用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一portfolio問題
go

小一portfolio問題 [複製鏈接]

請問通常整中文定英文?
整幾多頁?
主要寫什麼?寫太多怕對方無耐性睇
請指教,謝謝!

12    0    0    0

回覆 camanbi 的帖子

你可以睇下本身學校有無指引 如限頁數一般語言跟返學校本身個教學語言
內容 網上都有好多 template參考
eg.
自薦信
basic info
小朋友興趣
家庭生活
awards and achievement
reference letter
etc

for 叩門
可以加下小朋友親手寫geh 中/英文 信
畫作

回覆樓主:

視乎叩門須知有什麼要求/限制
以下有 Portfolio 製作小貼士

https://www.baby-kingdom.com/學校/【親身經歷】小一官津小學叩門全攻略(上):叩門準備及Portfolio貼士-339656

littlecat123 發表於 21-5-30 19:07

你可以睇下本身學校有無指引 如限頁數一般語言跟返學校本身個教學語言

5歲小朋友寫嘅中/英文信?~~~

回覆 mcl203 的帖子

for 叩門 用, 到時 應該 6歲la學校老師 咁樣advise,如果小朋友手字靚可以自己寫 有誠意d

間間學校都話要小朋友高班成績表,
但阿仔間學校只係k2比左一份,
k3都無,連評估表都比唔到,
可以點做?
你地仔女幼稚園有無ga?

63_house 發表於 21-5-31 08:02
間間學校都話要小朋友高班成績表,
但阿仔間學校只係k2比左一份,
k3都無,連評估表都比唔到,

告知無K3成績表/評估 學校會明白

我地學校有評估考試,仲剛剛派了成績表比家長扣門用。
學校亦有好多cert 比學生

(copied from previous other BK mami's message)

K1 to K3 have awards:
1) Award of Cleanliness
2) Award of Attendance

K2 to K3 have awards:
1) First place in class (一班有0-2個)

2) 中文識字: (冇上限人數)
    小狀元 - 1st
    小榜眼 - 2nd
    小探花 - 3rd

3) English is Fun : (冇上限人數)
     Gold Award - 1st
     Silver Award - 2nd
     Bronze Award - 3rd

4) 識數運算 : (冇上限人數)
    金獎 - 1st
    銀獎 - 2nd
    銅獎 - 3rd

5) 親子美勞獎 : (好似毎班2-3個)

6) 動物日誌 - 親子創作比賽 :
    有分名次, 優異獎及參與獎
7) 超越自我獎 : (即類似"最佳進步獎" - 不清楚有冇限人數)

K2下學期才增設的一些關於平日每週默書/Mental的獎狀, 即中及英文可扣除1次最差的, 數可扣除2次最差的分數, 總平均分100分即金獎, 99分即銀獎, 98分即銅獎, 其他冇cert., 冇上限得獎人數, 但注意請假會照扣, 當然不是每一位小朋友都有, 要合乎分數才能獲得。
e.g. 中文識字 - 小狀元 (average 100), 小榜眼 (average 99), 小探花(average 98)

K2 上學期開始增設獎狀 - First Place in Class(即Honour, 每班0-2位)
K2 下學期開始增設獎狀 - 中文識字, English is Fun, 識數運算(只要附合分數便可, 不設上限人數)

mcl203 發表於 21-5-30 20:55

呢個年代五歲嘅小朋友已經被訓練到乜都得。

醒目開學勳章 王國長老

darkgard 發表於 21-6-1 07:55
呢個年代五歲嘅小朋友已經被訓練到乜都得。

我女十幾年前讀幼稚園, 不提谷校,k3都寫日記了
抄一封信好簡單又唔係自己作

Charlotte_mom 發表於 21-6-1 08:55
我女十幾年前讀幼稚園, 不提谷校,k3都寫日記了
抄一封信好簡單又唔係自己作
...

咁你地仲有無交父母嘅叩門信?
我預備左叩門信,如果小朋友再寫,會否好亂?

請問通常整中文定英文?
家長可自由選擇 , 中/英都無所謂  , 最緊要寫重點

整幾多頁?
要睇每間學校的要求 , 但重點有學術上的證書 , 就一定要擺 , 如果多証書一張紙可放2-3張書都無問題

主要寫什麼?寫太多怕對方無耐性睇 ,
1. 自我介紹
2. 家庭名校園生活
3. 多元智能
4. 校外活動
5. 卓越成績

另外 , 成績表都好重要 , 部份學校會睇成績表去選擇學生接見

mcl203 發表於 21-5-30 20:55
我女當年都有寫, 三,四十寫簡單的就可以了。K3都要寫週記, 寫簡單既信唔係大問題的,家長當然要幫手梳理一下啦.
Lois小煮意 Lois Kidchen

太多熱心網友了。其實,我係指寫信,並非抄信,睇penmanship,寫幾個字就ok了~~~

【親身經歷】小一官津小學叩門全攻略(上):叩門準備及Portfolio貼士可以看看這個樣本參考下.
Lois小煮意 Lois Kidchen

我只報了喇沙

唔需要交portfolio,但要填 5 activities 和5 awards

😅

camanbi 發表於 21-5-29 23:36
請問通常整中文定英文?
整幾多頁?
主要寫什麼?寫太多怕對方無耐性睇

中英文冇必然,不過通常睇學校style, 基本上多數人用英文,至少俾人家長識英文嘅印象。

幾多頁: 好多學校會講明最多幾多頁。就算冇講明,都唔好太多頁,例如10頁以上。

內容主要突出你小朋友嘅強項、性格、課外活動、家庭及社交生活。唔好太多字,多啲相,字唔好太細,色彩順眼,亦唔好太"密質質"。

對方收到幾百份portfo, 唔會太有耐性睇,所以一定要易讀易留印象。
‹ 上一主題|下一主題