用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密VS油真
go

迦密VS油真 [複製鏈接]

小女自一揀迦密,自二揀油真,
現在自二收左.自一唔知有冇WAITING!
原本小女及本人都比較喜歡迦密,但自從油真收左後,好似漸漸喜歡上油真!
現在想大家幫忙比較兩校,讓我清楚派位後要如何安排!!!
(註,呈三成績比之前更好!)
多謝各位!

1    0    0    0

cckfserena 發表於 21-5-24 17:51
小女自一揀迦密,自二揀油真,
現在自二收左.自一唔知有冇WAITING!
原本小女及本人都比較喜歡迦密,但自從油真 ...

自一有無waiting你現時不會知道,或者有或者無,要派彩當天才知,如果有佢又收你,當天派彩單會註明,咁就可以2揀1了。如果俾我會揀油真,因為女校,校風又好。成績好之餘,交通好方便,除非迦密更近。不過中四揀科要早點准備,之前有post 提過好似校方揀科不讓學生們有靈活安排,詳情要摷番之前D post。
令千金咁叻,可否告知念那家小學,如不想公開可PM我,謝謝!

JojoDad 發表於 21-5-24 18:37
自一有無waiting你現時不會知道,或者有或者無,要派彩當天才知,如果有佢又收你,當天派彩單會註明。如果 ...
(1)邊度有得二揀一?派彩只會派一間,即自二或候補上的自一.當然,如派自一去叩門自二,相信大機會.
(2)人家揀得自一自然離個度更近.只是你近油真罷了.

(3)有得自行,應該無需擔心揀科,除非小學已經開足turbo,中學無以爲繼(小學簡單,中學相對科目多左,難度亦加大).

medicine 發表於 21-5-24 18:53
(1)邊度有得二揀一?派彩只會派一間,即自二或候補上的自一.當然,如派自一去叩門自二,相信大機會.
(2)人家揀 ...

討論下啫,唔駛咁激嘅。上面打到一半老虎打電話過來問今晚食乜,所以手快送出,忘記闡明2揀1意思係叩返自二都好大機會收返你.....:)。另外交通方便不是對我自己,只因離油麻地站出口約兩分鐘而已。

JojoDad 發表於 21-5-24 19:08
討論下啫,唔駛咁激嘅。上面打到一半老虎打電話過來問今晚食乜,所以手快送出,忘記闡明2揀1意思係叩返自 ...
你岩.油真係交通方便.不過,人家如住迦密附近尼,甘係咪唔一樣.

PS:上個回復用詞激?sorry咯

我又咁啱同你一樣,自一迦密,自二油真,自二收了,阿女鍾意迦密,但中四選科,迦密可2X,但油真是package,三選一,所以我都煩惱緊。

spriteghost 發表於 21-5-24 19:37
我又咁啱同你一樣,自一迦密,自二油真,自二收了,阿女鍾意迦密,但中四選科,迦密可2X,但油真是package ...

路過一提,迦密理科各開一班only。

不過自行入到嘅都係叻叻,上到中三唔hea應該可以揀到心儀科目。

多謝各位的解答!
補充一些資料,其實油真同迦密於我家來講都差不多,都唔係近!
因家住將軍澳!兩校都係坐地鐵!差一個站的距離!
當初選這兩校都係貪她們都近地鐵站!
我比較關心係成績,校風同選科的分別!
麻煩晒大家!

spriteghost 發表於 21-5-24 19:37
我又咁啱同你一樣,自一迦密,自二油真,自二收了,阿女鍾意迦密,但中四選科,迦密可2X,但油真是package ...
又會咁啱,我想問2x係點?

2X即是可自由選擇2個科目

回覆 spriteghost 的帖子

明白,謝謝你的回覆!

這兩間中學真的好像比較少人作過比較!
當初比較喜歡迦密是因為她是男女校,感覺小朋友可能會在與人相處方面會比較平衡D(只是我自己咁諗)!
當然女校都有佢的好處(我相信大家都明!)
其實兩間學校除了係男女校及女校的分別外, 還有沒有其他主要的不同?
因著實苦惱, 望大家幫忙分析!!!

cckfserena 發表於 21-5-26 09:57
這兩間中學真的好像比較少人作過比較!
當初比較喜歡迦密是因為她是男女校,感覺小朋友可能會在與人相處方面 ...
如是者,一、高中選科安排!二、將來校友人脈。至於校風,雖然我哥哥36年前讀過,但我對迦密不清楚,至於真光,相信不用說了吧!

medicine 發表於 21-5-24 19:21
你岩.油真係交通方便.不過,人家如住迦密附近尼,甘係咪唔一樣.
已PM

回覆樓主:

我都考慮緊來年自行揀迦密或油真,油真感覺上較傳統同嚴格,迦密之前有post 分享過老師有愛心,樓主可否分享下自行面試有何心得?是否英文面試?面試主要問咩?謝謝!

回覆 Cry_s_tal 的帖子

今年疫情關係,兩間中學的面試型式都變了。
迦密沒有面試,改了拍片,在指定日期內上載,中英各一,好似兩分鐘一條片,限期內你轉幾多次都得。

油真就改用網上ZOOM "IN",ZOOM 內有多個學生,整個過程學生必須在鏡頭前出現,有老師睇住,
佢地點好名後,就會出條題目,中英各一條。小女見時就英文先,出了一句英文的句子要你作出評論,學生有半小時時間,即時拍好一段2分鐘的片,即時上載指定的地方。半個小時完就即開始中文題,也是半小時內上載。
整個過程學生絕不可以離開鏡頭。

嘩, 好 demanding .

cckfserena 發表於 21-6-10 10:09
回覆 Cry_s_tal 的帖子

今年疫情關係,兩間中學的面試型式都變了。

樓主囡囡最後落戶油真?

回覆 lskstephen 的帖子

係, 迦密叩門, 過左筆試個關,但面試個關過衝唔到!

cckfserena 發表於 21-8-18 17:30
回覆 lskstephen 的帖子

係, 迦密叩門, 過左筆試個關,但面試個關過衝唔到!

唔緊要啦,油真其實好好!
加油!祝囡囡中學生活愉快!

‹ 上一主題|下一主題