用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不用拍片個個都有得in的直私
go

不用拍片個個都有得in的直私

請問有冇人知道哪間直資私立小學,在上年(21/22入學)考小時,係唔洗拍片 個個申請得就一定有得in?而唔係在拍片階段西左一堆人先有得in?
想預測一下今年會點考,謝謝!
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

已知似乎kts個個申請人都有得in好公平

更正:kts 2022-23年度個個都有得in

yancb 發表於 21-5-21 17:55
請問有冇人知道哪間直資私立小學,在上年(21/22入學)考小時,係唔洗拍片 個個申請得就一定有得in?而唔係 ...
KTS 係1st and 2nd 都拍片喎,完全唔使見人

Yw 陳守仁 港同

請問有冇人知道哪間直資私立小學,在上年(21/22入學)考小時,係唔洗拍片 個個申請得就一定有得in?而唔係 ...

見《九龍塘小學》分享要拍片無面見

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3848782

以我所知 禮賢 九龍灣聖約瑟 福附
其實因舊年疫情嚴重 好多都不是全部in 但今年如疫情如不太差 應該又唔同玩法

CXW 發表於 21-5-21 21:36
KTS 係1st and 2nd 都拍片喎,完全唔使見人

我見佢個網話黎緊今年個個都有得in...所以估唔似上年咁樣

Kenji0105 發表於 21-5-21 22:08
Yw 陳守仁 港同

謝謝(emoji)(emoji)

Monchichi110 發表於 21-5-22 18:52
其實因舊年疫情嚴重 好多都不是全部in 但今年如疫情如不太差 應該又唔 ...

謝謝

仲有德雅

你是在說反話嗎?Kts 的2021一22小一收生,系全程拍片,1st in,及2nd in都拍片,無見過任何人。睇怕你收錯料了。

今年真系無拍片全in的有 TSL,YW 及港同。

KTS first in 拍片唔係人人有得in , 有人 reject 架

我仔就係其中一個被reject

查詢 2022/2023年度小一學位申請(2022年9月入學)
所有申請者均獲第一輪面試機會,並只須考生出席;
部分申請者將獲邀進入第二輪面試,屆時家長及考生均須出席

2021年入學 原先版本
2020.11.9-15 網上申請
2020.11.24-26 交文件
2020.12.18-21 親自面試

12.3 通知   2020.12.18-21 親自面試 變為 第一輪交片段
2.8 通知 3.11-12 交第二輪片段

所以我認為不可能有些申請人不能交第一輪片段呢

救恩、港同1st round係zoom in
福附兩round都係面見

Monchichi110 發表於 21-5-22 18:52
其實因舊年疫情嚴重 好多都不是全部in 但今年如疫情如不太差 應該又唔 ...

禮賢21/22入學,應該係全部有得in。
當個好爸爸

Kenji0105 發表於 21-5-21 22:08
Yw 陳守仁 港同

陳守仁21/22入學的面試,第一、第二都有得面見,取消了第三輪家長面見。
當個好爸爸