用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數理差,如何補底
go

數理差,如何補底

囡囡响某一線小學讀p1,但數理超差,講極都唔明,佢人又慢熱,唔熟嘅人同佢講野都無反應,連某補習老師都唔想同佢補。有無啲專補呢類小朋友嘅補習社介紹?

我小朋友P.1時數學都麻麻地, 成日唔小心, 睇錯題目, 又係講極唔明, 有出去補習, 但情況時好昨壞
我keep住每日額外俾10條數佢計, 測考前再做吓卷咁, 平時就會將數學融入活動當中去教
而家小朋友P.3, 數學有很明顯進步, 班上可同叻既數學男仔比較, mental多數都滿分, 老師都有選佢參加同級學校數學比賽

家長堅持很重要喔!

Cherryroy 發表於 21-5-27 19:27
囡囡响某一線小學讀p1,但數理超差,講極都唔明,佢人又慢熱,唔熟嘅人同佢講野都無反應,連某補習老師都唔 ...

你試吓用montessori 教學法. 就咁講好抽象,mon會用教材(可簡單自制)比較有實在感! 如你識淘宝,會有好多教材/教具,小朋友當遊戲玩會令佢易掌握到!

回覆 Cherryroy 的帖子

低年級的小朋友數感都是麻麻地,因為識字少,理解能力弱,家長要有耐性,加入遊戲,逐題教,一定進步,切勿要求過高,加油!

minichong28 發表於 21-5-28 10:03
我小朋友P.1時數學都麻麻地, 成日唔小心, 睇錯題目, 又係講極唔明, 有出去補習, 但情況時好昨壞
我keep住每 ...

可以試下用實物去解釋慨念,畫圖都可以,留意小通常問題是解題(生字量)和比多少(冇記錯的話)。除非你忙到15分鐘都冇,自己教最好,補習社上上落落都唔見30分鐘

多謝大家比咁多意見~講真有時都教到好灰,日日講 ,但第二日又忘記,真係教到火都嚟。

pooh仔 發表於 21-5-28 11:16
你試吓用montessori 教學法. 就咁講好抽象,mon會用教材(可簡單自制)比較有實在感! 如你識淘宝,會有好 ...

好同意,淘寶真係好多寶物,你打「數學敎具」慢慢搵,有時你講好多次,都不及你俾件教具佢摸一陣。我覺得磁石數粒同磁石拼條係必買教具。