用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1-樂基vs SC
樓主: happymeme
go

K1-樂基vs SC [複製鏈接]

快樂火雞 發表於 21-5-17 09:31
SC有樣唔好,成日會被强檢停課,今年好似三次定四次了

係,疫情下大校就有呢個麻煩,基本上好容易就要強檢同停止面授

happymeme 發表於 21-5-17 10:15
但我記得都有CKY, SFA等!不是全津校呀
極少人 ... 極少人 有 CKY, SFA ( 1 or 2 students only ) .... 同 我 4-5 年前 睇 佢 張派位 好唔同

不過 ( 双呂 一胡 培基 ) 一線津校, 都係 極好學校, 睇過 近 3 年, 考到 top 1 - 5x, 都有 沙田 b1a - b1b 中學津校 offer

wccfgoldcard 發表於 21-5-17 09:46
我都 放咗 LH, 認識 LH 小朋友 冇 offer, 呢 5 間 ( St Cat, KV, 樂基, 劍鳴, LH 凱帆/LH 青衣 ) 黎講 是旦 ...

Agree with you. 呢幾間有好offer的家長必有努力,間間差不多,不存在邊一間唔駛出力但又有神小。

HK-CR7 發表於 21-5-16 10:08
係呢度黎講得LH先讀得過 其他都不值一提 所以呢兩間黎講是旦一間都一樣 揀間近屋企就得
...

你唔係揀咗讀SC嘅咩?

happymeme 發表於 21-5-17 08:50
其實呢個post 係問SC vs 樂基,唔知又點解變咗講LH! LH家長也未免太敏感。

有冇樂基用家可以指教下?
同埋 你 要 査下 今年 有冇 校巴 直達, 你 住 沙田 都好 ... St Cat / 劍鳴 / LH 凱帆/LH 青衣 唔係 一定 有 校巴 到 , 好似 我住 火炭, 劍鳴 / LH 凱帆 今年 冇 車 直達, 最近 上車 要 大圍 上, 睇 你 有冇人 送 佢 上學.

wccfgoldcard 發表於 21-5-17 09:46
我都 放咗 LH, 認識 LH 小朋友 冇 offer, 呢 5 間 ( St Cat, KV, 樂基, 劍鳴, LH 凱帆/LH 青衣 ) 黎講 是旦 ...

Agree!呢個都係我經過多次研究調查得出嘅結論,所以我都揀左樂基,近近地,行路返學都好重要

HK-CR7 發表於 21-5-16 14:46
你同我一樣放左LH 留SC 揀間適合自己既就得 我都有朋友讀緊LH 佢地真係好鬼進取 外補加興趣班每日排到密麻 ...
唔知你小朋友讀到K2未,其實SC K1 係輕鬆,去到K2 係非常戰鬥格,所有野突然快左深左,老師對小朋友要求亦提高不少,就係想喺日常中訓練到佢地更有效率更醒目。樓上講得冇錯,SC 唔係冇搞升小支援,只係冇開個班星期六請學生返去特訓,唔代表做得少。我大嗰位讀SC時大把同學1日走2場ECA。你唔需要妖魔化LH,而我相信LH 唔會迫家長去課後惡補。我心目中兩間都係好學校。

利申: 大嘅讀SC已畢業,細嘅準備讀LH,只因想試新嘢。唔係SC 唔好,而家日日仲用緊SC 教材幫細嘅鞏固基礎

gabejang 發表於 21-5-18 12:32
唔知你小朋友讀到K2未,其實SC K1 係輕鬆,去到K2 係非常戰鬥格,所有野突然快左深左,老師對小朋友要求亦 ...

欣賞你咁有勇氣留呢個言。其實唔難發現在EK某幼稚園的個別支持者對Lh有一種敵對感,vice versa就唔多覺。可能愈來愈多人用呢個後起之秀同 呢間老牌名校比較啦。

坦白講兩間幼稚園無論規模、路線、考小成績、所收學生類型都愈來愈相似,咸魚青菜各有所好,唔需要妖魔化另一間既。

EK只會愈來愈少Lh用家敢分享,因為讚好又會俾人話打手又諷刺又盛。

回覆 DengCK 的帖子

你咁樣回寫咁多俾人覺得LH家長好介意,其實我諗就好小事就此算吧
兩間的offer group 我都有入,
公道講兩面家長都好nice,都無係group內講對家壞話
因為都知2間都係好學校

總之結論最後選近就是了!爭扎位係龍唔龍校

kidscostume 發表於 21-5-18 19:05
回覆 DengCK 的帖子

你咁樣回寫咁多俾人覺得LH家長好介意,其實我諗就好小事就此算吧

我只係覺得部分留言對Lh同佢哋家長都好唔公道。whatsapp group內有名有姓有電話,當然不會惡言相向了。

不過我同你一樣,覺得兩間一樣好,我之前的留言也可證明。

即管睇睇兩間學校日後發展如何。

DengCK 發表於 21-5-18 18:01

欣賞你咁有勇氣留呢個言。其實唔難發現在EK某幼稚園的個別支 ...
有良性競爭係好事
回樓主
現實講句,SC 個名響去到叩門階段仲有一定吸引力,至少學校如果唔係全in,你讀SC 出嚟被揀中嘅機會係好高嘅。咁至少過咗第一關先有得表現自己嘛。

如果你話唔預會玩到叩門嗰個階段,咁兩間揀間交通方便囉
小朋友無謂花太多時間搭車,諗起阿女以前都辛苦

回覆樓主:

其實我係問樂基vs SC!
點解變咗LH vs SC?
仲有冇樂基用家比啲真心意見?

happymeme 發表於 21-5-18 20:56

其實有咁多人回答你 你應該已經有答案 簡單講名氣同英文語境一定SC優勝 其他方面樂基未必輸 呢個就睇你是否願意用距離金錢去換呢兩樣嘢

ClaireUU 發表於 21-5-18 23:59
其實有咁多人回答你 你應該已經有答案 簡單講名氣同英文語境一定SC優勝 其他方面樂基未必輸 呢個就睇你是 ...

同意。

回覆 ClaireUU 的帖子

樂基學費應該也七萬一年了,當然sc八萬還是貴小小,加上校車交通又一筆

唔通有人勁讚樂基樓主就會放SC揀樂基?

快樂火雞 發表於 21-5-19 15:24
回覆 ClaireUU 的帖子

樂基學費應該也七萬一年了,當然sc八萬還是貴小小,加上校車交通又一筆 ...

樂基學費未到7萬 附近私校最平就係佢

wccfgoldcard 發表於 21-5-17 10:19
極少人 ... 極少人 有 CKY, SFA ( 1 or 2 students only ) .... 同 我 4-5 年前 睇 佢 張派位 好唔同 ...
其實我識ge樂基家長, 包括我在內, 都prefer 沙呂一呂培基多過三私.  所以張list無乜sfa唔代表啲咩, 係代表無乜學生有能力考到? 定係考到唔揀sfa?  我唔能夠代表所有人, 但我小朋友係考到sfa而無要個offer ge
至於cky, 我小朋友無考, 太貴, 對個校長亦有保留.  

不過公平啲講, 樂基家長相對無咁aggresive ge.

happymeme 發表於 21-5-18 20:56
你想要知樂基邊方面?
‹ 上一主題|下一主題