用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真 vs 啟基 vs 啟思
go

崇真 vs 啟基 vs 啟思

爬文唔係太多人講啟基。

想問吓男孩子,活潑好動,多鬼主意,自理能力強。地點3間差唔多,如何比較這三間學校?唔該

如果三間比較 , 唔考慮錢 , 我會排 崇真 >> 啟思>>啟基
崇真 , 學術應該係最好 , 升中考其他區中學應該會比較有優勢
啟思 , 中學屬九龍塘區
啟基 , 據說小朋友讀得開心 , 但升中成績亦一般  

回覆樓主:

啟基可參考以下分享

《啟基小學的用家》
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3853447

唔該各位

三間學校的畢業生 到了中學都有不少比例會出國讀書尤其是啟思小學

啓思小學評價多數都幾好,不過我都擔心英文能力是否夠⋯

clean112 發表於 21-5-21 17:28
啓思小學評價多數都幾好,不過我都擔心英文能力是否夠⋯

我都係呀,所以呢個都係一個考慮嘅因素。驚之後好難考其他學校

AudreyLili 發表於 21-5-24 16:53
我都係呀,所以呢個都係一個考慮嘅因素。驚之後好難考其他學校

不過針無兩頭利。揀得啓思就係鐘意學校理念。我亦是覺得中文難學過英文,而且我亦都打算送小朋友出國,咁之後接觸中文機會更少⋯

clean112 發表於 21-5-26 22:20
不過針無兩頭利。揀得啓思就係鐘意學校理念。我亦是覺得中文難學過英文,而且我亦都打算送小朋友出國,咁 ...

講得好啱呀,針冇兩頭利,唯有睇吓邊樣野自己覺得最重要。

中文我覺得將來係好重要,見到而家好多細路仔都比較抗拒中文,包括我自己個仔,所以都要諗吓方法令到佢哋起碼願意去學

AudreyLili 發表於 21-5-26 23:02
講得好啱呀,針冇兩頭利,唯有睇吓邊樣野自己覺得最重要。

中文我覺得將來係好重要,見到而家好多細路仔 ...

Yes,所以我唔諗太多啦,真係讀咗小一唔適合,小二再插班亦都大把學校揀。定D嚟