用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解基崇咁 Heat?
樓主: JojoDad
go

點解基崇咁 Heat?   [複製鏈接]

JojoDad 發表於 21-5-24 01:25
Papa, "盲吹"二字要小心用啊,否則會打碎好多玻璃心架,所以我這個post才 用唔明白的疑問式落筆 :)。 ...

其實之前有會員提過,沙崇既改革係由張校長前任帶出,張校長似乎只係守業型校長,並非孫策、雍正呢類「創業/改革」型既領導。

期望佢創業/改革,成效會如何呢?

拭目以待
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-24 08:26
其實之前有會員提過,沙崇既改革係由張校長前任帶出,張校長似乎只係守業型校長,並非孫策、雍正呢類「創 ...

《曾肇添,沙崇,沙呂,培英請問邊間會好d?》#147?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3837968&pid=48749930

回覆樓主:

我覺得TTCA多人提的原因
**在#3有提過是地點問題,九龍新界區在比較上較可取的。
**有多階段收生亦是另一原因,到了後期階段,選擇少了自然多人提。
**成績非頂級先收,B1B2都有機會入,兩個Brand自然人多報,多人提。
**成績雖非神級1a級,但也有一定交待,非頂級生會接受到。
**今年開GCE,課程更多完化,吸引多一批有心放洋生報讀。
**學費適中,普羅大眾易接受。

以上是本人綜合各樓資料所得,有待各方補充。

JojoDad    發表於 21-5-24 17:58

回覆 hkpapa852 的帖子

長知識了thank you

唔知基崇有無得叩門呢?

jackie_kylam 發表於 21-5-26 15:41
唔知基崇有無得叩門呢?

基崇 上年有得叩門

https://www.hk01.com/親子/493652/升中派位2020-中一派位前必要知-熱門官津及直資中學叩門資訊

回覆樓主:

個人覺得,一間學校未必要好神級先至多人提,只要定位適中,B1當水泡,B2想高攀,自然多人報多人提。
情況就似一間開在旺區的大眾化餐廳一樣,價錢適中,食物有一定質素,自然多人幫襯!

JojoDad    發表於 21-5-27 12:19

fatman69 發表於 21-5-26 16:30
個人覺得,一間學校未必要好神級先至多人提,只要定位適中,B1當水泡,B2想高攀,自然多人報多人提。
情況 ...
當然啦!自己仔女讀唔到神校,咁都要問吓Band 2 學校。

回覆樓主:

據崇小簡介 基崇收生水平大幅提升

中一收生
第一組別 86.1%
首40%水平 98.1%

中六升學
學位課程
2020-21 76%
2019-20 68%
2018-19 59%

http://221.126.235.7/2122/primary/TTCA.pdf

回覆 hkpapa852 的帖子

咁又唔公平,張校長來了4年,啲學生唔係佢選的。不過我個人覺得佢係好sales(沙祟時聽佢講過),真心催眠到家長當佢神咁拜。入得多B1學生,就DSE好成績?唔一定囉!多似用團隊四出吹自己間學校,marketing嚟,咁多B1C家長信,咪即刻升level(沙祟得啫,乜係佢個人功勞咩!)見讀緊的小朋友原本B1C入,中一精英班,讀讀下變後25%,又有些後備包尾的,讀讀下又入番精英班。但初初純的同學仔,個個變鬼晒,反而醒醒目,唔特别乖/曳反而無乜事。個人唔推介人入。

我囡現在在基崇就讀, 見證關校長和張校長時代, 張校長是一位很進取好有心的校長; 自從長校長任職時真的提升了不少, 校長會任教初中的中史科, 陸運會時會跟學生一起比賽, 相信很少校長能做到, 老師也很用心教導。

回覆 YuetYan 的帖子

對, 其實一間學校校長好重要, 校長有進取心,肯花時間同教師同學共同努力好重要.深信時間可以見到成果.

有些學校吃老本, 當你去簡介會個校長基本上連花時間去回答家長都不想, 其實可以不用多考慮.

hkpapa852 發表於 21-5-23 14:19
好多小學老師其實都對中學係「零理解」,認知隨時比EK會員低。

Sell gimmick既學校(如有猛人坐鎮)係有 ...

回覆 Marco2010 的帖子

咁又差咗啲

YuetYan 發表於 21-11-25 11:28
我囡現在在基崇就讀, 見證關校長和張校長時代, 張校長是一位很進取好有心的校長; 自從長校長任職時真的提升 ...

你所講內容,就肯定你係TTCA家長。
第一,張校長喜歡跑步係正確的,運動會落場玩埋一份,年年有。
第二,好少校長肯落場教番書,但張校長多年如是教中史,一方面提升士氣,另一方跟足課程發展,提升學生成績。在沙崇時亦如是,所以中史成績特別好。

我在另帖提過,基崇真係EK箭靶,呢個塵封了半年的帖又比人挖出再糟質!不知是有心?還是無意?
睇番原來我之前回過呢個帖,可看#23/#27。

fatman69 發表於 21-11-25 17:04

我只是發表一下心聲,選校未必一定注重很好成績,身心發展也很重要;學校注重德育成長,小朋友遇上功課唔識做,學生whatapp問老師;老師會馬上教導加以鼓勵,已經很難遇上。

張校長今年中五開辨了IAL課程也是他的功勞

fatman69 發表於 21-11-25 17:04

其實,我真係唔係好明,"基崇"有咩問題呢?!e+由一位富有經驗的校長來接棒,可見未來將越走越好,就算不認同,最多咪唔入讀就係咁簡單,識貨嘅jm們都不會咁容易受意見多多嘅負評所影響呢!

YuetYan 發表於 21-11-25 11:28
我囡現在在基崇就讀, 見證關校長和張校長時代, 張校長是一位很進取好有心的校長; 自從長校長任職時真的提升 ...

唸起另一不由名直資轉往非出名的直資校長、會教全級中一生的中史科, 目的為認識每一個學生。簡介會話歡迎家長打電話預約去佢校長室飲杯茶了解下學校。

回覆 YmOra 的帖子

其實我小朋友小學校長就係會落去教下書、運動會又落場比賽咁,係好多fans。不過lee啲對小朋友有乜益處?品格好咗?成績好咗(好似沙崇強理科)?應該比較presentable。看到底都係marketing手段。好marketing冇錯,不過辦教育重成績,輕品格,係咪好?係咪父母想看到?大家心裡自有想法。希望張校長花多些時間係學生品格培養(希望個十二門徒制不是包裝纸)。我好心痛我識幾個乖到冇人有的小朋友入了去,變到另一個人(但對自己成績自信爆燈)。當然不一定關校長事,但不要漠視。
希望張校長真係有神仙棒B2生變B1生,B1生變狀元啦!
我無心冒犯,我知校方有看BK,我都想我識個幾個(精英,非精英班都有)回頭是岸。希望家教合作得好啦!希望基崇越做越好啦!

YmOra 發表於 21-11-25 20:46
其實,我真係唔係好明,"基崇"有咩問題呢?!e+由一位富有經驗的校長來接棒,可見未來將越走越好,就算 ...

基崇真係EK兩大箭靶之一,呢個格局,真係吾易拆!
‹ 上一主題|下一主題