用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 AL vs Foundation Program
go

[英國] AL vs Foundation Program [複製鏈接]

現在中五,成績中上,應該去讀2年考A Level 還是直接讀大學既 1年foundation? 省錢省時間,是否這樣想?
   0    0    0    0

要考慮兩個情況:
1. 考 AL 係入 Year 1,唔洗經 foundation,考得好嘅話,可以入更好嘅大學或者課程,唔係間間大學個個課程都有 foundation。
2. Foundation 唔一定升到 Year 1,大部份會升中但同香港啲直屬學校類似,唔一定全部收曬,成績差就變左兩頭唔到岸。但 Foundation 一般課程都唔會太深,英文唔差又肯努力讀書就肯定升得到。

個人傾向係考埋 AL 有 full cert。出黎搵第一份工,CV 都可能要寫返自己中學畢業嘅讀書成績。甚至有啲工係要你必須寫自己 AL/DSE/IB 成績。

lihung 發表於 21-5-15 07:07
現在中五,成績中上,應該去讀2年考A Level 還是直接讀大學既 1年foundation? 省錢省時間,是否這樣想?
...
如果現時讀緊中五,成績又係中上,我會選擇喺香港讀完中六,考埋DSE再算。

如果真係想過去英國,考慮讀2年Sixth Form,定係直接讀大學既1年foundation,需要睇具體情況,好難一概而論。

佢有冇諗大學想讀咩科?將來做?

王家爸爸 發表於 21-5-17 17:46
如果現時讀緊中五,成績又係中上,我會選擇喺香港讀完中六,考埋DSE再算。 ...

請問考完DSE,如成績理想,是否可憑此申請直入英國/澳洲大學?

cosyfook 發表於 21-5-17 18:56
請問考完DSE,如成績理想,是否可憑此申請直入英國/澳洲大學?

你的「直接」,是指香港中六考完DSE,7月有成績就申請英/澳大學,在同年九月去英國或次年1月去澳洲入讀Year 1?

香港學生一樣可以報英國聯招UCAS申請五家學校,如有有條件錄取是以DSE來評定,DSE成績出來後就知道是否meet到同有沒有confirm offer。不要等成績出來後才憑成績申請

澳洲大學一樣是DSE考試前可以申請

當然,DSE成績出來後也有機會揚出成績單俾英國/澳洲的大學申請的

cosyfook 發表於 21-5-17 18:56
考完DSE,可以通過UCAS申請入讀英國大學,一般英國大學承認5等於A,5*同5**等於A*。

王家爸爸 發表於 21-5-18 11:26
考完DSE,可以通過UCAS申請入讀英國大學,一般英國大學承認5等於A,5*同5**等於A*。 ...

明白晒!謝謝你的回覆(emoji)(emoji)

okmk 發表於 21-5-18 01:15
你的「直接」,是指香港中六考完DSE,7月有成績就申請英/澳大學,在同年九月去英國或次年1月去澳洲入讀Yea ...

解釋得很清楚!明白晒!謝謝你!

1998Ruby1998 發表於 21-5-17 12:55
要考慮兩個情況:
1. 考 AL 係入 Year 1,唔洗經 foundation,考得好嘅話,可以入更好嘅大學或者課程,唔係 ...

謝謝回覆,已放棄 Foundation 的想法。
‹ 上一主題|下一主題