用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校轉本地學校
樓主: AnBird
go

[其他] 國際學校轉本地學校   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 21-5-26 12:37
係講就講清楚D,cky 2018 年有132 考生考GCSE, 兩年後有92人考 ib,  少了3成,每年大約有3成多人不考 ib,  ...

當初開學前我針對呢個問題直接問校方,為保障 privacy 我唔講明年份。佢講左對上5年當中,因為 IGCSE 唔夠分升上去DP 既大約每年1-5個;我問既一年正好有1個。prospectus 要求IGCSE 要3B、3C 就上得 DP,公開成績 ~96% A*-C,要篩走3成校方用咩理據去勸退呢?

勸退、留級,有。如果用 local school 男神津既角度去睇,大家都係龍校,上唔到唔比上,家長會覺得合理;如果用 IS 齊上齊落角度,就覺得唔合理。為保公開成績?定為左唔勉強能力不足既學生?

我認為落差出現系呢度,CKY 呢種 PIS 正好落系 IS同LS之間。你用 IS角度去睇佢,咁你一定唔滿意;當佢 LS,又完全唔係果回事。

993rs 發表於 21-5-26 13:26
當初開學前我針對呢個問題直接問校方,為保障 privacy 我唔講明年份。佢講左對上5年當中,因為 IGCSE 唔 ...

我又講下我聽返嚟的情況,你係現時家長應該可以問清楚D。有cky 中學家長話,大約year 9開始,學校會派英國A level資料比個別同學仔,大意係這個適合你多D,但又唔會迫你走。 從另一角度,如果孩子真的未必適合ib考試制度,早D作安排係好事。

嗱,我仲戴緊頭盔,唔上ib唔代表上唔到,每人有自己選擇

回覆 poonseelai 的帖子

我認識幾個小朋友讀CKY(從小學讀到中學),家長話初中開始會要求一些學生留級,大概每年每班一至三個。

回覆 Moonlight819 的帖子

你提到可信度,其實大部分人見到她連續三個不同post中的“assent” “扭典” “publich”,然後再用的解釋是“我不是追求完美language”... 再加中間不想再重複的無數神奇的對答邏輯,都會嚇到避而遠之吧。大家有眼睇的。哎,與其話人地講自己讀緊的學校唔啱,不如睇下自己作為用家展現咗d咩俾大家睇啦。

poonseelai 發表於 21-5-26 13:43
我又講下我聽返嚟的情況,你係現時家長應該可以問清楚D。有cky 中學家長話,大約year 9開始,學校會派英國 ...

即是學校將預計考IB成績不太好的同學叫他們轉考AL, 怪不得IB考出來的平均分那麼高!

回覆樓主:

半日無睇,如此熱鬧,ek好耐無試過。犀利!

我又講下我聽返嚟的情況,你係現時家長應該可以問清楚D。有cky 中學家長話,大約year 9開始,學校會派英國 ...

剛剛問咗CKY Y9家長話冇聽過喎⋯⋯

Moonlight819 發表於 21-5-26 13:54
即是學校將預計考IB成績不太好的同學叫他們轉考AL, 怪不得IB考出來的平均分那麼高!
...

冇辦法,IB難啲嘛!

BHA 發表於 21-5-26 13:59
剛剛問咗CKY Y9家長話冇聽過喎⋯⋯

我都有cky家長朋友話冇聽過,如果自己孩子冇收 Alevel 資料未必知,收到亦未必四處話比人知,報料比我個朋友都係問其他年級家長,佢聽到後都有D擔心,因為冇準備出國,仲問我香港有那間讀 A level

Jane1983 發表於 21-5-26 13:58
半日無睇,如此熱鬧,ek好耐無試過。犀利!
唉,大概因為有人搵到同類,越講越離譜。從批鬥WKF,轉向批鬥CKY

好彩EK多正常家長,討論的基礎是互相尊重。我也無興趣知道的果幾位家長的小朋友讀緊邊間學校,費事覺得難堪。

Jane1983    發表於 21-5-26 14:50

conniewktang 發表於 21-5-26 14:01
冇辦法,IB難啲嘛!

所有公開試都難,各有各難,ib好多寫作,又要兩個語文,偏理科未必啱,A level 可以考哂3科 phy, chem bio, ib衹可兩科 science

poonseelai 發表於 21-5-26 14:17
所有公開試都難,各有各難,ib好多寫作,又要兩個語文,偏理科未必啱,A level 可以考哂3科 phy, chem bio ...

語文唔好,IB唔會得,但讀AL反而可以(操卷),我覺得IB的要求是遠超過AL純Exam的level!

poonseelai 發表於 21-5-26 14:17
所有公開試都難,各有各難,ib好多寫作,又要兩個語文,偏理科未必啱,A level 可以考哂3科 phy, chem bio ...

我都覺得係各有各優,以選科/小朋友能力為先去睇下考邊樣/邊科最理想,幫佢入理想大學和科目

大家可以展開理性討論唔駛帶頭盔。

下面有家長回應左;以前跟高年級家長討論時亦未聽聞過。不過上面講每年 within 5個上唔到 DP既學生,學校係會幫佢地搵合適既 alternatives。唔知係咪講緊同一樣野

poonseelai 發表於 21-5-26 14:06
我都有cky家長朋友話冇聽過,如果自己孩子冇收 Alevel 資料未必知,收到亦未必四處話比人知,報料比我個朋 ...

其實為自己好,有D學生的確讀A level更易取好成績,根本不需等學校「提」。
朋友兒子正是CKY之後到外國A level, 由於數理強寫野弱,他修Phy Chem Maths等A*巳順利入medic. 佢話如果IB佢languages 同humanities 拉低哂D分一定入不到。
有資源就有選擇。

windwindbaby 發表於 21-5-26 13:53
回覆 Moonlight819 的帖子

你提到可信度,其實大部分人見到她連續三個不同post中的“assent” “扭典” “ ...

sun rises fromm the east。唔知你會唔會否定我呢個說法

我係有所不足,日後會盡量做 poofreading 先出 post。多謝指教

回覆 993rs 的帖子

可否解釋什麼是“fromm”?

windwindbaby 發表於 21-5-26 14:34

可否解釋什麼是“fromm”?

太離題了,不如私訊我?

964000 發表於 21-5-26 14:26
其實為自己好,有D學生的確讀A level更易取好成績,根本不需等學校「提」。
朋友兒子正是CKY之後到外國A l ...

多謝你的“多謝指教”,感激你對我提出的問題的肯定。尊重是earn返來的,如果你想要人地尊重你,行出來企出來講野做野是matter的。比如你大方承認寫post語言方面的疏忽,並承諾會提高,這件事是會earn到人尊重的。

我從來對事不對人,有理有據有邏輯,用合適語言傳達出來,就會earn到別人尊重。
‹ 上一主題|下一主題