用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑資優評估
樓主: misstiti
go

香港資優教育學苑資優評估 [複製鏈接]

nanakochan 發表於 21-5-25 09:44
我明白你的感受,做家長有時真係會覺得孤立無援,好無助,好多frustration, 但呢幾年我都慢慢學識咗主動去 ...

以往喺呢度睇到嘅家長嘅講法,我都係覺得攞份報告出嚟係冇作用的。
只係無端端有個教育界嘅親戚講起,講到就算叩門冇用,返咗學之後都要同學校解釋一下情況,所以應該做。

最慘暫時仲未有Offer,繼續喺度等個種七上八落先係最慘。然後嗰啲公公婆婆得閒又問點解冇學校收丶唉!

這樣的話,咁不如又問問你的教育界親戚,業界如何看待呢份報告,我的感覺係,唔少老師會將高IQ成績當成S E N的一種 ,所以對搵學校未必有好大幫助

如果而家係等緊大抽獎結果,建議可以做多啲資料蒐集,睇吓邊啲學校叩門,如果你小朋友係做卷叻,咁你留意吓邊啲學校叩門係主要做卷嘅,你小朋友有實力,應該唔難的

nanakochan 發表於 21-5-26 00:08
這樣的話,咁不如又問問你的教育界親戚,業界如何看待呢份報告,我的感覺係,唔少老師會將高IQ成績當成S E  ...

哦!我冇諗過叩門主要係做卷嘅這個問題,一直心想淨係面試點樣處理佢認真回答問題這件事。 
咁如果做卷為主,佢真係得呀!英數都好得!
我研究吓唔該晒你!

這樣的話,咁不如又問問你的教育界親戚,業界如何看待呢份報告,我的感覺係,唔少老師會將高IQ成績當成S E  ...

我都相信真係會當係SEN , 暫時只係懷疑ESF 有特別處理不過都唔係好肯定,同埋本來就唔係話真係好想讀國際學校。我未ready。

其實交唔交報告,只係大人的迷思,有時候資優小朋友不一定會績優,呢個都係學校不重視報告的原因。

高IQ同SEN好唔同,我估大部分有經驗既老師一見小朋友就會分到。問題反而係老師相唔相信個小朋友真係高IQ,定係只係數字上既高IQ。

miffyian 發表於 21-5-29 09:34
其實交唔交報告,只係大人的迷思,有時候資優小朋友不一定會績優,呢個都係學校不重視報告的原因。 ...
喺同一個範疇,資優係績優既主要因素(之一),問題係兩者中間有唔既moderating variables。簡單啲講,情況就好似水喉粗度係流速既主要因素,問題係水壓、水箱高度、水量等既moderators既影響更大。真正做到多水,除咗水管要粗度之外,更重要既係水壓要夠高、水箱要夠高、水量要夠多等。水壓唔足、水箱唔高、水量唔多,條水喉幾粗都係唔夠水用。

misstiti 發表於 21-5-23 15:00

聖喇扙是指?la salle /dbs / St. Paul coed 要求有啲不同 ...

恕我直言, 我小朋友及身邊唔少人(唔似咩資優)都做到甚至更細個做到你提ge呢啲tasks, 其實無乜特別...

"我們是在片段中用ABC排位講了各種名稱的恐龍,自己計算簡單代數,英文對圖畫講述行星名稱,限時根據圖畫疊起不同顏色的blocks ,讀英文story 。"

kimlam953 發表於 21-6-11 11:14
恕我直言, 我小朋友及身邊唔少人(唔似咩資優)都做到甚至更細個做到你提ge呢啲tasks, 其實無乜特別...

"我 ...

吖,乜好多小朋友可以由a-z 講一種dinosaur 的名嗎(emoji) 其實我無同人比較過。可能真係唔特別啦。
今年太少返學,直頭比較唔到呢!

花花之家 發表於 21-6-11 14:07

吖,乜好多小朋友可以由a-z 講一種dinosaur 的名嗎(emoji) ...

其實我小朋友3歲時已可做到...係真係a-z都識...我只係覺得佢記性好
佢k2時好多同學都識好多種恐龍名...唔出奇.....

你嗰個咪資優囉?

花花之家 發表於 21-6-11 14:09
你嗰個咪資優囉?

唔覺得係,好一般嘅記性好

Jerv2014 發表於 21-5-25 09:54
我自己上網搵老師, 如數學科我會先同老師講佢咩程度,再由老師制定課程,主要都係一對一。

我主要資訊都 ...

請問你的小朋友數學方面較好?我想請教下你(emoji)

如果唔錄取係因為「係拍片面試中展示的智能或者太高,面試老師怕麻煩」,你俾份IQ報告有乜幫助?學校唔會因為智能太高不收,只可能係睇到其它問題。

回覆樓主:

今日終於收到一條龍直資的Offer 了!起碼有人欣賞亞仔了!其實我親戚都係可能亂咁講(emoji)

Koropokur 發表於 21-6-11 15:18
請問你的小朋友數學方面較好?我想請教下你(emoji)

佢主要數理邏輯方面強,而家小一, 學到中一數學

讀d咩數學課程?

回覆樓主:

我覺得重成績的名校,比較想要聽話文靜勤力的積優,多於天賦異稟的資優仔。

考小交上特别高的IQ報告,又未有級名次support, 有些老師真是會怕了你。名校多數30至40人上課,你一個鬧情绪上來,無人手支援。老師也有压力。

我見這些資優小朋友,再大一兩年,自我情緒管理得又再好d,如有亮丽的成績表,加不錯操行评语,很多也可插班名校成功,如果真喜歡那校。

misstiti 發表於 21-5-23 15:00

聖喇扙是指?la salle /dbs / St. Paul coed 要求有啲不同 ...

簡單講傳統直資學校唔係要呢啲
你應該係去報升小面試班

Jerv2014 發表於 21-6-12 12:43
佢主要數理邏輯方面強,而家小一, 學到中一數學

係搵私人補習教?
‹ 上一主題|下一主題