用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教VS聖心私小VS港同
go

高主教VS聖心私小VS港同   [複製鏈接]

小女: 6歲, 愛閱讀, 愛觀察, 記性好, 語文有少少天份, 不愛寫中文字, SEN, 如何取捨?

15    0    0    0

非用家,但睇落港同好似好啲。

回覆樓主:

考慮吓心儀男女校定女校
港同一條龍上B1A書院
聖心私有B1B直中 近9成升B1

西灣河過去港同好方便,我覺得除非有特別要求,否則應該揀港同。

aaffccdd 發表於 21-5-21 09:51
小女: 6歲, 愛閱讀, 愛觀察, 記性好, 語文有少少天份, 不愛寫中文字, SEN, 家住西灣河, 如何取捨?
...

我覺得港同啱你囡囡多啲

小女: 6歲, 愛閱讀, 愛觀察, 記性好, 語文有少少天份, 不愛寫中文字, SEN, 家住西灣河, 如何取捨?
...

呢個係個人想法,睇吓樓主會唔會考慮
第一,個人喜歡傳統學校
第二,個人認同no pain no gain,真小人好過偽君子,即擺到明都係緊張成績,但打正旗號話從遊戲中學習,但到高中時一樣谷,拔尖但補底欠奉
第三,如果女,喜歡單性學校,女仔小圈子男女校都有,小朋友性格開朗和善,度度都有好朋友,我考慮係女校適合女仔既課程及設施,單性學校,校方容易安排及控制
第四,舊生網絡
第五,中學banding

以上各種考慮:我選擇徘徊在聖心及高小之間。

...

我揀聖私~~~

PTL_L 發表於 21-5-21 18:10
第一,個人喜歡傳統學校
第二,個人認同no pain no gain,真小人好過 ...

補充多少少,徘徊的原因是,2聖心爭入書院,內部課程唔會輕鬆(朋友呻),如果是其他同級女校但升直中率高既,我都會揀女校。高小,女少男多,女仔有著數,課程不淺,但亦讀得不吃力。升中除RC打底下,外闖成績都唔錯,但輪外闖能力應該冇聖私咁好,不過輕鬆度卻比聖私輕鬆,引證剛才所講,no pain no gain。要考慮係,對女仔嚟講,設施上仍有改善空間。

第一,個人喜歡傳統學校
第二,個人認同no pain no gain,真小人好過 ...

路過,因有港同offer vs 另一間傳統男校,都好多人叫揀港同,因愉快學習成績好,working mum會較細壓力
但我睇法同你好似,個人覺得跟學校谷易過自己谷/升中後先谷,而且相信傳統學校教出學生有該校氣質,加上校友network較強

所以如我係樓主會揀聖心,大前提最緊要媽媽睇得開成績,唔要求最top,中游升中就ok

希望我自己都無揀錯啦

mastermama 發表於 21-5-21 19:34
路過,因有港同offer vs 另一間傳統男校,都好多人叫揀港同,因愉快學習成績好,working mum會較細壓力
但 ...
已經揀咗,就要堅守自己想法,冇人比自己更清楚自己小朋友,朋友意見可作參考,即可聽完就算。小朋友潛力無限可能,有時要大啲先可以真正睇到強弱,再對症下藥。

唔知樓主的女要唔要SEN支援,私校係無支援,而直資係有的。

回覆樓主:

同意樓上 要睇返需要什麼類型的支援
學校有冇 SEN唔可以純睇學術
我會傾向港同

邊類sen?

我會揀港同,我鍾意活動教學,麻麻地谷同傳統嘅學校,同埋我鍾意男女校多d

...

不愛寫中文字就間間都唔得㗎啦
你手上2間傳統,睇你個人啦

atny 發表於 21-5-22 11:35

我都有諗過呢個point,唔鍾意中文就真是間間都有困難,不過高小常識都1:5比例的中英,即如6本常識,會係5本英常,1本中常,數學亦是中數,英數各佔一半,可能好啲掛。我估聖私都係英多於中。

atny 發表於 21-5-22 11:35

我仔不愛寫字,但係一間活動教學學校生存到喎

最近中文說話評估上堂無乜野好做,佢同同學無啦啦係到寫笑話互相分享,返黎話其他同學寫字好靚,我要寫多啲靚啲先得。

...

都想知咩sen?

第一,個人喜歡傳統學校

路過,咁如果協恩同CKY,又會點樣選擇呢?

HHYip 發表於 21-5-22 12:16
路過,咁如果協恩同CKY,又會點樣選擇呢?
CKY我唔熟,如果以我的考慮,我會揀協恩。
‹ 上一主題|下一主題