用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 代友問: 香港人想留港讀高中A level , 但不想讀中文 ...
go

[中學] 代友問: 香港人想留港讀高中A level , 但不想讀中文 [複製鏈接]

因為朋友身邊的人都好重視中文。可以有邊間A level 學校可以不用出國不讀中文呢?謝謝
   1    0    0    0

HoiYauBB 發表於 21-5-15 16:28
因為朋友身邊的人都好重視中文。可以有邊間A level 學校可以不用出國不讀中文呢?謝謝 ...

Harrow讀A level.但也還是有中文課程。

因為朋友身邊的人都好重視中文。可以有邊間A level 學校可以不用出國不讀中文呢?謝謝 ...

點樣好重視中文但又想不讀中文?
A level不用揀亦冇乜人會揀中文,IGCSE(等如以前會考)中文好淺容易A*通常本地人會考,但唔考揀其他外語相信也可以,始終有外國人,又不用受教育署限制。

964000 發表於 21-5-16 11:17
點樣好重視中文但又想不讀中文?
A level不用揀亦冇乜人會揀中文,IGCSE(等如以前會考)中文好淺容易A*通 ...

佢係代友問,我估佢意思係佢朋友身邊既人都好重視中文,所以唔清楚有咩學校可以唔考中文,佢就代朋友上來問了
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Harrow IGCSE中文不是必修
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

IGCSE近年改革,Chinese First Language 要考古文,比以前難好多。以前小朋友學校大部份學生考Chinese First Langage ,近兩年反而多數考Chinese Second Language。
至於A Level,我認識小朋友 year 12考入 Harrow和 Kellent 讀Sixth Form都無選收中文。

回覆樓主:

A level 讀三科起
不一定要有語文科目中文/英文/......
‹ 上一主題|下一主題