用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (華英中學) 大家點打算?
樓主: Littlejon
go

(華英中學) 大家點打算?   [複製鏈接]

fatman69 發表於 21-5-26 11:55
相信若換校長會容易批D!
其實如果過檔去聖公會, 應該唔只快D批, 可能仲會多咗資助添呀!

lskstephen    發表於 21-5-27 08:51
subb    發表於 21-5-26 13:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

subb 發表於 21-5-26 12:03
修唔修, 折唔折得, 好多因素在內不是單是依靠外表去判斷的 !

#計劃左咁耐, 入到直路安排好哂,

我都話咗我睇報紙咋,多唔多因素在內都同意嘅,你唔提我都諗唔到,連可以維修你提我先諗到~~~

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-5-26 12:15
其實如果過檔去聖公會, 應該唔只快D批, 可能仲會多咗資助添呀!
請教下近年聖公會邊間重建過?以上講嘅wfn同ywgs都唔係喎

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

chanwendy 發表於 21-5-26 10:58
佢計劃被推翻的政治原因有人贊成有人反對.  我覺得佢的4.7億真係貴喎, 之前隔離都有貼話女英華幾年前只係用 ...

同幾年前比又好難作準,同最近比較會好一些。約10個噴水池的價錢就可以重建一間學校,咁聽落又唔係好貴!

hkpapa852 發表於 21-5-26 13:05
你睇下香港聖公會話事人有咩背景先啦!

對住聖公會, 你估班扮工議員敢唔敢好似依家咁係度牙斬斬呢?
可能番去捉老鼠 !

hkpapa852 發表於 21-5-26 12:15

電視訪問都係副校接招,校長都吾敢浦頭!仲想過檔SKH!,直接退休機會大!
所以做老師校長,好多非教學事情不可隨心而發,今次仲要白紙黑字,呢件事好大機會有人落鑊!

臨時校址已安排好,有晒重建金額相信請顧問公司、招標等工作亦一早已完成,當中定必涉及多個政府部門及公私機構,明顯所有野已開晒綠燈通過晒,而整個過程需時係會以年計的。

而家突然抽起呢單工程的撥款申請,因為突然覺得唔需要重建都得?突然覺得工程太貴?唔可以話 100%唔會,但機會很微

JojoDad 發表於 21-5-26 15:07
回覆 B.B.BaBa 的帖子

當然好容易俾人話政治原因,不過大家會否忽略左兩點,一丶呢個Budget 過高唔批,會 ...

我覺得一定批重建,拖你一兩年,縮小小額,換個新管理層對話。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-5-26 13:05
你睇下香港聖公會話事人有咩背景先啦!

對住聖公會, 你估班扮工議員敢唔敢好似依家咁係度牙斬斬呢?
你意思個主教?真係唔知咩背景喎
聖公會唔係源自英國國教咩?

醒目開學勳章

fatman69 發表於 21-5-26 15:14
我覺得一定批重建,拖你一兩年,縮小小額,換個新管理層對話。
我都覺得會批,可能改少少個proposal就得

醒目開學勳章

回覆樓主:

先唔討論唔批嘅原因,成5億重建我真係覺得有啲貴。當年嘅千禧校舍平均係億幾起一間,10幾年後要用多3-4倍去起間學校?始終係公家錢,應用則用,應慳則慳。官津學校校舍夠用就可以了。

大家期望大量學生流失嘅同時,少咗需求下,大家又急切期望學校硬件升直,似乎~~~

ok3 發表於 21-5-26 16:30
先唔討論唔批嘅原因,成5億重建我真係覺得有啲貴。當年嘅千禧校舍平均係億幾起一間,10幾年後要用多3-4倍去 ...

完成興建新校舍不久嘅九龍文理書院,工程費用不也是這個數目嗎?

mcl203 發表於 21-5-26 16:36
大家期望大量學生流失嘅同時,少咗需求下,大家又急切期望學校硬件升直,似乎~~~
...
我覺得無人"期望"大量學生流失㖞,極其量係"估計"大量學生流失咋㖞。

JojoDad 發表於 21-5-26 22:46
我覺得無人"期望"大量學生流失㖞,極其量係"估計"大量學生流失咋㖞。

有報導了~~~

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2083198/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E9%80%80%E5%AD%B8%E6%BD%AE%E5%BC%95%E7%99%BC%E7%B8%AE%E7%8F%AD%E5%8D%B1%E6%A9%9F-%E6%95%99%E5%8D%94%E5%80%A1%E6%8E%A8%E7%A9%A9%E5%AE%9A%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E7%99%BC%E5%B1%95%E6%8E%AA%E6%96%BD|^|退學潮引發縮班危機 教協倡推穩定學校發展措施 | 頭條日報 (stheadline.com)

piglet0529 發表於 21-5-26 06:49
原本校舍望落都ok吖,好多中學仲細又殘過佢都未重建。如果特別室唔夠咪加建的货櫃室羅。其實好多學校都係甘 ...

我果區幾間小學仲舊過佢,之前都幾間學校爭幅地,根本都唔係睇邊間有需要,無權無勢學校根本無機會,其實好唔公平,宜家爭贏果間即脫離寶校之名 花4憶起間學校其實唔貴,我果區重建果間都3.5憶啦   。

BK惡霸 發表於 21-5-27 00:31
我果區幾間小學仲舊過佢,之前都幾間學校爭幅地,根本都唔係睇邊間有需要,無權無勢學校根本無機會,其實 ...
白田天主教小學??我只知聖紀文都想要白天嘅新校址,但爭輸咗!
‹ 上一主題|下一主題