用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友好反判
go

小朋友好反判 [複製鏈接]

5年級了還有2星期考呈分試,唔溫習。最大問題連功課都拖到最後先做,搞到夜瞓。就算收埋IPad,佢都可以畫畫搞其他野,唔快快趣完成。同佢好好地講唔聽,甚至會發脾氣,根本逼佢唔到。
讀書好似為我讀,不是為自己。老師話佢學校好乖係靜d,估唔到佢係屋企咁樣。
真係擔心讀1間差既中學,人地發力,佢就原地踏步。皇上急,太監唔急,難教
   1    0    0    0

女仔定男仔?唯有慢慢解俾佢知利害

女仔

佢一直都係唔鍾意讀書、做功課,定係突然咁樣?

呈分上好中學係緊要,但上到之後仲有讀落去的問題,你要搵到佢點解唔肯做唔肯溫,咁唔在乎的理由。否則,而家佢仲細,你可以用父母的威嚴夾佢溫,升中後仍有漫漫長路。

女仔差唔多青春期,我朋友個女都變左另一個人咁...你要加油

sweetapplebb 發表於 21-5-22 11:27
5年級了還有2星期考呈分試,唔溫習。最大問題連功課都拖到最後先做,搞到夜瞓。就算收埋IPad,佢都可以畫畫 ...
非常明白你的無奈, 好似一條蛇鞭極都係一條蛇咁。
你要事事一對一, 人釘人咁教先有進展, 唔係一睇少眼就發夢。但幫得太多呢, 又驚佢太依賴, 唔知幫得佢幾多年。

放手呢, 成績立即下滑, 怕佢派去間band 3學壞, 唔知幾時先開竅, 或到開竅個時已落後太多。

回覆 sweetapplebb 的帖子

自從4年級疫情開始改變,整個人鬆曬.同埋反判期,唔會聽人講,講得多,嫌囉嗦。我返part time冇可能一直叮住佢。返半日學番屋企,叫佢做功課唔做,拖到夜晚先做,大家都唔够瞓,我又要早起身,返工冇停過手,還要買餸煮飯,身心疲倦。

叛,不是判

sweetapplebb 發表於 21-5-26 19:20
回覆 sweetapplebb 的帖子

自從4年級疫情開始改變,整個人鬆曬.同埋反判期,唔會聽人講,講得多,嫌囉嗦。 ...
完全明白, 很多小朋友疫情, 由於太耐無返學, 成個人散了, 疫情前都唔錯的, 但疫情後真係無野講, 始終係細路, 一鬆散左就好難捉番緊。
加上青春期, 你千萬不要同佢硬碰硬, 要循循善誘, 用其他方法代替講的方法。

另外, 可否一星期可否買一兩次外賣, 咁晚上可多些時間自己休息, 和顧下囡囡。

回覆 宮二 的帖子

謝謝提點!

回覆 rainbowcov 的帖子

謝謝回應,好提議!

有時自己唔忍心罵佢,我個都會駁嘴,只可以靠功課班姐姐搞定佢每日功課温習。
‹ 上一主題|下一主題