用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
go

......

......

kiwi2007 發表於 21-5-11 18:32
https://www.am730.com.hk/news/share/267315

聯繫中學:

小一小二轉去同區南區官立小學?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

呢間學校好神秘,我在南區長大都好少聽到佢嘅消息。啱啱走去睇,全校加埋145個學生…..順便發現升中首3志願100%(證明升中首3志願%含金量….)

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 21-5-11 19:41

協助安排學生入讀同區學校咋wor,無話南官會接收

醒目開學勳章 王國長老

kiwi2007 發表於 21-5-11 18:32
https://www.am730.com.hk/news/share/267315

聯繫中學:

一個英皇BPS都無
即有聯繫位,都要砌得贏至算數

一所官立學校被殺校,箇中原因很多。死因並非一定是學校零收生,只是未能達至官方制定的最低收生門檻/成本效益吧!一所有數十年歷史的學校,肯定有它的特色和光輝歲月。香島官小的聯繫中學絕不遜色,以牌面計理應極吸睛,但也逃不過 EDB的封殺,情何以堪? 在官中被殺校的歷史上,最惨烈的要算是葵青區,當年上葵涌官立中學及下葵涌官立中學在短時間內先後被殺,真的慘烈兼令人難忘。前事不忘,後事之師。五個小孩的校長是真實個案,引證了奇蹟的存在,只是不可能發生在官校身上。官中屢受衝擊,幸好仲有「勤有功」頂住呢!

Charlotte_mom 發表於 21-5-11 21:10
呢間學校好神秘,我在南區長大都好少聽到佢嘅消息。啱啱走去睇,全校加埋145個學生…..順便發現升中首3志願 ...
每級得一班真係完全唔符合成本效益.

Charlotte_mom 發表於 21-5-11 21:15
一個英皇BPS都無
即有聯繫位,都要砌得贏至算數
多年嚟校刊講既傑出校友都係來自SLS同聖呂,只係表面有聯繫。
但佢殺校連南官都會俾佢攪到少咗聯繫位,找即係攬炒。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-5-14 17:23
多年嚟校刊講既傑出校友都係來自SLS同聖呂,只係表面有聯繫。
但佢殺校連南官都會俾佢攪到少咗聯繫位,找即 ...

唔明,可否賜教?
我唸唸吓,聯繫位唔係band 1,2都可抽獎咩?25%聯繫位幾間小學分?就算南區有南區獨立quota, 咁點解香官會一個都無,純粹運氣問題輸晒俾南官?(我理解係全部b12機會均等,唔會話尖子較大機會?)
咁即係隨住香官無咗,南區聯繫位quota會少咗,而其他區官小quota會多咗,對嗎?

Charlotte_mom 發表於 21-5-14 20:28
唔明,可否賜教?
我唸唸吓,聯繫位唔係band 1,2都可抽獎咩?25%聯繫位幾間小學分?就算南區有南區獨立quo ...

香官2020年及2019年升中各1間B1校
會唔會可能只有1位B1生?

升中資料
https://irgps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=228&pageId=400&nnnid=141

升中資料 - 二零一九至二零二零年度

升中資料 - 二零一七至二零一九年度

hkpapa852 發表於 21-5-14 17:23
但佢殺校連南官都會俾佢攪到少咗聯繫位,找即 ...

點解香官殺校會令南官聯繫位少左??

以我理解,25% 的聯繫位係咁多間聯繫小學分喎。

即係好似伊官,九龍城4間官小 ( 馬頭涌、紅馬、農官、九官 )+ 油尖旺3間官小 (廣東道、塘尾道、佐敦道) 分呢25 %的聯繫位,

咁如果其中一間無左,咁咪應該25% 變左6間官小分?

只係油尖旺個3間可以用油尖旺網個POOL 再抽?

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 21-5-14 21:49
香官2020年及2019年升中各1間B1校
會唔會可能只有1位B1生?

如果呢個就係原因,咁真係好得人驚

lopoto 發表於 21-5-14 22:09
點解香官殺校會令南官聯繫位少左??

以我理解,25% 的聯繫位係咁多間聯繫小學分喎。

聯繫位據各區聯小人數分配
區內聯繫位隨人數減(假設他區不變)
除非南官全數接收香官學生

hkpapa852    發表於 21-5-16 00:02

Poyau 發表於 21-5-15 14:42
聯繫位據各區聯小人數分配
區內聯繫位隨人數減(假設他區不變)
除非南官全數接收香官學生
聯繫位按各區聯小學生人數調整比例
少咗一間學校爭但區內聯小學生人數少咗,比例自然俾調低。

當然影響唔係好大,估計KC同BPS都係各少1-2個位啫!(其實係咪真係影響唔大呢?南區本身唔夠B1位)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

deleted

依蓮夢碧 發表於 21-5-21 02:23
少1-2個位都好大影響呀

以2021年英皇12 BPS 6計 少1/6

Poyau 發表於 21-5-11 19:41

咁算唔算因禍得福

回覆樓主:

幾年前去過南區學校巡禮,
每間南區官津小學都去過,
感覺最差就係呢間學校,
校長老師都好hea,

感覺差係指員工,唔係學生,因為喺巡禮中少數冇安排學生與參與者接觸,所以冇得評價;而且,巡禮中好多學校師生都似直銷sales咁,出力sell學校,但呢間連參觀課室都冇乜展品,又冇人介紹。
環境亦唔見得好,校舍又細,裝修又舊。

唯一好處係有官中聯繫位,
估唔到會咁快殺校。

Charlotte_mom 發表於 21-5-15 13:07
如果呢個就係原因,咁真係好得人驚

呢個係果
原因係師資質素欠佳,攪到學生成績….

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 21-6-6 20:52
呢個係果
原因係師資質素欠佳,攪到學生成績….

咁正常都係老師影響教學質素的。講真就算派位良蒡不齊,點都有d學生係有心向學
如果真係得一個band one ,真係要講句「誤人子弟」