用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問識唔識中文班給ESF K2 小朋友?我已經讀緊早慧 ...
go

[其他] 請問識唔識中文班給ESF K2 小朋友?我已經讀緊早慧 [複製鏈接]

阿仔讀緊ESF K1 ,準備升K2,一直有上早慧中文班,但發現內容與日常生活脫節,佢已冇心機再上,想找另外一些班,大家有冇經驗可以分享?
   5    0    0    0

aacheng 發表於 21-5-15 12:16
阿仔讀緊ESF K1 ,準備升K2,一直有上早慧中文班,但發現內容與日常生活脫節,佢已冇心機再上,想找另外一 ...

幼稚園來說,我覺得大衆教室,或Jolly kingdom的中文課程似平比較有趣。
至於小學,始終配合local課程, 間間都「教做練習」為主。

aacheng 發表於 21-5-15 12:16
阿仔讀緊ESF K1 ,準備升K2,一直有上早慧中文班,但發現內容與日常生活脫節,佢已冇心機再上,想找另外一 ...

我本身都留意緊早慧,請問可以講係點脫節呢,係程度太深嗎

964000 發表於 21-5-15 15:13
幼稚園來說,我覺得大衆教室,或Jolly kingdom的中文課程似平比較有趣。
至於小學,始終配合local課程, 間 ...

原來jolly kingdom有中文課程? 定係特定某啲分校先有呢?

bluepand 發表於 21-5-16 08:07
原來jolly kingdom有中文課程? 定係特定某啲分校先有呢?

Sorry記錯了,應該係Jolly Jupiter,我見過教材不錯,不過地方唔就冇上。

回覆 964000 的帖子

請問大眾教室係用廣東話教中文嗎?

panda_l 發表於 21-5-16 11:17

請問大眾教室係用廣東話教中文嗎?

以上幾間都是廣東話繁體,所以課程主要針對本地學生,我覺得讀上去會比較側重答題技巧和練習,不過當接觸下中文是可以的。

謝謝!

carmenlau125 發表於 21-5-15 17:07
我本身都留意緊早慧,請問可以講係點脫節呢,係程度太深嗎

細個的內容的確同現實生活冇咩關係,不過係有系統,小學課程就好啲了,同埋會兼顧聽講讀寫

程度會深的,始終配合返本地課程,原則上比本地學校還要深啲,否則不能幫助佢地在學校的成績,但我會選擇讀低一級,無謂追得咁辛苦

swarovski2011 發表於 21-5-17 08:10
細個的內容的確同現實生活冇咩關係,不過係有系統,小學課程就好啲了,同埋會兼顧聽講讀寫

程度會深的, ...

Thanks. 我都考慮緊讀低一級,咁可能等reception嗰年先開始讀k1課程了

carmenlau125 發表於 21-5-17 08:13
Thanks. 我都考慮緊讀低一級,咁可能等reception嗰年先開始讀k1課程了

大前提係佢讀得輕鬆,否則佢就冇興趣了!始終佢地接觸得少,中文字筆劃又多,睇上來係好複雜的

謝謝大家的回覆,等我都試吓另外兩個課程。
早慧教的部手和邊,用字奇怪,小朋友和成年人都很難跟。
有用聖經故事教,但聖經人物的名字,都和主流教的不一樣,例如,挪亞方舟,佢教「諾厄」,奇奇怪怪,又難發音,對小朋友來說又很少用「厄」字。

又例如,說故事用的句子和內容,都很奇怪,說母獅推小獅子落山,為要牠獨立。又話因為小獅子不聽話,所以母獅可以打牠。這些內容,所灌輸的做法,都不合只有三四歲的小朋友學習,太複雜,亦不太正確。

而且學校已經全面恢復實體課,他們仍然只上zoom。將不同時間實體課的小朋友安排在同一時間上zoom,只需要一個老師,可能這樣,慳了很多,遲遲都不願意做實體課。zoom 課小朋友不集中,老師要問每個小朋友答答案,已經用晒啲時間,其他在等待的小朋友,冇晒耐性。

總之,不是一間好學校。

醒目開學勳章 王國長老

aacheng 發表於 21-5-22 13:38
有用聖 ...

路過
挪亞係基督教釋名,諾厄係天主教釋名

aacheng 發表於 21-5-22 13:38
有用聖 ...

認同。

佢用啲字真係幾偏下。同埋真係唔明點解仲唔上返實體,因為冇實體,我地都一早轉咗校。

我女讀esf
佢k1 下學期開始喺大眾教室上,無讀低一級,所以對佢嚟講係深嘅,但老師知佢國際學校所以都會包容同關照。見上堂都會玩下遊戲,我女上得開心同有進步(佢見自己有進步又更有動力繼續學), 同埋好緊要係唔會抗拒中文。

Nbs 發表於 21-5-22 23:53
我女讀esf
佢k1 下學期開始喺大眾教室上,無讀低一級,所以對佢嚟講係深嘅,但老師知佢國際學校所以都會包 ...
想問大眾教室係一對一定係小組?Thanks

hilary_tang 發表於 21-5-23 15:22
想問大眾教室係一對一定係小組?Thanks

其實係小組
但我女嗰個時間得佢一個,變咗一對一
間中會有多個local sch 的小朋友
一對一老師就多d 時間比我女,話晒佢中文真係大落後嘅
有埋另外嗰個小朋友我女就有伴,佢亦上得開心同對方有鼓勵的作用
所以兩樣都好

Nbs 發表於 21-5-23 16:00
其實係小組
但我女嗰個時間得佢一個,變咗一對一
間中會有多個local sch 的小朋友
謝謝你回覆,咁係普通話教中文定係廣東話教中文?

hilary_tang 發表於 21-5-24 10:01
謝謝你回覆,咁係普通話教中文定係廣東話教中文?

廣東話

回覆樓主:

我覺得知識庫各方面都好過大眾,仲可以揀普教,我小朋友係北京人教
早慧初階啲內容係怪怪地,又貴,上到O1冇上,不過主要係因為貴同遠
‹ 上一主題|下一主題