用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教基督教信仰的家長,禮賢vs福小
go

請教基督教信仰的家長,禮賢vs福小 [複製鏈接]

想請教基督教的家長,如果有禮賢同福小offer,會唔會因為考慮信仰因素而揀禮賢放棄無宗教的福小?

0    0    0    0

如果是我,不會因為宗教因素放棄福小。宗教培育方面,家庭的角色更重要。福小的課程設計用心,較有潛力。

heily123 發表於 21-5-22 13:55
想請教基督教的家長,如果有禮賢同福小offer會唔會因為信仰因素take 禮賢放福小?
...

福附 無宗教

我覺得宗教好重要。雖說家庭角色很重要,但而家教會崇拜咁唔穩定(睇下崇拜係最後階段先可以重開⋯),如果冇得返教會時期可以係zoom或者實體返學有詩歌祈禱的時間感覺上已經爭好遠了
利申:我只係幫仔報緊幼稚園,都諗緊名校 vs 宗教學校)

Poyau 發表於 21-5-22 14:54
福附 無宗教

因為福附無宗教,我地有宗教信仰,我哋好想小朋友在宗教學校讀書,福小學術語景好,禮賢就有相同宗教背景,所以唔知揀邊間。

heily123 發表於 21-5-22 15:13
因為福附無宗教,我地有宗教信仰,我哋好想小朋友在宗教學校讀書,福小學術語景好,禮賢就有相同宗教背景 ...

如樓上所言 宗教培育家庭角色重要
學校無宗教 起碼無宗教不同出問題

Poyau 發表於 21-5-22 15:16
如樓上所言 宗教培育家庭角色重要
學校無宗教 起碼無宗教不同出問題

謝謝

你有猶豫,心中已經決定左

想請教基督教的家長,如果有禮賢同福小offer,會唔會因為考慮 ...

視乎你有幾想小朋友的生活融入信仰,即使同為基督徒,不同家庭對信仰的擺位也有不同。我們選學校基督教是首要考慮,其他人未必理解或認同。在基督教學校讀書,不只是多科宗教讀,而係日常的校園生活也會有信仰原素,例如午飯前祈禱,小朋友習慣了,在家在外用膳也會自動祈禱。如在非基督學校讀書,要小朋友謝飯祈禱可能有啲難。又例如學校每天上課前有早禱和唱詩時間,小朋友習慣一天是由讚美主開始,測試考試時也會一同為此祈禱。

更何況,禮小也是一間很好的學校,即使唔考慮宗教,你只禮小vs福小,都會有人選禮小

WinnieCatCat 發表於 21-5-22 16:18
視乎你有幾想小朋友的生活融入信仰,即使同為基督徒,不同家庭對信仰的擺位也有不同。我們選學校基督教是 ...

謝謝你

都想借位請教其他家長,如果選非宗教學校的話,在家中怎樣及用幾多時間培養孩子生活融入信仰?

其實你要珍惜有宗教信仰的學校,據我所知有部分本身有教會背景的學校,
已經開始勸退註校教會離開。

hkhk002 發表於 21-5-22 22:29
其實你要珍惜有宗教信仰的學校,據我所知有部分本身有教會背景的學校,
已經開始勸退註校教會離開。
...
當真?
有教會背景既官津同直資學校,基本上該教會就係辦學團體喎!可以勸退?(即係叫老細唔好做摺咗間公司?)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想請教基督教的家長,如果有禮賢同福小offer,會唔會因為考慮 ...

心中有掙扎,其實已經有答案。

利申: 我會揀禮小
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題