用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Book 機票問題
樓主: 3930
go

[其他] Book 機票問題 [複製鏈接]

cfs 發表於 21-6-16 15:54
31/8 and 30/8都無左平M and K class好耐,得番H再貴啲,如果要平K class 要29/8 同2/9出發先有. ...

啊....因爲真係無經驗, 遲左book 8月29日平好多, 但呀女又唔想咁早去, 9月2日又太遲. 本來打算衹買單程, 現在可能買來回變相平好多...想問下意見, 是否買來回好些? 定係貴D買單程, 回港先買來回呢?

Charissema 發表於 21-6-16 16:27
啊....因爲真係無經驗, 遲左book  8月29日平好多, 但呀女又唔想咁早去, 9月2日又太遲. 本來打算 ...
如果只係去倫敦, 想要單程既話,我會買國泰1Sep CX255 開0025喇,到步都係1Sep 既0620. 單程網買6千蚊包45kg行李.英航單程成8千幾唔抵. 不過如果買國泰,我會買來回學生一年,因為比多2千幾蚊有埋回程(唔計稅, $5xxx vs $7xxx ) 行李40kg.唔去倫敦另外計法,因為唔知你去邊.

cfs 發表於 21-6-16 16:34
如果只係去倫敦, 想要單程既話,我會買國泰1Sep CX255 開0025喇,到步都係1Sep 既0620. 單程網買6千蚊包45kg ...

去Glasgow, 冇直航機

Charissema 發表於 21-6-16 16:36
去Glasgow, 冇直航機
去GLA又一定要8月31日出發,咁買來回啦,因為比多$1330已經有埋回程喇(我指未計稅)

cfs 發表於 21-6-16 16:43
去GLA又一定要8月31日出發,咁買來回啦,因為比多$1330已經有埋回程喇(我指未計稅) ...

多謝賜教(emoji)因8月30, 31, 9月1日基本都係咁貴, 所以決定8月31日不變. CX9月1日加BA去GLA單程是否會平D呢(emoji)

Charissema 發表於 21-6-16 16:49
多謝賜教(emoji)因8月30, 31, 9月1日基本都係咁貴, 所以決定8月31日不變. CX9月1日加BA去GLA單程是否會平D ...
如果國泰+英航,應該係買來回一年學生票喇唔駛分開四架, 學生票都可以包晒飛到去GLA, 行李可以check 到去GLA., 因為國泰無單程學生票架,所以應該買來回8xxx+稅,之但係呢國泰同英航在倫敦係唔同Terminal,我覺得唔好咁轉囉,由其佢係第一年去.無選擇就英航來回一年算喇.

cfs 發表於 21-6-16 16:59
如果國泰+英航,應該係買來回一年學生票喇唔駛分開四架, 學生票都可以包晒飛到去GLA, 行李可以check 到去GLA ...

明白! 非常感謝你的專業意見

yuyueng 發表於 21-5-31 15:45
英航做緊特價學生票7千幾好抵窩,6月15開售。

點解我係英航官網見唔到呢條優惠,謝謝

wwtsy 發表於 21-6-22 12:31
點解我係英航官網見唔到呢條優惠,謝謝
https://www.britishairways.com/en-hk/offers/flights/student?dr=&dt=British%20Airways%20%7C%20Book%20Flights,%20Holidays,%20City%20Breaks%20%26%20Check%20In%20Online&scheme=&audience=travel&CUSTSEG=&GGLMember=&ban=d86e356163564fc067e342a22da9166c%7C%7CCAM%7C9%7CCTA1%7C1%7C%7C%7C%7CHOME%7C%7C%7C%7CL4%7C%7C%7C%7Canonymous-inspiration%7C%7C%7C&KMtag=c&KMver=1.0&clickpage=HOME

cfs 發表於 21-6-22 12:48
https://www.britishairways.com/en-hk/offers/flights/student?dr=&dt=British%20Airways%20%7C%20Book%20 ...

謝謝啊,請問,呢個是否可以無限改日期

wwtsy 發表於 21-6-22 14:37
謝謝啊,請問,呢個是否可以無限改日期
點樣為之無限,總有限架播,學生票出票後一年內出發,出發後一年佈回程,更改日子都要相同booking class code,你訂開果個booking class code無位都要補錢上另一個class code.

cfs 發表於 21-6-22 14:52
點樣為之無限,總有限架播,學生票出票後一年內出發,出發後一年佈回程,更改日子都要相同booking class code, ...

謝謝。 這個優惠是否只能打電話book?但是英航的電話唔通。唔好意思,好多蠢問題。

wwtsy 發表於 21-6-22 14:58

謝謝。 這個優惠是否只能打電話book?但是英航的電話唔通。唔 ...
是,學生票要打電話訂,勁難打,仲要唔可以打英國,一定要香港.所以有啲人已經放棄坐英航,實在太難打喇個電話.

cfs 發表於 21-6-22 15:13
是,學生票要打電話訂,勁難打,仲要唔可以打英國,一定要香港.所以有啲人已經放棄坐英航,實在太難打喇個電話. ...

哦,謝謝

Ericau 發表於 21-6-16 09:52
回覆 cfs 的帖子

HKD250 又唔怕比, 好過打幾個鐘都無人聽

我也不介意比多些,經學X訂了。
我朋友兒子經他們報Foundation,是朋友介紹我學X的。

我呀女都會今年9月去英國讀大學year 1,  要等DSE 放榜,才會知讀那一間大學,暫時選的兩間大學地址都距離很遠, 咁我是否暫不可以訂機票?
‹ 上一主題|下一主題