用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
go

...... [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

呢間學校好神秘,我在南區長大都好少聽到佢嘅消息。啱啱走去睇,全校加埋145個學生…..順便發現升中首3志願100%(證明升中首3志願%含金量….)

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 21-5-11 19:41
小一小二轉去同區南區官立小學?

協助安排學生入讀同區學校咋wor,無話南官會接收

醒目開學勳章 王國長老

kiwi2007 發表於 21-5-11 18:32
https://www.am730.com.hk/news/share/267315

聯繫中學:

一個英皇BPS都無
即有聯繫位,都要砌得贏至算數

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-5-14 17:23
多年嚟校刊講既傑出校友都係來自SLS同聖呂,只係表面有聯繫。
但佢殺校連南官都會俾佢攪到少咗聯繫位,找即 ...

唔明,可否賜教?
我唸唸吓,聯繫位唔係band 1,2都可抽獎咩?25%聯繫位幾間小學分?就算南區有南區獨立quota, 咁點解香官會一個都無,純粹運氣問題輸晒俾南官?(我理解係全部b12機會均等,唔會話尖子較大機會?)
咁即係隨住香官無咗,南區聯繫位quota會少咗,而其他區官小quota會多咗,對嗎?

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 21-5-14 21:49
香官2020年及2019年升中各1間B1校
會唔會可能只有1位B1生?

如果呢個就係原因,咁真係好得人驚

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 21-6-6 20:52
呢個係果
原因係師資質素欠佳,攪到學生成績….

咁正常都係老師影響教學質素的。講真就算派位良蒡不齊,點都有d學生係有心向學
如果真係得一個band one ,真係要講句「誤人子弟」

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-6-7 08:50
鬼叫佢係官校咩?
如果唔係一招主動申請收雙非兼包中港校巴申費, 再開辦埋Dream Starter課程未掂囉!
...

仲要南區!一中學網差,二離邊境遠
你呢招未必用得著
‹ 上一主題|下一主題