用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救,請問中學生需要用咩類型電腦?
go

求救,請問中學生需要用咩類型電腦?   [複製鏈接]

小朋友部電腦突然壞咗,但禮拜日(31/5)就要用電腦,聽日就要去買過部新,有無gp 友有好提議?thanks
   7    0    0    0

回覆 janet.k 的帖子

正常買部 NOTEBOOK  14' INCH  i5 $ 4XXX 就夠用了.

janet.k 發表於 21-5-27 22:25
小朋友部電腦突然壞咗,但禮拜日(31/5)就要用電腦,聽日就要去買過部新,有無gp 友有好提議?thanks
...
如果小朋友小心,唔會跌爛佢,又唔會唔見咗既話,講方便好用,就Macbook Air。想平,預佢會跌爛或者唔見,就買Acer Swift 1 之類,N系CPU,三、四千蚊就得。

Arabellahk    發表於 21-9-23 12:01

只係用來zoom,做功課,文書用途的,4,5錢元的notebook就可以

如除了上述用途,還要做graphics,programming等等,可能要screen大D,就要可能起碼要7,8千

王家爸爸 發表於 21-5-28 08:24
如果小朋友小心,唔會跌爛佢,又唔會唔見咗既話,講方便好用,就Macbook Air。想平,預佢會跌爛或者唔見, ...

年頭幫個女買咗部MacBook Air, 用家有讚冇彈

不過可能之前部Notebook又慢又廢廢地,反差太大。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

janet.k 發表於 21-5-27 22:25
...
洗唔洗帶返學?唔駛可以買大啲mon嘅,要就買部輕身啲。
我仔睇中surface go/pro, 再唔係就macbook air/pro

醒目開學勳章

gracelam 發表於 21-5-28 10:18
年頭幫個女買咗部MacBook Air, 用家有讚冇彈  

不過可能之前部Notebook又慢又廢廢地,反差太大。 ...
先前部macbook air用足9年先打柴,好襟用,係後來冇得再upgrade mac os

bobbob 發表於 21-5-28 10:31
我仔睇中surface go/pro, 再唔係就macbook air/pro
...

我老公比surface pro及MacBook air阿女揀,最後年輕人嘛,揀蘋果
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

gracelam 發表於 21-5-28 10:40
我老公比surface pro及MacBook air阿女揀,最後年輕人嘛,揀蘋果
我仔考慮緊,不過有時mac os有constraint,未必咁易同其他人銜接,而且無surface咁輕,帶返學輕得1oz得1oz

王家爸爸 發表於 21-5-28 08:24
如果小朋友小心,唔會跌爛佢,又唔會唔見咗既話,講方便好用,就Macbook Air。想平,預佢會跌爛或者唔見, ...

係咪Asus好過Acer,好多年前Acer D機好唔得~~~

要平DELL都可以

mcl203 發表於 21-5-28 11:04
係咪Asus好過Acer,好多年前Acer D機好唔得~~~

你講得對,我識買了Acer 都快壞。

Surface Pro 堅好用,年青人大多都會鍾 Macbook Air

DELL 機睇你好唔好彩,唔好彩會比較易壞

小朋友幾年級?
電腦用途? 會唔會帶出街?
用開咩牌子電話?

如果用開iphone 買返Mac 機 或者 MacBook 真係好方便 過相 過資料 用air drop

SLHongkonger 發表於 21-5-28 13:30
小朋友幾年級?
電腦用途? 會唔會帶出街?
用開咩牌子電話?

Sorry, 引用錯po ~~~

Dell 嘅 Latitude會穩陣好多,商業用多,貴啲,但零件相對用得好啲~~~

Mac book應該唔考慮,小朋友準備升中一,所以都唔知佢將來的中學需唔需要帶Notebook回校/做功課,依家佢用緊ipad上堂同做功課

janet.k 發表於 21-5-28 15:21
Mac book應該唔考慮,小朋友準備升中一,所以都唔知佢將來的中學需唔需要帶Notebook回校/做功課,依家佢用 ...

小學已經用電腦做功課 ???我女中一先買部mac book air 妹仍用緊ipad /ipad  air 上堂

#係爸爸話唔買notebook 買mac book
#他表示唔想女用Window 介面

唔買MAC, 即係notebook只是睇下要什麼牌字
實質都係睇下快慢及GB 要多少 !

bobbob 發表於 21-5-28 10:31
...
唔建議買surface,我前前後後買過3部
囡學校果部screen/keyboard/電,全部都換過,捱到依家應該捱唔到了,打算下學期換。用了3-4年時間。
我自己部少用,不過也好殘,也打算換。最早一部已經掉。
Macbook 雖然貴,不過穩定好多,自己唔小心跌爛過一次keyboard, 其他未出過問題。

不過我因為想支持華為,所以暫時不會再買Macbook

mcl203 發表於 21-5-28 11:04
Asus好係過Acer,不過貴幾多下。我自己小朋友用Lenovo、Dell、Apple。

janet.k 發表於 21-5-28 15:21
Mac book應該唔考慮,小朋友準備升中一,所以都唔知佢將來的中學需唔需要帶Notebook回校/做功課,依家佢用 ...
中一知唔知讀邊間?最好問一問學校電腦方面有無推薦?通常有d用ipad, 有d notebook, 買錯又要再買多次。
‹ 上一主題|下一主題