用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 元朗啟信好唔好
go

元朗啟信好唔好 [複製鏈接]

新手一問🙇🏼‍♂️想知一下元朗啟信之現在情況,此校好唔好?
   0    0    0    0

請留意位於元朗的啟信小學冇參加中學排位,即時話啟信學生的成績沒有呈上教育局,如果你打算中學或小學期間轉去外國讀我覺得還可以。。。同埋校風比較自由,我見好多女仔全部都油晒指甲油的因為我不是用家我不能夠評論,但是因為門口有我屋苑的穿梭巴士,所以我經常看到學生。

譚何蓉頣 發表於 21-5-20 09:40
請留意位於元朗的啟信小學冇參加中學排位,即時話啟信學生的成績沒有呈上教育局,如果你打算中學或小學期間 ...

啟信校曆表有P.5呈分試 是否改咗?

https://elchkls.edu.hk/download/Resource/webpage/2020-21%20School%20Calendar%20%20r2.pdf

3/6-8/6 下學期期考、P.5呈分試

回覆 Poyau 的帖子

啊!!謝謝更正啟信是元朗區為數不多的英小,因為在2016年建校的,所以未知升中派位情況呢

譚何蓉頣 發表於 21-5-20 11:38

啊!!謝謝更正啟信是元朗區為數不多的英小,因為在2016年建校的,所以未知升中 ...

不用客氣
明年(2022)才有第1屆小六畢業生?

回覆 cwchyf 的帖子

之前識得一個小朋友入去之後轉到大埔德粹,佢媽媽話始終學校太新同埋資源上唔係太理想,如果你住元朗可以考慮下李宗德,因為我都係聽番來,但最好自己多啲了解

唔知21定22年度係P.6升中呢,都好想睇下作為元朗區極少量英小的啟信嘅升中成績,希望佢會公布啦

回覆 譚何蓉頣 的帖子

第一年無基數評估點計法?
我估計都係1/3咁.....
要幾年至會有好成績
不過係要睇佢地所謂B2出去叩門的競爭力至真

譚何蓉頣 發表於 21-5-21 08:27

唔知21定22年度係P.6升中呢,都好想睇下作為元朗區極少量英小的啟信嘅升中成績,希望佢 ...

據簡介會 2022年第1屆小六畢業

官网更新了,最新消息有DGS, SPCS,GHS, 邓显,元朗信义,崇德,圣公会陈融,SMC,基崇,李兆基等中学

譚何蓉頣 發表於 21-5-21 08:27

唔知21定22年度係P.6升中呢,都好想睇下作為元朗區極少量英小的啟信嘅升中成績,希望佢 ...

啟信2022年升中派位結果

https://elchkls.edu.hk/rIndex

2021-2022年度 升中派位結果

本校第一屆小六畢業生升中派位成績優異,入讀以英語作為主要授課語言中學(EMI) 72 %,EMI及有英文班中學90 %。

恭喜應屆畢業同學,亦感謝全體學生、家長和老師共同努力,天父的眷顧,讓我們有這美滿的成果。

本年度小六畢業同學獲派以下中學(排名不分先後):

*以英文為主要授課語言(EMI)中學     
^有開設英文班中學

*基督教香港信義會元朗信義中學   
*基督教香港信義會宏信書院
*基督教香港信義會心誠中學
*天主教崇德英文書院
*香港青年協會李兆基書院 
*中華基督教青年會中學
^中華基督教會基朗中學
^新生命教育協會平安福音中學
*聖瑪加利男女英文中小學    
^博愛醫院鄧佩瓊紀念中學
^金巴崙長老會耀道中學
^天水圍香島中學
^屯門官立中學
^元朗公立中學

*拔萃女書院
*德望學校
*寶血會上智英文書院
*香港道教聯合會鄧顯紀念中學
*聖公會陳融中學
*官立嘉道理爵士中學(西九龍)
*基督教崇真中學
*羅定邦中學  
*林大輝中學
*港青基信書院
*國際基督教優質音樂中學暨小學
*大光德萃書院
^東華三院辛亥年總理中學
*Nord Anglia International School Hong Kong

回覆樓主:

今年小六升中派位見學校網站
http://elchkls.edu.hk

回覆樓主:

據官網,92%入EMI, 包括女拔,德望,聖保祿,鄧顯,元信等

想問有無用家可以分享下😊小朋友學校係咪英文溝通為主?學校係happy school?
課程深唔深,多功課測驗嗎?
Thanks 🙏🏻因為想幫小朋友考依間小學想了解下

回覆 winky914 的帖子

课程跟书本,功课一般半小时到一小时,有时多一些。日常沟通语言看学生,有的用英文多些,有的用中文多些,书面交流英文为主。抽奖放榜前60%以上有offer,根据官网数据95% EMI,100%有英文班。首年按1/3分band,粗略估计大概50%左右有band 1 offer(50%非官方信息)。有呈分试报教育局,没有听说女生涂指甲,上面那个贴可能搞错学校了。

回覆 happyjaguar 的帖子

Thanks😊咁聽落應該係傳統型教學?定都多活動探究既課程?
你小朋友返學開心嗎?

回覆 winky914 的帖子

sorry,不了解活动型教学和传统教学的区别,但小朋友很开心

我小朋友收到offer,想了解多點學校,謝謝你
請問老師有愛心嗎? 一班大約有幾多人?

回覆 cat1118z 的帖子

接触过的老师都有爱心,小朋友上学是很开心的,所以我推测其他老师也都很好。每班人数现在不清楚哦,简介会应该有讲吧。我们一年级的时候5个班每班25人,到六年级只剩下一半人分三个班,每班20人左右,所以我估计可能20~25人。

請問啟信嘅英文課係咪由外籍老師教?
‹ 上一主題|下一主題