用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs GH
樓主: Ustapple
go

LH vs GH [複製鏈接]

但GH 有幾多會入返德小?

boojiji 發表於 21-5-25 17:33
但GH 有幾多會入返德小?

Deleted

Ustapple 發表於 21-5-25 08:02
我諗如果係KV vs GH
應該唔使諗都係GH?
因為大家模式好似類似
讀LH 你會想考咩小學?
如果最最終都係考直資私校,當然係GH ,習慣模式可以銜接小學,進可攻退可守。考過小一就知道係公海的情況。有龍揀龍,半龍都好過無龍。

如果考國制,德望出來都幾好。

唔知道根德深定GH 深呢?

我自己覺得根德好輕鬆唔係外間咁講

jennylady 發表於 21-5-25 20:31
讀LH 你會想考咩小學?
如果最最終都係考直資私校,當然係GH ,習慣模式可以銜接小學,進可攻退可守。考過 ...

Deleted

Ustapple 發表於 21-5-25 22:22
都係WKF, PK, 陳守仁,港同,優才,音小果啲
好似個模式同德小唔同咁
如果要考呢d... 讀德幼都大機會考到讀龍校唔代表不能向外考
而且好大機會收返入到德小
選擇權係你手

LH 係有機會零offer (其他幼稚園都係唔係針對LH)
玩過小一遊戲就知道
我剛考完小一,好明白有龍揀龍好緊要

唔明白咩叫父母背後發功
讀LH 父母involvement 應該比kv 多
讀kv  就無乜親子功課
小朋友好獨立自己攪掂

jennylady 發表於 21-5-25 23:05
如果要考呢d... 讀德幼都大機會考到讀龍校唔代表不能向外考
而且好大機會收返入到德小
選擇權係你手

點解覺得GH校風感到麻麻? GH校風唔差架喎升小有7-8成, GHK唔算chur, 小學都唔chur, 比地區一線小學功課還小, 考測背範圍都唔算多, 呢幾年升德中比率都超過75%, 不過中學就好甘喇..要好自律, 自我時間管理得好先讀得好

catf2 發表於 21-5-28 17:07
點解覺得GH校風感到麻麻? GH校風唔差架喎升小有7-8成, GHK唔算chur, 小學都唔chur, 比地區一線小學功課還 ...
我應該無講過德望校風唔好。不過就聽過不少舊生話唔會比自己個女讀德望。大概就係女校比較激烈,小圈子,詳細我都唔知。
我自己覺得德望成績又好,品德又好,係我最心儀的學校,但唔認同你話德望唔谷,至少英文已經教快一年。

至於升小,應該係得50%有直接offer ,其餘個20%類似係waiting,但最終大概75%上到小學。咁又有人考到更好自己走,所以升小應該好大機會。近呢兩年已經關係,係收多左自己學生,恢復正常就唔清楚。我地in 德幼,老師都講明德望唔係龍校,問家長點睇。

jennylady 發表於 21-5-30 01:58
我應該無講過德望校風唔好。不過就聽過不少舊生話唔會比自己個女讀德望。大概就係女校比較激烈,小圈子,詳 ...

直接offer一定唔止50%,呢3年好多第一輪已經直接收offer喇,你又係聽回來嗎?英文可能小一入去讀慣左就唔覺得谷,但同地區一線比較,功課量測考默真係唔算多,自己衝量一吓,校風唔記得上面邊位媽咪講麻麻啦!不過沒什麼小圈子呀…同學相處得都很好

回覆樓主:

呢兩年K3第一輪都出左78-80% offer上德小,仲要唔包放棄上德小,跟家姐去一線津校嘅。

如果LH完,都係考德小,就有龍揀龍,但目標唔只咁嘅就可以LH,但咁多間分校,去神校又有,零offer又有..感覺無咩保證,睇下家長點同佢Back up佢

catf2 發表於 21-5-30 07:17

直接offer一定唔止50%,呢3年好多第一輪已經直接收offer喇, ...
我知道到近年係收多了聽講因為疫情都儘量先收自己k3
朋友都話7-8成上到德小
以前一般係五成(我都係interview 前做過下資料搜集)

我覺得揀德幼好d
又無話讀德幼唔可以向外考
有半條龍墊底都好

希望七八成收返係真啦
真係安樂曬

回覆樓主:

以前一般係5成,應該資料錯誤喇…信應該信真正用家講提供的數字,讀左咁多年都未聽過5成,最小一年都超過6成。真正用家都識很多唔同年級的家長,資料比較準確

catf2 發表於 21-5-31 09:09
以前一般係5成,應該資料錯誤喇…信應該信真正用家講提供的數字,讀左咁多年都未聽過5成,最小一年都超過6 ...

5成係指升中,所以對於想要靚龍嘅家長就好擔心

但近年都升返至6-7成

另外GHK, 唯一唔好就係Take左德小就唔可以去大抽獎,但考直資私立就無影響

‹ 上一主題|下一主題