 人考 DSE.
所以只有 49% 人可以考 GCE.

學生可以自由揀,咁當然成績好的揀先,所以不是 100% 符合你意願。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 21-5-30 21:22
两年來都不正常地上課,少左好多 activities 和 outing 了。
可以做活動時都有做,包括上 PE & ECA.
荔枝 ...

謝謝你喔!解釋得很清楚^_^

可以坐E31,滿東邨落車步行7分鐘左右,荃灣上車到滿東邨約40分鐘,亦可以坐其他A/E線在青馬大橋收費廣場轉乘(約20分鐘到滿東邨)。

我嗰個只係準用家,不過身邊有好多位用家或者畢業生所以比較了解!So far佢哋對學校、老師、校長評價都頗正面! 正如VirgoKaren所講,學校是直資,A-level Cap 了上限49% .  這是政府的規定!

v369234 發表於 21-5-31 01:29
可以坐E31,滿東邨落車步行7分鐘左右,荃灣上車到滿東邨約40分鐘,亦可以坐其他A/E線在青馬大橋收費廣場轉 ...

請問去到青馬大橋

係咪好多車都會去到?

回覆 Mablelin 的帖子

城巴E21A,但經映灣園行耐D,九巴/城巴apps有資料。

Mablelin 發表於 21-5-31 08:48
請問去到青馬大橋

係咪好多車都會去到?

好似  A 車, E 車都会停俾人轉車。
但我吾 sure !!!
你仲可以考慮青衣站轉校車。
我以前有想過提議校巴在轉車站接學生,不過吾知合不合法例?
‹ 上一主題|下一主題