用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大角咀 啟文幼稚園
go

大角咀 啟文幼稚園 [複製鏈接]

有冇用家可分享下
   0    0    0    0

new school with very little student at this moment. the campus is nice.
I know two kids study there and they like it.
PN tuition 3800 per month
Fee 1800

quite reasonable.

我有一個小朋友讀緊N班,九月會轉去另一間幼稚園讀K1。

當初入讀啟文係因為我朋友個仔之前響九龍塘一間有少少名氣嘅幼稚園認識咗一位冼老師,而冼老師轉工去咗啟文,而我又響大角嘴返工,於是就幫我個仔報讀啟文。

啟文校舍算大,亦算整齊清潔,所以我同我太太都放心俾個仔讀呢間。由於係新學校,學生數目很少,疫情期間亦可以放心。

可惜冼老師教咗幾個月就離咗職,之後代佢嘅林老師做咗一個月又離職,我於是問我朋友,原來冼老師因為同校長同其他老師㚒唔來,所以轉咗去另一間幼稚園教,但啟文校長一直同家長講冼老師病咗所以暫時返唔到工。

到咗四月,多咗十幾個小朋友返學,情況急轉直下。因為啟文收咗兩個外籍小朋友,但外藉小朋友同家長都唔戴口罩,引起家長恐慌。有家長向校長反映憂慮,校長話外藉家長同小朋友面試時都唔戴口罩,所以要求小朋友一定要戴口罩返學。但外藉小朋友家長返到學校先幫兩個小朋友戴口罩,放學又第一時間除咗佢。我個仔話我知兩個外籍小朋友上堂時口罩都係響下巴,又成日摸口摸鼻,我同太太都開始好擔心。

有家長向校長反映,被學校文員同老師針對,家長一怒之下幫小朋友退學。

我同一D家長都打算K1轉校,始終覺得學校衞生條件差咗。唔怪之得咁新咁大嘅校舍都冇乜人去讀。希望幫到你,詳情可以pm我的。

thank you

回覆 judy614chu 的帖子

我小朋友讀緊 N,佢返得好開心,老師有愛心。
我見兩個外藉小朋友返學有帶口罩,學校都乾淨衞生。

唔明白樓上樓主為何中傷學校?

想請問n班有無全日?定得am/pm班?幾點到幾點

回覆 Baby_jj 的帖子

有全日班你打去學校問吓

回覆 yandybella 的帖子

想問下啟文 用家 學校一星期有無教英文普通話? 知唔知時間幾多?
教學模式係咪都活動教學 重創意多?謝謝
‹ 上一主題|下一主題