用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇2022入讀救恩學校小一
go

有冇2022入讀救恩學校小一 [複製鏈接]

想了解多少少救恩學校,好似冇咩資料。
   7    0    0    0

回覆樓主:

我小朋友讀緊,你想知啲咩?

JoyceNgYY 發表於 21-6-1 04:58

你好,請問小朋友是否真的可以做到愉快學習?即係返學開心得嚟又學到嘢?學校面積似乎不大,請問內裏的設施和環境怎樣?學校沒有中學直上,到高小時讀書壓力會很大嗎?

我想問下語境如何?好似好多科目用中文教,擔心英文程度。

if pick for Happy School then academic wise would not be that pushy.

ipchai 發表於 21-6-1 10:51
你好,請問小朋友是否真的可以做到愉快學習?即係返學開心得嚟又學到嘢?學校面積似乎不大,請問內裏的設 ...

愉快學習係一定可以的,而且絕對學到野(我指正常程度)。我小朋友因為今年上zoom 太懶散我先至幫佢搵個小學老師幫佢補習,補習老師話佢地啲野一啲都唔淺(唔深但絕對唔淺)。我諗可以愉快學習既原因係:

1. 少測考壓力,少功課。連默書一年都唔會超過10次,雖有評估,但其實有留心上堂,唔溫都唔會太差 (利申:我小朋友絕對唔係天生麗質嗰種唔洗讀既 type)。家長普遍都唔係虎媽 / 怪獸家長,同學之間競爭唔大。

2. 普遍老師都好有愛心(雖然有幾個我覺得一般,但都唔係差嗰隻),我小朋友之前上zoom 遊魂太勁啲 tenses 一塌糊塗,返咗學後我見老師有特別幫佢再溫一次,幫佢用highlighter 間住啲keyword 教佢點睇幾時轉 form 。做得好時老師會稱讚佢哋,做得唔好老師會鼓勵佢哋。

3. 要相信 Happy School 唔係等於 Hea 讀。 咁點解學到野?學校同老師係用咗好多「花臣」既。例如我記得初小時,中文啱啱要開始學形容詞,佢哋首先係要畫一張佢哋設計既雪糕甜筒,之後用形容詞去形容支甜筒,最後仲真係有真既甜筒食!學形容人物表情,會用比卡超做sample。又例如學寫書信,佢哋有係學校寫封家書,寄番屋企比父母。就連平時啲功課,因為校本課程啲工作紙全部學校自己既,啲題目好多時subject 係佢哋自己老師同學名,題目也好update,例如會係佢哋最近發生或者經歷既野。唔好睇少呢啲細節野,小朋友做功課時都覺得好開心 (特別見到自己個名時)

設施還可以,基本野都有,課室設計得好舒服 (search 吓救恩啲video會見到),有音樂室,視藝室,操場,禮堂(用教會嗰個),圖書館(佢哋叫學習中心) 藏書量豐富,也鼓勵閱讀。沒有既設施,例如足球場,游泳池,都會安排帶出去附近政府場地學習,唔會因為冇而冇得學。沒有小食部,因為學校推行健康飲食。食飯學校可訂lunch box ,係課室食。

冇中學(其實都有匯基係聯繫中學,每年收約30人)就一定要努力考呈分,壓力係一定有既。但除非係真一條龍,otherwise 其實都係要努力。不過又咁講,每年有差唔多8x 人畢業,你只要keep 到頭一半,都一定係band 1。每年九成入英中,大部分人係考既(包括自行),少數人要等派位。佢哋升中成績唔錯,可以上學校網睇。救恩屬於中西區,對女仔特別有利。另外,可能因為救恩不嬲好多機會做 presentation,所以大部分同學去面試都係好 presentable.

總括來講,如果用academic比,咁一定都有大把學校勁過佢,但睇家長條線係邊。我覺得學番佢應該要學既野就足夠,其餘時間應該係攞黎玩或睇課外書或學佢鍾意學既野。

最後,我用多一個例子。疫情前小朋友都參加咗學校管絃樂團。每星期 standard 要留校練習約 1.5 小時(同其他學校興趣班時間一樣)。曾經參加過一個公開比賽,都只係係2個月內加操咗3,4次,每次都係 1.5 小時。冇要求在家再操或拍片比番學校(我知有其他學校會咁做,make sure 小朋友在家有練習)。最後,佢哋攞咗銀獎。我有在現場睇,當時攞金獎既係 CKY。唔洗等公佈結果,佢哋一出黎表演時已經覺得非常impressive,同我地跟本冇得比。但比我揀,我寧願佢攞銀獎。對小朋友黎講,佢練咗,有獎攞已經好開心。對我來講,最重要係佢有付出,但唔需要比十成力去做,give up 哂佢可以玩可以做其他野既時間。希望你明我講咩。

mkwlsab 發表於 21-6-1 11:20
我想問下語境如何?好似好多科目用中文教,擔心英文程度。

英文唔會差。雖然得一個NET,但學校好多教英文既老師應該係外國讀過書,都係有外國口音。英文堂一定要講英文。大量機會要用英文做 presentation。平時學校都鼓勵睇多啲英文課外書,亦會用課外書做教材。其中一個可以引證佢哋英文唔差就係佢哋考中學成績一向都唔錯。我唯一覺得如果將來入英中,數學可能要比啲時間學番啲專有名詞,其他應該冇問題(之前咁多師兄師姐上咗去,如果讀唔掂,每年都唔會再收番咁多救恩學生啦)。

Vividada4472 發表於 21-6-1 14:57
if pick for Happy School then academic wise would not be that pushy.

You are right. Don't expect they can be the top xx in HK, but it doesn't mean that they are not competitive. Try to find a way that can be balanced as you wish.

JoyceNgYY 發表於 21-6-1 15:06

愉快學習係一定可以的,而且絕對學到野(我指正常程度)。我 ...

非常感謝你詳細的資料,十分有用

愉快學習係一定可以的,而且絕對學到野(我指正常程度)。我 ...

多謝你詳盡的分享!

JoyceNgYY 發表於 21-6-1 04:58

您好 小女來緊9月入讀小一 我pm左您小小問題

Thanks Joyce for your sharing. Kau Yan is a good school, with tones of love and caring. Encourage reading @ the early age with no exam.Teach the child for the age appropriate thing. A very balanced school I would say.

JoyceNgYY 發表於 21-6-1 15:28
英文唔會差。雖然得一個NET,但學校好多教英文既老師應該係外國讀過書,都係有外國口音。英文堂一定要講英 ...
hihi~想請問救恩英文用緊乜教材?語境是否足夠?

回覆 kolayeung 的帖子

大部分都係學校自己寫的教材, 小一會學下Poem, 小二開始要寫

kolayeung    發表於 21-11-4 11:48

謝謝你的分享。

請問普通話水平如何?之前睇過其他post 初小普教中、高小廣東話,咁高小仲有無普通話科?

會唔會年年加學費?有沒有其它學費呢?

救恩係咪都係收活潑小朋友多,呀囡內向安靜,唔知合唔合適
‹ 上一主題|下一主題