用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解基崇咁 Heat?
樓主: JojoDad
go

點解基崇咁 Heat?   [複製鏈接]

angelacms 發表於 21-11-25 22:02
回覆 YmOra 的帖子

其實我小朋友小學校長就係會落去教下書、運動會又落場比賽咁,係好多fans。不過lee啲對 ...

其實,校長投入落手落腳教書或參與運動會或其他活動種種等等,目的只有一個,與學生"拉近距離",如果校長"本質"不屬哩類人係無可能年復年咁做到的,哩種落場"實幹型"嘅校長响全港中學裏佔極少數,是否市場手段,最直接的答案就係直接响"簡介會"或是响"巴士商場"厚著面皮咨詢一番""用家""們的校長的行為如何,問問訪問者對校長感覺如何,訪問者有否因校長的行徑而有助佢愛學校的歸屬感多咗努力讀書多咗自己的成長比人健康得多咗...,最後,一定要問這些種種對""成績""無直接關係,但訪問者你的成績有沒有不斷上升咗,如果有提升成績的話,請問訪問者你有沒有因校長的投入而有鼓""動力""勤力咗讀書呢。最後,我唔覺得你有冒犯,起碼小妹我無這感覺。

fatman69 發表於 21-11-26 01:53
基崇真係EK兩大箭靶之一,呢個格局,真係吾易拆!

其實,哩種情況有時都幾好,記得當年眾多中學中被評價值無咁高嘅,"沙崇"、"九真"...,當年經常被評沙崇為B1b英中、九真為B2a中中,身邊無咁熟的jm們也受影響,只有我哋一小撮jm群會把沙崇看為(B1a-B1b,不久會成B1a)、九真看為(B1c-B2a,而九真的英文班則視為B1c看待地讀書),jm們就好好把握這些""人棄我取""的精神執好嘢,結果不出幾年已經上位到e+一位難求的中學了,所以有時我哋一班信念仍然堅持嘅jm們,真心地好多謝這類"負評",可以幫我們一把呢!

醒目開學勳章

其實我小朋友小學校長就係會落去教下書、運動會又落場比賽咁,係好多fans。不過lee啲對 ...
想請問你識嘅小朋友有乜變化令你咁痛心疾首?

十二門徒制2004年創校時已有, 唔係張校長攪出嚟

只係又去執靚個包裝紙
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 bobbob 的帖子

可能我保守啦!佢哋有啲男女關係太親密(見到係2B级啦!佢哋係初中)、滿口粗口、會與同性/異性Flirt(有性暗示嗰種。可能係講笑啦!但我接受唔到)我唔否認品格好壞唔能靠晒學校,但佢哋落差太太大,我真心因此對基崇打折扣。我對仔女要求唔高,我會寧願重品格多些,成績慢慢嚟。
大家可能取向唔同。各取所需啦!

angelacms 發表於 21-11-26 17:28

可能我保守啦!佢哋有啲男女關係太親密(見到係2B级啦!佢哋係初中)、滿口粗口、會與同 ...

是否女仔講粗口?
女主動flirt,定係男主動flirt?
相信你講得出,就必有其事,只是嚴重程度如何而矣!

fatman69 發表於 21-11-26 21:07
是否女仔講粗口?
女主動flirt,定係男主動flirt?
相信你講得出,就必有其事,只是嚴重程度如何而矣!

青春期少男少女家教問題多過學校問題

事先聲明:講粗口我不認同, 但勁多傳統名男校D囝囝講得仲勁
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 fatman69 的帖子

男女都有。粗口我尚可接受,其他的我見到啲相成晚瞓唔著。唉!希望校方加强下德育教育啦!
PS我都識其他同學仔入又冇事的。共同點佢哋唔係純到白開水,反而OK。

gracelam 發表於 21-11-26 21:27
青春期少男少女家教問題多過學校問題  

事先聲明:講粗口我不認同, 但勁多傳統名男校D囝囝講得仲 ...

Grace
其實我重點係想知是否女仔都講粗口?
一間學校有男仔講粗口係好平常事,只是會否在不適合的場合講!
至於flirt亦是,男仔請粗口+撩女仔多年來男女校都常見,反之若女仔主動flirt撩男仔就有些問題了!

angelacms 發表於 21-11-26 21:48
回覆 fatman69 的帖子

男女都有。粗口我尚可接受,其他的我見到啲相成晚瞓唔著。唉!希望校方加强下德育教 ...

影埋相?真係有圖有真相!
女仔講粗口就真係要不得,只有B3校先會發生!

fatman69 發表於 21-11-26 21:52
Grace
其實我重點係想知是否女仔都講粗口?
一間學校有男仔講粗口係好平常事,只是會否在不適合的場合講! ...

宜家D女仔好open, 主動flirt男仔真係常有㗎喎! 嗱! B1a-B2a 中學我都聽過, 所以主要係父母冇乜點教十青春期賀爾蒙影響!

回覆 gracelam 的帖子

男女都有講粗口,佢哋自己講,冇同長輩講,我可當看不到。但同性Flirt仲cap埋圖,我跟唔到lee嗰trend
有人同我講Lee代係咁講笑,我真心笑唔出

angelacms 發表於 21-11-26 22:15
回覆 gracelam 的帖子

男女都有講粗口,佢哋自己講,冇同長輩講,我可當看不到。但同性Flirt仲cap埋圖,我 ...

所以父母要得閒同仔女傾吓計, 傾吓男女相處之道! 打好個底!

早前名女校條片都覺得宜家D年輕人真係.......

醒目開學勳章

angelacms 發表於 21-11-26 17:28

可能我保守啦!佢哋有啲男女關係太親密(見到係2B级啦!佢哋係初中)、滿口粗口、會與同 ...

我都相信冇乜父母希望仔女滿口粗口、掛住同男/女仔調情,不過又唔可以賴晒落學校度,我都識人讀緊,大致上同其他細路差不多,唔會特別曳。
最近都有單新聞牽涉傳統名女校師生"戀",唔通又賴個校長無好好管教老師?

醒目開學勳章

gracelam 發表於 21-11-26 21:58
宜家D女仔好open, 主動flirt男仔真係常有㗎喎! 嗱! B1a-B2a 中學我都聽過, 所以主要係父母冇乜點教十青春 ...
band 1都見過當街食煙、句句粗口(男女都係),真係令我對該校印象大打折扣

bobbob 發表於 21-11-27 11:09
我都相信冇乜父母希望仔女滿口粗口、掛住同男/女仔調情,不過又唔可以賴晒落學校度,我都識人讀緊,大致上 ...

果單並非師生戀,而係同未成年少女發生性行為,係刑事!呢間校近年都新聞多多。

醒目開學勳章

fatman69 發表於 21-11-27 11:25
果單並非師生戀,而係同未成年少女發生性行為,係刑事!呢間校近年都新聞多多。
...
似乎校長請人嘅眼光認真麻麻,咁多老師被告進行中。。。不過學校仍繼續被力捧,似乎家長嘅痛心疾首有選擇性

bobbob 發表於 21-11-27 11:35
似乎校長請人嘅眼光認真麻麻,咁多老師被告進行中。。。不過學校仍繼續被力捧,似乎家長嘅痛心疾首有選擇性 ...

名校"光環"可以遮蓋一切!

不過我都係覺得父母責任多過學校囉!

bobbob 發表於 21-11-27 11:35
似乎校長請人嘅眼光認真麻麻,咁多老師被告進行中。。。不過學校仍繼續被力捧,似乎家長嘅痛心疾首有選擇性 ...

Lee嗰世界咁多披羊皮的狼,又好難認清晒,家長要心水清些,學校幾好都要跟好。如果係一所學業、品格兼備的學校就堅值支持喇!不過香港教育制度,又真係有啲妄想
‹ 上一主題|下一主題