用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九小VS崇真VS福小
樓主: danae_dai
go

九小VS崇真VS福小 [複製鏈接]

danae_dai 發表於 21-5-16 23:58
问题是很难知道自己小朋友会是哪一个%,看了九小似乎80%在band1,而福小90%直升福(emoji)️是band1c咯,感 ...

崇小頭70%合基本資格可免試升基崇
基崇張校長上任後 收生水平有所提升
如能保持高增值 可望進身B1校
另外高中將會行雙軌開辦AL課程

基崇
升學數據 學位 + 非學位 = 總數
2020年 67.9% + 32.1% = 100%
2019年 60% + 40% = 100%
2018年 ~60%

生源 B1生 | 首40%水平
2020年 5成 | 接近8成
2019年 4成多 | 逾7成

中一報名人數
2020年 2450
2019年 1700
2018年 1100

增值指標^ 核心四科 最佳五科 英 數
2020年 9 8 9 9
2019年 7 7 9 8
2018年 7 7 [•] [•]
2017年 8 8 [•] [•]
^ 全港 9 4% 8 11% 7 23%

文憑試 3322率 | 22222
2018年 59.34% | 93.4%
2017年 52.5% | 95.2%

TTCA Online Principal Talk 2020
https://www.ttca.edu.hk/principaltalk2020
影片 36:37 1:10:40

Plans, Reports & Policies
https://www.ttca.edu.hk/plans-reports-policies

School Report 2019-2020
https://d11365ff-815b-4104-8024-496ef590d7db.filesusr.com/ugd/dff44e_138eea140fff4e07a1e041377362ce36.pdf

School Report 2018-2019
https://d11365ff-815b-4104-8024-496ef590d7db.filesusr.com/ugd/dff44e_85f7c378ac7344bf81a463293878f0a5.pdf

School Report 2017-2018
https://d11365ff-815b-4104-8024-496ef590d7db.filesusr.com/ugd/dff44e_5aac5b7a795242728be7d70a0d9cbd96.pdf

School Report 2016-2017
https://d11365ff-815b-4104-8024-496ef590d7db.filesusr.com/ugd/dff44e_4f3d9c71fe544ce498b567dbdabe8de2.pdf

Poyau 發表於 21-5-16 18:55
據福附2021年度小一入學簡介會

福中 offer 88-95%

升B1 85-90%

有趣的數字!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

谢谢呀!

hkpapa852 發表於 21-5-17 19:29

升B1 85-90%

唔係人人都考福中嘅
升中簡介老師話申請福中嘅通常90-95%會成功
只係早年啲師兄師姐有啲成績差啲,試過跌到85%成功。

而升band 1應該係計埋冇申請福中嘅學生,派位同直私

呢個%我覺得都算impressive

Mathew0214 發表於 21-5-22 21:09
唔係人人都考福中嘅
升中簡介老師話申請福中嘅通常90-95%會成功
只係早年啲師兄師姐有啲成績差啲,試過跌 ...
其實你知唔知offer係點解?
對所謂一條龍學校既小學部嚟講,福中offer係應該係包括全級學生既比例才合理吧?
最後有offer入唔入讀先係家長/學生決定吧?

其實即係話,福中未試過俾足offer所有小學部學生,仲可能有達12%收唔到offer。

佢講到升中要求好低吓喎?無理由係小學讀完6年都唔達標呀?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-23 14:33
其實你知唔知offer係點解?
對所謂一條龍學校既小學部嚟講,福中offer係應該係包括全級學生既比例才合理吧 ...

福附校長係簡介會講面試全部過關
升中要低要求即中英數合格及操行B
取錄低於升B1%因非100%申請福中
抑或取錄咗但最終選擇升讀B2中學?

福建中學附屬學校 - 小一入學簡介會(2021-2022) | FSSAS P.1 Admission Talk (2021-2022)

57:01
https://youtu.be/zFo4am_3l78

Admission criteria:
1. Pass in Chinese, English, Math
2. Conduct B or above
3. Satisfactory performance in FSS interview

danae_dai 發表於 21-5-15 11:33
男仔,比较慢热,中度受谷,求推荐…

KTS

如果6年後想考入基崇/福中,級排名中下游位置都考到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Poyau 發表於 21-5-23 17:10
福附校長係簡介會講面試全部過關
升中要低要求即中英數合格及操行B
取錄低於升B1%因非100%申請福中

Offer=取錄?
英文來的嗎?

入B1率低過福中offer率,似乎係放棄offer既學生高估學校B1比例攪到派去非B1中學

hkpapa852 發表於 21-5-23 17:14
Offer=取錄?
英文來的嗎?

校長:「究竟有幾多同學會升讀福中?申請嘅同學裏面有88至95%係會獲得福中嘅學位。咁呢每一年有少少唔同,但基本上都係大部份都係升讀福中嘅。」

Applications 申請 ≠ 100% ?
Offer 取錄 ≠ 升讀 ?

hkpapa852 發表於 21-5-23 17:14
Offer=取錄?
英文來的嗎?

係喎 亦可能兩頭唔到岸去非B1......

Poyau 發表於 21-5-23 17:35
校長:「究竟有幾多同學會升讀福中?申請嘅同學裏面有88至95%係會獲得福中嘅學位。咁呢每一年有少少唔同, ...

龍中仲要小學部學生自己去申請兼面試呢個安排的確少見(除咗GH同SPCS外,好似無其它係咁)。

其它龍中,基本上達標既學生,就會同一時間(通常一月底或以前)收到學校既直升offer letter,唔需要額外去申請。

马上就要抽奖了……十五十六……

hkpapa852 發表於 21-5-24 08:10
龍中仲要小學部學生自己去申請兼面試呢個安排的確少見(除咗GH同SPCS外,好似無其它係咁)。

其它龍中, ...

Spcc 小學生要申請兼面試先升中?第一次聽。佢係一條龍100%升中

Jean1769 發表於 21-5-27 21:45
Spcc 小學生要申請兼面試先升中?第一次聽。佢係一條龍100%升中

SPCS
‹ 上一主題|下一主題