用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 4歲半有適合的測試嗎?
go

4歲半有適合的測試嗎? [複製鏈接]

小兒3歲時學校老師說他似係資優,叫我們大少少先做測試。現在4歲半可以做嗎?
他很聰明,記得好快,邏輯好好,但就是多動..... 選小學也是煩惱,不知道能否選傳統學校。

5    0    0    0

fmf903 發表於 21-5-14 18:48
小兒3歲時學校老師說他似係資優,叫我們大少少先做測試。現在4歲半可以做嗎?
他很聰明,記得好快,邏輯好 ...
老實講,考慮因素反而係測唔測試好。呢點好睇父母既心態。
如果真係想測試,理論上四歲以上已經可以測試,建議搵個有牌既心理學家傾下。

王家爸爸 發表於 21-5-16 19:50
老實講,考慮因素反而係測唔測試好。呢點好睇父母既心態。
如果真係想測試,理論上四歲以上已經可以測試, ...

你意思是如知道他的問題,可能影響父母的心情是嗎?
其實我也怕知道是不好的結果....資優會帶來其他的行為問題,我也明白的。現在兒子都是難管教哦。

fmf903 發表於 21-5-16 23:42
你意思是如知道他的問題,可能影響父母的心情是嗎?
其實我也怕知道是不好的結果....資優會帶來其他的行為 ...
其實每個小朋友既情況唔同,無可能可以三言兩語知道佢係邊一類。加上每家長都有自己既睇法,最緊要係自己開心,小朋友又開心。
我認為每個人都有強弱項,我既做法係,補弱項,而唔係攻強項,因為呢個係對大部分小朋友最有利既。
當然如果小朋友對佢既強項好有興趣就例外,原因係極少數既小朋友真係咁既情況,例如可以坐係圖書館寫足半日故事,故事未寫完,半夜會起身繼續寫;或者好似我前鄰居咁,打半日鼓唔攰,呢種情況就需要鼓勵佢發展強項。

另外,小朋友多動唔係問題,我小朋友細個既時間都係咁。老師話佢「屁股尖既」坐唔定。佢好奇心強,有老師話佢係螞蟻經過佢都想同佢玩下嗰啲,上堂望住窗口,好似諗緊其他野咁,但係老師問佢問題,佢又識答,而且答得比聽書既同學好。
我估老師都知道,現在好少容易教又聰明既小朋友,最緊要係上堂唔影響其他小朋友,成績又好,老師一般都會包容。

“選小學也是煩惱,不知道能否選傳統學校。”
如果做測試係為咗想搵適合自己小朋友類型嘅小學,有冇考慮選擇一啲有機會參加面試嘅學校,老師應該會觀察到小朋友係唔係適合嘅人選。
其實好多好嘅傳統學校啲老師都好有經驗,我見過啲老師安排聰明但多動嘅學生擔任各方面嘅職務,令佢哋好忙但係又好充實。

王家爸爸 發表於 21-5-17 08:46
另外,小朋友多動唔係問題,我小朋友細個既時間都係咁。老師話佢「屁股尖既」坐唔定。佢好奇心強,有老師話 ...

你的回覆很有鼓勵性!
現在兒子幾乎跟你形容的一樣!但老師說不算是會搗亂,還可以控制住。看似不專心,但所有問題都答對了。有興趣的會非常留心,已經學會了那些就會動來動去。

他非常非常喜歡看百科全書,喜歡看書其實由1歲開始已發現。他1.5歲時自己坐在書櫃旁翻完一本又一本,足足1.5小時先看完。

fmf903 發表於 21-5-17 23:07
你的回覆很有鼓勵性!
現在兒子幾乎跟你形容的一樣!但老師說不算是會搗亂,還可以控制住。看似不專心,但 ...
我建議你到佢大啲既時候,鼓勵佢睇完書之後仿作,慢慢學寫故事。

王家爸爸 發表於 21-5-18 11:23
我建議你到佢大啲既時候,鼓勵佢睇完書之後仿作,慢慢學寫故事。

我最初以為係藝術品先可以仿作,後來發現小朋友自己開始仿作童話故事。

20160901 發表於 21-5-20 08:17
我最初以為係藝術品先可以仿作,後來發現小朋友自己開始仿作童話故事。
...
如果小朋友對寫作有興趣,又寫得唔差既話,高小開始,可以試下參加呢幾個比賽:
1. 虎報既 Story Writing Competition
2. Hong Kong Young Writers Awards
3. Sydney Youth Writing Competition

王家爸爸 發表於 21-5-20 08:55
如果小朋友對寫作有興趣,又寫得唔差既話,高小開始,可以試下參加呢幾個比賽:
1. 虎報既 Story Writing C ...

大哥哥輸入量真係好大,所以應該寫得唔差,但係其他小朋友可能要啲時間去準備先可以應付到。

王家爸爸 發表於 21-5-17 08:46
另外,小朋友多動唔係問題,我小朋友細個既時間都係咁。老師話佢「屁股尖既」坐唔定。佢好奇心強,有老師話 ...

我小朋友都係咁。佢係一間出名谷的幼稚園讀但好輕鬆...但係老師講野就成日發夢...我家人成日懷疑佢有adhd,你小朋友應該比我個大,你有帶小朋友去做評估嗎?

celinechan117 發表於 21-8-9 09:54
我小朋友都係咁。佢係一間出名谷的幼稚園讀但好輕鬆...但係老師講野就成日發夢...我家人成日懷疑佢有adhd, ...
除非問題好嚴重,對家長構成壓力,否則我唔覺得需要帶小朋友去做任何評估。其實最了解自己小朋友既係家長,其他人可以幫到既其實唔多。

‹ 上一主題|下一主題