用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 哥哥讀緊地區一線,妹妹有SPK K1 offer
go

哥哥讀緊地區一線,妹妹有SPK K1 offer [複製鏈接]

哥哥讀緊地區一線津校,學校大約有55%升到Band1 (1A-1C)
妹妹依家係超細B讀緊地區幼稚園,但又以大B身份收到SPK K1 offer,SPK 升小大約收80%幼稚園,值唔值得重讀K1定係入哥哥間一線津校?
另外妹妹超細B都掌握到依家K1 既內容,重讀又有的怕浪費時間,錢唔係最大考慮因素。
   1    0    0    0

回覆樓主:

SPK 升小攻守兼備
大機會上SPCSPS 而 哥哥津校必收

Poyau 發表於 21-5-22 15:22
SPK 升小攻守兼備
大機會上SPCSPS 而 哥哥津校必收

係,所以糾結要唔要repeate 一年讀K1 做大B. 但妹妹程度可以升到K2的

回覆 babycat2017 的帖子

喜歡男女校跟哥哥讀地區一線, 喜歡女校就REPEAT SPK K1. 個人較喜歡女校, 而且覺得St Paul's Convent的女仔好presentable

去SPK 唔想repeat 又去考

babycat2017 發表於 21-5-22 17:44
係,所以糾結要唔要repeate 一年讀K1 做大B. 但妹妹程度可以升到K2的

SPK係有偏向收大女,自願留級並非少見~~~

babycat2017 發表於 21-5-22 15:10
哥哥讀緊地區一線津校,學校大約有55%升到Band1 (1A-1C)
妹妹依家係超細B讀緊地區幼稚園,但又以大B身份收到 ...

邊間一線津校先?聖雅各?~~~

mcl203 發表於 21-5-22 18:28
邊間一線津校先?聖雅各?~~~

哥哥唔係讀12網

mcl203 發表於 21-5-22 18:27
SPK係有偏向收大女,自願留級並非少見~~~

係啊,見個group 基本上都係11月到6月B

哥哥的津校,最多唔夠20%升B1A,spk 就80%升B1A,如果好在意中學banding同名氣,後者冇得輸,反正你有哥哥津校backup,進取啲,仲可以SPCS做backup,去抽傳統名津。這也是EK最常見的意見和做法。SPK 課程相當淺,基本上有返學就幾乎學識哂,銜接小一想安心啲,都要自己跟或出外補一補。

如果唔需要考慮學費,SPK

升小/升中都安樂好多,值得讀多一年,小朋友也可以玩多一年。依家的年代,唔使趕著畢業搵工賺錢。

學費唔係問題的話,就根本唔使考慮,去馬 SPCS。

係香港,有龍,揀龍,除非係個龍頭(中學部)好一般,但如果SPCS 都一般,係香港 for 女仔嚟講,剩落選擇亦不多,可能只有佐敦及九龍塘紅磚了….

另外,阿妹定咗,亦可專心諗阿仔將來升中

回覆樓主:

學費唔是問題,一定選SPK
大間Band1A傳統女名校中學係前面,你唔讀大把人年年插班考,好多人感謝你。

lskstephen 發表於 21-5-23 07:15
學費唔係問題的話,就根本唔使考慮,去馬 SPCS。

係香港,有龍,揀龍,除非係個龍頭(中學部)好一般,但 ...

佐敦/紅磚無一條龍幼稚園,所以SPK基本可以話係女仔可以揀的最靚龍幼。除非將來考小一目標係DGJS/SPCCPS,SPK學術方面可能唔夠用,要自己再出去裝備。

等樓主體會過大仔升中,就知龍校好處了

SPK啦,升中唔洗煩

多謝大家的回覆,其實妹妹上一年超細B時miss左無去到考SPK(雖然考左都100%唔會收)所以今年想去試下考,點知好好彩又收左。但幸福既煩惱又黎啦,因為睇左幼稚園page個邊話做大B其實好快無著數,又話repeate K1無著數,要repeate 都留返大個先repeate 所以就糾結要唔要留SPK個位。但好多謝大家既回覆我,你地既意見好有用,因為哥哥先小二,我未明升中玩法

b3410 發表於 21-5-22 21:01
如果唔需要考慮學費,SPK

多謝你,你最後個句講得好岩。但怕個女大個覺得點解自己遲左一年畢業(emoji)

b3410 發表於 21-5-23 07:37
佐敦/紅磚無一條龍幼稚園,所以SPK基本可以話係女仔可以揀的最靚龍幼。除非將來考小一目標係DGJS/SPCCPS, ...

我心目中個女讀到Marymount 小學已經好開心。DGJS呢的神級無考慮過

babycat2017 發表於 21-5-23 11:52
多謝大家的回覆,其實妹妹上一年超細B時miss左無去到考SPK(雖然考左都100%唔會收)所以今年想去試下考,點 ...

如果大女係幼和初小無少少優勢,就唔會有若干間私小/幼傾向收大女,可以起步一致啲和快啲上起跑線~~~

babycat2017 發表於 21-5-23 11:53
多謝你,你最後個句講得好岩。但怕個女大個覺得點解自己遲左一年畢業(emoji)
...

只會出現係一個情況比較明顯,若你囡囡高小有玩游/田徑項目,可能佢會發覺點解自己P5,同組出賽嘅師姊/他校對手係P6 生。不過,大女係SPCS/DGJS/SH Private呢啲小學都係常見嘅~~~
‹ 上一主題|下一主題