用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位獲派首志願%
go

升中派位獲派首志願%

醒目開學勳章

去年全港獲派首志願係77%, 包括左自行。甘有的小學咪有公佈獲派首志願%既,甘係咪都有包括自行呢?

piglet0529 發表於 21-5-21 18:14
去年全港獲派首志願係77%, 包括左自行。甘有的小學咪有公佈獲派首志願%既,甘係咪都有包括自行呢?
...
呢D數字根本唔重要
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-5-21 18:25
呢D數字根本唔重要

呢堆數字,嚟自新鮮熱辣宣布殺校嘅香島道官立
第一志願69%,首三志願100%,但因收生不足而殺校
咩叫做靚條數,好明顯啦

Charlotte_mom 發表於 21-5-21 19:21

呢堆數字,嚟自新鮮熱辣宣布殺校嘅香島道官立

入頭三志願是100% , 但係睇到應該係各學生選校策略保守得好緊要

piglet0529 發表於 21-5-21 18:14
...

小學公布%應包括官津自行同直私

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-5-21 18:25
呢D數字根本唔重要

只睇入首志願,可能有的意思掛?

JojoDad    發表於 21-5-22 16:54

你仔要等抽獎?其實無咩好做,預備好扣門D野就分散下注意力去其他方面

piglet0529 發表於 21-5-21 22:29

7成人大抽獎靠隨機号碼中乙一首志願有何意思
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

咁你不如睇下呢間學校:

https://www.swcss.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=3057&mode=published&lang=zh
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

意義何在?

如果間學校為做靚首三志願%,夾硬叫學生揀低一個Band,咁條數一定靚。

唯一可能得知嘅意義:
家長聽學校講既百份比

回覆 piglet0529 的帖子

獲派首志願%當然包含自行

hkpapa852 發表於 21-5-23 14:46
咁你不如睇下呢間學校:

https://www.swcss.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=3057& ...

過去十年有2015年首志願率100%
亦有2014年無小六畢業生(原因?)
升中名單試過得1間B1官津/直資
2020年算好但首/首三志願率反而低

新會2020年升中學校名單
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 3+1+0=4間
B2A-1C 0+0+1=1間
B2 1+3+0=4間
NR^^ 1+4+1=6間
本地 5+8+2=15間
國際 1間
總數: 16間 (100%)

B1 3+1+0=4間
SJC 英皇 | SSGC / 坑真

B2A-1B 0+0+1=1間
直資: 中基

B2 1+3+0=4間
聖類斯 |
金文泰 劉永生 維官

NR 1+4+1=6間
鴨真 培德 |
樂善堂梁銶琚 / 香港仔浸呂 陳白沙
直資: 匯知

國際 1間
港島(ESF)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
^^ 包括部份坊評B2及B3校

2019-2020年度升中派位結果
https://www.swcss.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/component/popup_news.php?type=&id=940&lang=zh

Poyau 發表於 21-5-26 12:28
過去十年有2015年首志願率100%
亦有2014年無小六畢業生(原因?)
升中名單試過得1間B1官津/直資

其實唔止呢啲學校 有啲無寫出黎

vta137 發表於 21-5-30 13:03
其實唔止呢啲學校  有啲無寫出黎

無寫連有無B1亦是個謎······

Poyau 發表於 21-5-30 19:42
無寫連有無B1亦是個謎······

呢間學校老師唔太比意見家長,同埋比較保守,有家長自己博反而入到抽到band 1b熱既學校,老師話b2。應該唔止15%band 1生

同埋佢有幾間誇學生抽入左區無寫,佢主要寫中港島